Pregateste-ti tenul pentru intalnirea cu marea

 
Pregateste-ti tenul pentru intalnirea cu marea

Nu mai este mult pana la concediul pe litoral, cand pielea va fi expusa la sarea din apa marii si la razele solare, cand deshidratarea la nivelul fetei va fi mai accentuata. Normal, in astfel de conditii, este mai dificil sa maschezi imperfectiunile tenului, sa-i pastrezi prospetimea. Compensatoriu, acum se gasesc din abundenta fructe si legume proaspete, ierburi de tot felul, care se pot lesne transforma in remedii cosmetice, indiferent de problemele cutanate cu care va confruntati.

Ca sa actionati cu adevarat eficient la nivelul pielii fetei, trebuie sa cunoasteti mai intai natura tenului. Iata, in acest sens, un test pe cat de simplu, pe atat de elocvent. La doua-trei ore dupa demachiere si spalare cu apa plata si sapun neutru, presati pe fata un servetel din hartie absorbanta fina. In cazul tenului normal ori uscat, nu vor ramane nici un fel de urme. Daca tenul este gras, hartia va fi patata aproape peste tot, iar la tenul mixt zonele uleioase vor corespunde fruntii, nasului si barbiei. Bineinteles, situatia de dorit este a pielii normale; aceasta este intinsa, neteda, cu pori mici si curata. Dispune de o cantitate optima de sebum si este bine hidratata. Oricum, chiar si un astfel de ten necomplicat trebuie ingrijit cu atentie...


TEN GRAS: actionati contra excesului de sebum

Semnul tipic al tenului gras este luciul, aspectul uleios al fetei. Caracteristici sunt si porii din ce in ce mai vizibili, dilatati, care, pe fondul secretiei sporite de sebum, au tendinta sa se astupe. Praful, omniprezent in aceasta etapa a anului, face ca punctele negre sa se inflameze mai usor si chiar sa evolueze spre pustule suprainfectate.

Daca aveti tenul gras, trebuie sa acordati igienei locale o importanta deosebita si sa folositi una (sau chiar mai multe) dintre solutiile pe care vi le sugeram in continuare.
  • INFUZIA DE SALVIE. Faceti un ceai din doua lingurite de planta uscata si maruntita la o cana cu apa clocotita. Acoperiti vasul pentru 10 minute, apoi strecurati. Aplicati de doua-trei ori pe saptamana pe fata comprese sterile inmuiate in ceaiul caldut. Lasati-le sa actioneze un sfert de ora, dupa care asteptati ca pielea sa se zvante. Acest tratament are efect astringent si dezinfectant, inchizand totodata porii.
  • SUCUL DE MERE INVIOREAZA TENUL. Pentru a inlatura aspectul lucios al pielii, nu ezitati sa folositi sucul de mere mai acre. Aceste fructe sunt sarace in zaharuri, dar foarte bogate in acizi organici. Masati-va tenul de doua ori pe saptamana cu suc de mere proaspat extras. Tratamentul inlatura surplusul de grasime, reduce impuritatile.
  • MASCA DEGRESANTA CU TARATE DE GRAU. Preparati o masca din doua linguri de tarate de grau macinate fin (cu rasnita de cafea) si doua albusuri batute spuma. Intindeti pasta obtinuta pe obraji, frunte, nas, barbie... Lasati-o sa actioneze 15 minute, dupa care indepartati-o cu un tampon inmuiat in apa de hamamelis. Repetati procedura cel putin o data pe saptamana. Terapia este utila in restabilirea pH-ului normal al pielii.

TEN USCAT: hidratare si iar hidratare

Despre tenul uscat se stie ca este predispus ridarii, ca este foarte fragil, ca isi modifica aspectul in sens negativ din cauza vantului arid si a caldurii. In acest caz, glandele sebacee produc prea putin sebum, epiderma pierzandu-si elasticitatea naturala, devenind aspra, descuamandu-se. Ca sa redati pielii stralucirea fireasca, sa preveniti cuperoza, spargerea vinisoarelor, imbatranirea prematura, acordati-i importanta cuvenita, mai ales acum, in sezonul cald, cand soarele ii poate face mult rau.
  • INFUZIA DE TEI. Lotionandu-va zilnic pielea fetei cu o banala infuzie de tei, va veti imbunatati considerabil calitatea tenului, caci acest preparat actioneaza ca excelent agent hidratant. Efectul calmant se instaleaza imediat! Acest tratament este excelent mai ales dupa plaja. Pentru un plus de revigorare, puneti cateva cuburi de gheata in cana cu ceai.
  • CREMA EMOLIENTA CU TATANEASA. Amestecati pana la omogenizare 20 g pulbere de radacina de tataneasa si 80 g lanolina. Aplicati un strat subtire in fiecare dimineata, pentru a va proteja fata de actiunea soarelui si a vantului, obligatoriu seara, dupa demachiere. Actioneaza in egala masura ca emolient, antiinflamator si tonic, constituind un aliat al tenurilor uscate.
  • MASCA DE INTRETINERE CU FRAGI. Amestecati doua linguri de fragi foarte copti, zdrobiti in prealabil cu o furculita, doua linguri de smantana si una de miere. Omogenizati bine si intindeti pasta obtinuta pe pielea curata. Lasati-o sa actioneze 20 de minute, apoi indepartati-o cu infuzie de musetel calduta. Repetati tratamentul de doua ori pe saptamana.

TEN IMBATRANIT: revitalizare

In timp, structura pielii se modifica: devine mai uscata, isi pierde din elasticitate si stralucire. Exista insa metode prin care se poate intarzia acest proces:
  • ULEIUL DE CATINA. Se recomanda atat in uz intern, cat si extern, caci este foarte bogat in vitamina E, cunoscuta si ca vitamina tineretii. Uleiul se intinde pe pielea curata, ca o pelicula protectoare: are rol de filtru anti-U.V. si efect hranitor garantat. Intern, se iau 30 de picaturi, de doua ori pe zi, in cure de minimum trei saptamani.
  • CREMA DE ARNICA REDUCE RIDURILE. Aplicati zilnic un strat subtire pe obraji, pe frunte si pe zona din jurul ochilor. Activeaza circulatia sanguina la nivelul pielii si reda elasticitatea tesuturilor.
Medicina naturista nr. 6 (166)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa