Vergeturile: metode testate de estompare

 
Tratamente si remedii naturiste impotriva vergeturilor

Vergeturile reprezinta modificari cutanate manifestate obiectiv prin striatii epidermale de felurite forme si marimi, indeobste aproape paralele, ivite in anumite zone ale corpului (abdomen, fese, coapse, sani), dispuse simetric. Initial sunt rosii, usor reliefate, cu timpul devin violacee, pentru ca in final sa capete culoare sidefie. Cum pot fi prevenite si/sau combatute aceste inestetice microleziuni ale pielii aflati in cele ce urmeaza.

Cateva categorii umane sunt predispuse la vergeturi: gravide (cel mai frecvent), persoane obeze, cele ce urmeaza frecvent regimuri de slabire drastice (asa-numitele diete yo-yo), adolescente, sportivi de performanta. Mai pot aparea ca o consecinta a unor infectii severe (mai ales la fetele aflate in etapa de crestere), la suferinzii cu sindromul Cushing (un dezechilibru endocrin, cu producerea in exces a cortizonului suprarenal, asociat cu imunodeficienta) sau cu unele boli de colagen, la pacientii tratati indelung cu medicamente cortizonice, sub efectul unei intinderi brutale a pielii ori al unei modificari hormonale. In toate aceste situatii este vorba despre alterarea fibrelor conjunctive si elastice ale pielii (care, in mod normal, intretin integritatea si flexibilitatea cutanata).


Unguente de preparat in casa

  • Omogenizati sase linguri de ulei de masline, sase linguri de gel de aloe vera, patru fiole de vitamina A, patru fiole de vitamina E si patru fiole cu elastina. Aplicati zilnic aceasta solutie prin masaj. Se poate folosi atat pentru zonele afectate de vergeturi, cat si pentru intregul corp, imbunatatind calitatea pielii.
  • Foarte buna este si tinctura de propolis (asigurati-va ca nu sunteti alergica la acest produs al stupului, aplicand putin extract pe o portiune mica de piele si asteptand sa vedeti daca zona se inroseste sau se umfla) inglobata in crema de galbenele. Folositi unguentul seara, deoarece intra mai greu in piele si are un miros destul de neplacut.
  • Adaugati in crema hidratanta de corp pe care o folositi de obicei continutul de la cateva fiole de colagen. Pentru a obtine rezultate optime, faceti de trei ori pe saptamana un gomaj pentru tot corpul. Indepartand celulele epidermale moarte va veti asigura ca solutia patrunde bine in piele. Dupa doua saptamani se observa primele beneficii.

Cauzele determinante

  • Dezechilibre hormonale. Cand secretia de corticoizi creste, se blocheaza fibroblastii (celulele de sustinere a tesutului conjunctiv), producerea de colagen devenind deficitara. Ca urmare, pielea isi pierde elasticitatea si se „rupe“ la cea mai mica intindere. Pe fondul unei fragilitati tisulare innascute, fenomenul este si mai accentuat.
  • Acumularea kilogramelor intr-un timp scurt. Sarcina, slabirea drastica urmata in majoritatea cazurilor de reingrasare, procesul rapid de dezvoltare fizica din perioada prematuritatii sunt de asemenea factori responsabili de aparitia vergeturilor.
  • Alte circumstante mai putin frecvente. Fenomenul mai poate fi pricinuit de: o disfunctie a glandei corticosuprarenale (care, in momentele tensionate, produce cortizolul, hormonul stresului), tratamentul prelungit cu creme ce contin corticosteroizi (se indica in terapia psoriazisului, eczemelor etc).
Se estimeaza ca vergeturile apar la 90% dintre gravide, mai ales in ultimul trimestru de sarcina, la 70% dintre adolescenti si la 40% dintre sportivi.


Masuri profilactice

In primul rand, trebuie evitate variatiile bruste in greutate (atat ingrasatul, cat si slabitul). In al doilea, se impune adoptarea unei alimentatii echilibrate, bogate in vitamine si minerale, fara calorii in exces, in fine, folosirea cremelor cu rol de imbunatatire a concentratiei de colagen si elastina din piele, de hidratare si hranire este foarte importanta mai ales in perioadele cu risc (pe parcursul sarcinii, al antrenamentelor sportive intense, al regimurilor de slabire etc).


Terapii moderne

  • Operatia estetica. Se recomanda in special pentru estomparea vergeturilor care acopera zone mici; nu ajuta la prevenirea aparitiei altora.
  • Tratamentul cu laser. Este util daca se aplica imediat ce vergeturile au aparut. Tesutul afectat este „topit“ de radiatiile luminoase foarte intense, refacandu-se ulterior intr-o forma mai apropiata de normal. Sunt necesare mai multe sedinte de laserterapie pana la obtinerea de rezultate notabile.
  • Cura cu ultrasunete. Ajuta la refacerea intr-o oarecare masura a fibrelor conjunctive din piele.
  • Terapia cu ultraviolete. Expunerea vergeturilor la razele ultraviolete duce la uniformizarea culorii pielii, facand vergeturile mai putin vizibile.
  • Proceduri cosmetice. Activeaza regenerarea celulara cutanata si a componentelor responsabile de elasticitatea pielii. Ajuta la reducerea vergeturilor deja formate si la prevenirea altora noi. Din pacate, astfel de tratamente la cabinetele specializate sunt destul de costisitoare si dureaza cel putin o luna pana se vad rezultatele. Aplicarea locala de creme si lotiuni reface intr-o mica masura tesutul afectat. Cele mai bune produse sunt cele care contin alantoina, acid glicolic, vitaminele A si E, proteine naturale, colagen, elastina etc.

Plantele, de un real ajutor

  • Se pun 400 g iedera in doi litri de apa, lasand sa clocoteasca 30 de minute, pe foc mic. Dupa o infuzare de o jumatate de ora, se strecoara. Se inmoaie comprese in ceai si se aplica pe locurile afectate. Se mentin un sfert de ceas, apoi se inlocuiesc cu altele proaspete, tot asa pana se termina ceaiul. Tratamentul se face de doua ori pe saptamana.
  • Se fierb, intr-un litru de apa, pentru cateva minute, 50 g frunze proaspete de vita-de-vie rosie. Dupa ce decoctul s-a racorit, se extrag frunzele si se aplica pe solduri (ar fi bine sa fi facut inainte un dus local fierbinte), fixandu-se cu niste fesi. Se sta minimum o ora impachetata astfel, se indeparteaza cataplasmele, apoi se sterg coapsele cu o carpa umeda. Ulterior, se pot folosi creme speciale.
  • Se socotesc 40 g flori de musetel pentru patru linguri de alcool de uz alimentar. Dupa opt ore de macerare, se imparte extractul in doua parti egale: una, strecurata, se depoziteaza intr-o sticluta inchisa la culoare, iar in cealalta se adauga 100 ml ulei de masline. Se fierbe la bainmarie doua ore, apoi solutia se filtreaza prin presare si se trece, de asemenea, intr-o sticla colorata. Se maseaza zonele afectate de celulita cu ulei de musetel combinat cu tinctura simpla (20 ml extract alcoolic la 60 ml ulei), timp de 20 de minute. Tratamentul dureaza mai multe luni la rand, primele rezultate fiind vizibile dupa minimum trei saptamani.

Apelati la uleiuri

Uleiurile de limba-mielului, din germeni de grau si de migdale dulci (obtinut prin presarea la rece a samburilor din fructele culese la deplina maturitate), detin calitati hranitoare, emoliente si regenerante exceptionale. Pot fi utilizate ca atare, nediluate, pentru tratarea vergeturilor. De altfel, intra in compozitia a numeroase produse destinate ingrijirii pielii, asigurandu-i nutrientii si gradul de hidratare necesare.


Tehnica parafango

O noua metoda terapeutica naturala castiga teren in ultimul timp. Este vorba de tehnica parafango, care consta in aplicarea pe piele a unui amestec de namol maritim si parafina, in mai multe sedinte. Se indica pentru combaterea unor probleme metabolice care afecteaza tesutul adipos-cutanat, intalnite mai frecvent la sexul frumos: vergeturile, celulita si obezitatea. Efectele namolului si parafinei sunt potentate prin caldura: dupa impachetare, pacientul este invelit intr-o patura termoelectrica, ramanand astfel timp de 60 de minute. Datorita hipersudoratiei si substantelor active, se produce detoxificarea organismului, revitalizarea celulelor dermului si imbunatatirea circulatiei cutanate.

Medicina naturista nr. 7 (167); foto: almanahmedical.eu


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa