Balantidioza

 
Balantidioza

Date generale

Balantidioza este o parazitoza rara, reprezentata de cazuri izolate, sporadice. Din punct de vedere clinic se insoteste de un sindrom dizenteric destul de grav.


De cine este determinata?

Agentul etiologic al bolii este un protozoar Balantidium coli, care se caracterizeaza prin aceea ca are corpul mare (100—200 microni), sferic si inconjurat de foarte numerosi cili (protozoar ciliat). Parazitul are si o forma chistica mai mica, care reprezinta forma lui infectioasa. Balantidium coli este un parazit al porcului, care intamplator poate ajunge si la om. La om se localizeaza in intestinul gros unde, datorita unor enzime pe care le poseda, produce ulceratii de genul acelora pe care le provoaca si amebele patogene. Confluenta mai multor ulceratii mici, invecinate, da nastere la ulceratii mai intinse, cu contur policiclic.


Manifestarile clinice

Balantidioza poate in multe cazuri sa se prezinte sub o forma usoara, latenta, cel putin partial asimptomatica. In formele simptomatice boala capata caracterul unui sindrom dizenteric sever sau chiar foarte sever. Diareea, ca prima manifestare mai importanta, evolueaza cu scaune apoase, mai mult sau mai putin numeroase, bogate in mucus si cu urme de sange. Acestea contin alimente nedigerate, puroi si in cazurile mai avansate sange si sfacele de mucoasa. Bolnavii se plang de dureri abdominale (uneori sub forma de colici) si tenesme rectale. La tulburarile intestinale se adauga pe parcurs si alte semne de boala. Astfel, pot apare greturile, varsaturile, inapetenta (lipsa poftei de mancare), senzatiile de oboseala si de sete. In cazuri mai rare, din cauza infectiilor supraadaugate, balantidioza se poate insoti si de o febra mai mult sau mai putin ridicata. Balantidioza este considerata ca o boala grava si din cauza complicatiilor locale si la distanta pe care le poate determina, Astfel necroza din ulceratii poate duce la perforatii, peritonita si hemoragii severe, avand uneori o evolutie fatala.


Diagnosticul

Diagnosticul bolii rezulta din identificarea la microscop a parazitului B. coli, care, sub forma lui vegetativa sau chistica, se gaseste in materiile fecale ale celor parazitati. In scaunele diareice se pot depista formele vegetative, iar in cele mai formate (consistente) se pot identifica chisturile. In scop de diagnostic se mai poate apela la rectoscopie si biopsie.


Tratamentul

Pe langa unele antibiotice, care uneori dau rezultate satisfacatoare, in balantidioza se foloseste cu succes metronidazolul recomandat, asa dupa cum am vazut, si in alte parazitoze (giardia, amebiaza). Rezultate, de asemenea, destul de bune in tratamentul acestei parazitoze grave se pot obtine si cu un preparat arsenical, bemarsalul.


Cum se raspandeste balantidioza?

Asa cum am amintit, parazitul B. coli se intalneste la porc, care este in mod natural infestat in proportii uneori de peste 90%. Chisturile, formele infectioase ale parazitului, ajung odata cu dejectiile in mediul extern, unde la umezeala pot rezista si pana la doua luni. Boala se raspandeste prin intermediul acestor chisturi, care, pe diferite cai, pot ajunge pe fructe, zarzavaturi, diverse alimente sau in apa.


Modalitati de imbolnavire

Omul se infesteaza mai frecvent in urma contactului cu porcul. Contactul cu material intestinal porcin poate sa duca la contractarea bolii. Balantidioza fiind mai frecventa la ingrijitorii de porci, mezelari, macelari etc. Este considerata si ca o boala profesionala. Destul de frecvent omul se poate infesta ingerand chisturile parazitare odata cu zarzavaturile, fructele sau alimentele pe care au ajuns.


Masuri de prevenire si de combatere

In vederea prevenirii aparitiei balantidiozei la om, este indicat ca toti cei care vin in contact cu porcinele, sau cu materialul intestinal al acestora, sa respecte intretinerea igienica a mainilor. De asemenea, se impune inactivarea dejectiilor porcilor, mai ales atunci cand acestea sunt folosite ca ingrasamant in gradinile de zarzavaturi. Ca si in prevenirea sau combaterea altor boli, profilaxia balantidiozei obliga la spalarea fructelor si zarzavaturilor si la punerea la adapost a alimentelor de eventuala lor contaminare.

In sfarsit, bolnavii sau purtatorii sanatosi de paraziti trebuie intotdeauna tratati pana la indepartarea definitiva a parazitilor din intestinul lor.

Foto: istoriiregasite.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa