6 preparate naturale excelente pe vreme calda

 
6 preparate naturale excelente pe vreme calda

In aceasta perioada, cand temperaturile ridicate efectiv te pot „scoate pe tusa“, o alternativa mult mai sanatoasa si chiar mai gustoasa la sucurile din comert o reprezinta ceaiurile. Cateva specii vegetale, dintre care de departe se remarca menta, ceaiul verde, macesul, salvia, socul, fragii, se dovedesc pe cat de benefice pentru organism, pe atat de racoritoare si reconfortante.


ICE-TEA DE MENTA

O data uscate, frunzele pierd putin din gust, dar aroma ramane suficient de puternica. Se pot pastra si la congelator, intr-o cutie de plastic care se poate inchide ermetic. Menta constituie o excelenta planta pentru imbunatatirea digestiei si calmarea durerilor de cap provocate de soare si caldura. De asemenea, reduce contractiile si durerile musculare pe care le poate determina la un moment dat deshidratarea. Daca suferiti de o raceala usoara, de pilda provocata de aerul conditionat, tot menta este cea care va poate ajuta sa va regasiti mai repede sanatatea, usurand respiratia, ameliorand in general simptomele specifice. Cercetari recente arata ca aceasta populara planta este de un real ajutor si in pastrarea agilitatii cerebrale. Peste trei tulpinite de menta proaspata turnati o jumatate de litru de apa clocotita si lasati la infuzat cinci minute. Indulciti cu miere, adaugati cuburi de gheata, felii de lamaie.


ELIXIR DIN CEAI VERDE

Ceaiul verde (Camellia sinensis) este campion in lupta contra radicalilor liberi, compusi responsabili de imbatranirea prematura. Frunzele, ulterior uscarii, se pastreaza cel mai bine in cutii de metal inoxidabil, bine astupate, la adapost de caldura. Ceaiul verde stimuleaza digestia, are actiune diuretica, ajutand la reducerea edemelor si asigurand randamentul rinichilor. Stimuleaza activitatea cardiaca, fiind indicat hipotensivilor, dar si celor care au probleme cu circulatia sanguina, caci limiteaza riscul formarii placilor de aterom, scade nivelul colesterolului. Printre beneficiile ceaiului verde se numara si aceea de sporire a capacitatii defensive impotriva radiatiilor ultraviolete. Pentru purificarea cavitatii bucale si combaterea halenei, gargarismele cu ceai verde sunt ideale. Puneti trei lingurite de ceai verde in 500 ml apa clocotita. Dupa trei minute, strecurati. Adaugati sucuri de lamaie si portocala, miere de tei.


CEAI DE MACESE

Fructele proaspete se usuca la soare, intr-un singur strat, apoi se depoziteaza in pungi de hartie, in locuri racoroase, ferite de lumina. Macesele sunt apreciate in special pentru continutul mare de vitamina C, ce le confera o capacitate sporita de retonifiere. Stimuleaza secretia si eliminarea bilei, preintampina formarea calculilor, au efecte vasodilatator si antiinflamator. De asemenea, macesele sunt un adjuvant pretios in caz de enterocolite, litiaza renala, inflamatia cailor urinare, insuficienta circulatorie periferica, raceala. Intr-un litru de apa clocotita, adaugati macese deshidratate. Pentru un plus de savoare, puteti pune cateva frunzulite proaspete de salvie, care are un excelent efect racoritor. Pastrati ceaiul la frigider si consumati-l peste zi. Folositi numai recipiente smaltuite, deoarece, in contact direct cu metalele, acidul ascorbic (vitamina C) din macese se degradeaza.


INFUZIE DE SALVIE

Salvia este cunoscuta si intrebuintata ca planta de leac din cele mai vechi timpuri. Insasi denumirea sa deriva din latinescul „salvare“ (a vindeca, a insanatosi)... Pentru uscare, se agata buchetelele pe o sfoara, cu tulpinile in sus. In primul rand, salvia este un antisudorific de exceptie. Intervine favorabil chiar si in atenuarea bufeurilor de care sufera femeile aflate in pragul menopauzei. Ceaiul de salvie are efect benefic si in afectiuni hepatice, ajuta la eliminarea excesului de gaze intestinale, stimuleaza pofta de mancare si combate tulburarile de tranzit si diareea. Se poate folosi de asemenea cu succes in caz de amigdalita, sub forma de gargarisme, impotriva racelii, a problemelor gingivale si chiar in caz de diabet. Turnati peste o lingurita si jumatate de frunze uscate de salvie (sau doua pliculete cu pulbere de planta) o cana cu apa clocotita. Lasati vasul acoperit pentru zece minute, apoi strecurati.


DECOCT DE SOC

Florile de soc sunt celebre pentru aroma proaspata, foarte placuta. De altfel, constituie ingredientul principal in prepararea uneia dintre cele mai delicioase bauturi racoritoare facute in casa: socata. Florile de soc se pun la uscat la soare, in strat subtire, apoi se depoziteaza in pungute de hartie, la adapost de lumina si caldura. Socul are, ca si salvia, efect bun in caz de hiperhidroza. Ajuta la combaterea racelilor si a bolilor asociate, precum rinita, faringita, laringita etc. Reduce durerile de cap, crampele musculare si febra. Preparatele din flori de soc au actiune sedativa si, foarte important, impiedica oxidarea colesterolului in organism, prevenind astfel aparitia ateromatozei. Puneti la macerat patru lingurite de flori de soc maruntite intr-o jumatate de litru de apa rece, pentru opt-zece ore. Filtrati. Planta ramasa o fierbeti intr-o jumatate de litru de apa cinci minute. Cand s-a racit, strecurati. Amestecati cele doua lichide si beti peste zi.


EXTRACT DE FRAGI

Fragii proaspeti nu rezista prea mult, nici chiar in frigider, de aceea trebuie consumati imediat. In schimb, pot fi pusi la uscat la soare, devenind astfel materie prima pentru un excelent ceai. Fragii se culeg cu tot cu frunze si se pun rasfirati, intr-un loc cu multa lumina. Au calitati hipotensoare, fiind utili mai ales pe timpul verii, caci maresc rezistenta la caldura (o cura de numai o saptamana cu fragi proaspeti are efecte remarcabile). Au efect racoritor, tonifica sistemul nervos, combat moleseala si astenia. Sucul de fragi stimuleaza activitatea ficatului si il dreneaza, favorizand regenerarea celulei hepatice. Printr-un consum regulat de preparate din fragi se poate preveni instalarea diabetului de varsta, a gutei, a hipercolesterolemiei si a aterosclerozei. Turnati peste o lingurita de fructe uscate o cana cu apa clocotita. Acoperiti vasul pentru 20 de minute, apoi strecurati. Beti zilnic doua doze de ceai indulcit.

Foto: femeiaunika.com; Medicina naturista nr. 6 (166)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa