Ceaiuri racoritoare in caz de deshidratare

 
Ceaiuri racoritoare in caz de deshidratare

Cel mai mare pericol asociat caniculei este deshidratarea. Majoritatea oamenilor trateaza acest fenomen cu indiferenta, nesocotind efectele dezastruoase pe care aportul insuficient de lichide il poate avea asupra sanatatii, mai ales cand temperatura de afara este de peste 35°C. O metoda excelenta de a asigura organismului necesarul de fluide si minerale pretioase, totodata de a preintampina tulburari fiziologice serioase specifice verii, o reprezinta administrarea consecventa de ceaiuri.


Salvia racoreste si reduce transpiratia

Daca vreti un ceai racoritor si in acelasi timp terapeutic, care sa va ajute sa nu mai transpirati excesiv, sa alunge diareea, durerile de stomac sau balonarea (manifestari foarte frecvente pe timp de vara, aparute ca urmare a consumului mare de legume si fructe), mizati pe infuzia de salvie.

Turnati peste o lingurita si jumatate de frunze uscate (sau doua plicuri) 250 ml apa clocotita. Lasati cana acoperita cinci minute, apoi strecurati. Dizolvati putina miere, adaugati un cub sau doua de gheata si beti. Doua doze pe zi sunt suficiente pentru a beneficia de toate efectele extraordinare pe care aceasta planta le are asupra organismului in general. (Elvira SOARE, Constanta)


Ceaiul verde va apara de insolatie

Pentru a va proteja de actiunea nefasta a radiatiilor ultraviolete, responsabile de imbatranirea prematura a pielii, de aparitia insolatiei si chiar de unele forme de cancer de piele, va sfatuiesc sa beti cat mai des ceai verde. Aceasta planta contine o cantitate foarte mare de antioxidanti, care joaca un rol foarte important in lupta contra radicalilor liberi (compusi responsabili de degradarea masiva a celulelor corpului). In plus, ajuta la pierderea kilogramelor in plus, avand actiune diuretica, la eliminarea edemelor si asigura sanatatea rinichilor.

Ceaiul verde poate fi folosit simplu, sub forma de infuzie din trei lingurite de planta uscata la o cana cu apa fierbinte (nu in clocot). Se lasa sub capac circa cinci minute, apoi se strecoara si se bea cu putina zeama de lamaie si gheata. Atentie: nu-l consumati in cantitati foarte mari, caci teina pe care o contine va poate induce somnolenta!

Iata in cele ce urmeaza reteta unui alt ceai care pe mine m-a cucerit:
Aveti nevoie de trei lingurite de ceai verde, o lingurita de ghimbir macinat, doua-trei tulpini de menta, o portocala, doua lamai, doua lingurite de miere, cuburi de gheata. Infuzati ceaiul verde in 500 ml apa clocotita. Dupa cinci minute, strecurati. Adaugati ghimbirul si tulpinile tocate de menta si asteptati ca lichidul sa se raceasca de tot. Strecurati. Amestecati sucurile de lamaie si portocala cu mierea, apoi adaugati-le in ceai. (Miruna IVAN, Bucuresti)


Citricele, aliate de nadejde in timpul verii

Putine fructe egaleaza puterea terapeutica a portocalelor, lamailor si grepfruturilor. Dupa parerea mea, poti beneficia de bogatia de principii active a acestor citrice indiferent de ce boala suferi. Personal, in lunile de vara, consum zeci de kilograme de asemenea poame exotice. Daca miezul de grepfrut il mananc ca atare, amestecat cu miere poliflora si pudra de scortisoara, lamaia o prefer sub forma de ceai, optimizat cu suc de portocala. Pot sa spun cu mana pe inima ca acest decoct imi este cel mai de nadejde aliat pe vreme caniculara: imi fortifica sistemul imunitar, ferindu-ma de enterocolite si de diverse alte viroze, imi scade colesterolul din sange, imi optimizeaza functia hepatica si activitatea colecistului etc. Il consum rece, ca sa ma racoresc, sa ma feresc de deshidratare si de insolatie. De fiecare data folosesc fructe care nu au fost tratate cu pesticide (oricum le spal temeinic inainte). Iata cum trebuie sa procedati ca sa va bucurati si dumneavoastra de savoarea unui ceai ca la carte:
Se stoarce zeama unei portocale intr-o ceasca. O lamaie cu tot cu coaja se taie in bucati mici si se fierbe un sfert de ora in 300 ml apa, in care se pune la final zahar brun. Decoctul se toarna apoi peste sucul din cana si se bea cu gheata. (Marian PETRACHE, Bucuresti)

Foto: costelmirea.blogspot.com; Remedii naturiste nr. 7 (99)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa