Mituri demontate despre fructe

 
Mituri demontate despre fructe

Grepfrutul grabeste slabirea - Fals

Certamente ati auzit ca grepfrutul, rosu, roz sau galben, consumat inainte de mese, ar ajuta la pierderea mai rapida a kilogramelor de prisos. Exista chiar si o dieta bazata pe acest principiu, cu un aport de 800 de calorii pe zi. Nutritionistii au respins insa ideea ca citricele in discutie ar contribui intr-adevar la topirea grasimilor, sustinand ca scaderea in greutate, daca se produce, este doar pe termen scurt si ca este consecinta eliminarii apei din organism si a ratiei energetice mici. Chiar daca grepfrutul contine foarte putin zahar (circa 9% glucide), asta nu inseamna ca aciditatea specifica ajuta la resorbirea depozitelor lipidice. Este insa dovedit faptul ca sucul acestui fruct poate interfera negativ cu anumite medicamente, precum antidepresivele, tranchilizantele si imunosupresoarele.


Bananele sunt prohibite in cura de slabire corecta - Fals

Aceste fructe sunt sarace in grasimi, iar numarul de calorii variaza in functie de gradul de maturare (cu cat sunt mai parguite, cu atat sunt mai bogate in fructoza). O banana de marime medie contine cam 95 de calorii si doar un gram de lipide. Daca sunt mancate ceva mai crude, cantitatea de amidon pe care o detin este notabila, iar acest compus se digera lent, asigurand senzatia de satietate. O banana foarte coapta are amidonul transformat in glucoza si fructoza, glucide care se digera foarte rapid.


Avocado nu este daunator - Adevarat

Chiar daca nu se bucura de o prea mare popularitate printre concetatenii nostri, date fiind originea exotica si pretul ceva mai mare de desfacere, aceste fructe reprezinta o optiune foarte sanatoasa in cadrul unui regim alimentar echilibrat. Contin grasimi mononesaturate care echilibreaza colesterolul din sange, reducand valoarea LDL si crescand-o pe cea a HDL (colesterolul bun). Doar o jumatate de avocado de marime medie poate constitui una dintre cele cinci portii de vegetale pe care nutritionistii sunt de parere ca ar trebui sa le consume fiecare adult pentru a-si asigura necesarul de elemente indispensabile sanatatii.


Citricele sunt cele mai bogate in vitamina C - Fals

De fapt, macesele, catinele si popularul patrunjel sunt campionii absoluti in ce priveste bogatia de acid ascorbic, cu peste 2000 de unitati la 100 g, iar citricele abia daca inglobeaza 30-50 de unitati la aceeasi cantitate. Varza de Bruxelles, broccoliul si capsunele au si ele o cantitate dubla din amintitul antioxidant fata de lamai sau portocale. De asemenea, gustul acru pregnant nu denota un continut mai mare de vitamina C. Acesta este dat de acidul citric, cunoscut pentru faptul ca stimuleaza secretia de acid gastric in stomac, ca activeaza muschii implicati in digestie, imbunatatind mistuirea bolului alimentar. Doua linguri de zeama de lamaie baute la fiecare masa constituie un excelent stimulent, util in cadrul curelor de slabire.


Strugurii sunt foarte bogati in zahar - Corect

Strugurii se numara printre fructele cu cel mai mare continut de fructoza, ingloband in medie 13-16 g glucide la 100 g, adica cu mai bine de o treime in plus fata de majoritatea celorlalte poame. Un ciorchine de 150 g aduce in organism nu mai putin de 70-80 calorii. Pot fi consumati ca aliment unic, in cadrul unui regim detoxificant, intrucat au calitati depurative extraordinare, sunt diuretici si reprezinta o importanta sursa de antioxidanti naturali. Sunt ideali intr-o dieta de vara, pentru ca mentin organismul hidratat, continand aproximativ 75% apa. Restul este format din zaharuri (20%), plus vitamine din complexul B, vitaminele C, E, A, PP, K, dar si minerale, precum fosforul, potasiul, calciul, magneziul, siliciul si, nu in ultimul rand, fierul (sunt indicati in caz de anemii feriprive). Unele persoane indeparteaza pielita si samburii strugurilor: pacat, in felul acesta continutul de fibre scade de la 4% la 1%.


Pepenele verde nu ingrasa - Fals

Pulpa rosie a lubenitei nu este compusa doar din apa, ci si din zahar, mai bine-zis din fructoza. Contine in medie 6-14% glucide, suficiente cat sa va dea peste cap planul de slabire. Multe persoane care au consumat exclusiv acest fruct au constatat ca nu se puteau satura din cantitatile prescrise, ajungand sa manance pana la trei-patru kilograme de miez in fiecare zi si, in loc sa slabeasca, au luat in greutate. Retineti: pepenele verde este o optiune alimentara sanatoasa, dar nu in cantitati prea mari! Gustul dulce al acestui fruct este un substitut excelent pentru desert, insa senzatia de satietate este scurta (dispare dupa urinare). Cei ce doresc sa slabeasca sau sa isi mentina greutatea optima trebuie sa consume pepene in doze moderate.

Medicina naturista nr. 6 (166)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa