Angelica: digestiva si antiastenica

 
Informatii medicale despre planta medicinala: angelica

Numita si „iarba ingerilor“, angelica are o istorie indelungata ca planta medicinala, fiind cunoscuta si apreciata in traditia multor popoare. Este de folos intr-o multime de afectiuni, in principal in tulburarile digestive si in unele probleme ginecologice (de altfel, are si un alt supranume sugestiv: „ginsengul femeilor“).

Domoliti arsurile epigastrice

Multi adulti, din pricina alimentatiei incorecte, cu multe grasimi, condimente picante si rantasuri, din cauza tigarilor si alcoolului, sufera de arsuri la stomac, arsuri care urca spre esofag. Aceste simptome apar si dupa mese mai bogate, cu acrituri sau cu preparate greu digerabile (maioneza). Pentru reducerea aciditatii si realizarea unui adevarat pansament gastric natural, eu va recomand sa apelati la angelica, deoarece face adevarate minuni.

Se administreaza sub forma de pulbere, sub limba. Se ia cate un varf de cutit de remediu, de doua-trei ori pe zi, cam cu jumatate de ora inaintea meselor principale.

Sau puteti face un decoct, caz in care planta va fi doar maruntita. Puneti o lingurita de materie vegetala la 300 ml apa, lasati sa fiarba cateva minute, strecurati si beti ceaiul in trei reprize, intre mese.

Se mai poate folosi tinctura de angelica, care se prepara in felul urmator: se pun intr-un borcan 20 g radacina de planta, peste care se toarna 100 ml alcool de 60-70°; se lasa la macerat timp de zece zile, apoi se filtreaza si se trage intr-o sticla de culoare inchisa. Se administreaza cate 20 de picaturi, cu o jumatate de ora inainte de mese.

Pentru ca remediul ales sa aiba efect maxim, trebuie sa scoateti o vreme din alimentatie preparatele din carne de porc, grasimile, ciupercile, condimentele, alcoolul, cafeaua si sa renuntati la fumat. Va urez succes! (V. S., Galati)


Excelent remediu al balonarii

La o cana de apa clocotita pun o lingura de planta maruntita, las cinci minute, strecor si beau toata doza inainte de masa. Daca si dumneavoastra aveti des astfel de manifestari, incercati aceasta infuzie si nu veti regreta. Va doresc multa sanatate! (G. C., Constanta)


Stop bronsitei!

La o cana de apa se pune o lingura de planta maruntita, se lasa zece minute, se filtreaza. Se beau trei doze pe zi, inaintea meselor. De asemenea, am facut bai in care am pus cativa pumni de frunze de angelica si m-am cufundat cu tot corpul (neaparat cu pieptul acoperit de apa cat se poate suporta de aproximativ un sfert de ora, apoi ieseam si ma inveleam cu o patura. Vreau sa va spun ca dupa o saptamana tuseam mai rar si nu atat de puternic, iar dupa doua abia daca mai aveam un acces de tuse la cateva ore. Intr-o luna eram pe deplin vindecat.

Totusi, tin sa fac cateva precizari, pentru ca, dupa ce m-am tamaduit cu angelica, am citit intr-un tratat de botanica niste lucruri interesante si bine de stiut despre ea. Astfel, nu se recomanda sa fie consumata de catre cei cu piele sensibila sau cu predispozitie la dermatoze. Daca vreti si aveti posibilitatea sa o culegeti singuri, faceti-o intr-o zi senina, fara ploaie, si uscati radacina dupa ce ati taiat-o in felii longitudinale. Nici diabeticii nu au voie sa o foloseasca si nici gravidele. Aveti de asemenea grija ca sucul plantei sa nu vina in contact cu ochii. (R. G., Slatina)


Vin ce reda energia si pofta de viata

Puneti noua linguri de frunze uscate de angelica, noua de frunze uscate de pelin si sase linguri de busuioc in trei litri de vin curat si amestecati bine. Lasati sa se macereze timp de doua saptamani, intr-un loc racoros, apoi strecurati extractul prin tifon si puneti-l in sticle de culoare inchisa. Tot la rece sa-l pastrati. Se bea cate un paharel, inainte de mese. (C. S., Deva)

Remedii naturiste nr. 7 (99)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa