Parfumuri naturale. Cum va preparati odorizante pentru apartament!

 
Metode de preparare a odorizantelor pentru locuinta

Pentru a va asigura in locuinta un ambient innobilat cu parfumuri 100% naturale, nu trebuie sa scoateti prea multi bani din buzunar, cheltuind pe odorizantele din comert. Este nevoie de putina imaginatie si rabdare ca sa creati personal potpuriuri vegetale cu arome sublime, cu care sa reimprospatati atmosfera din casa.

Realizandu-va singuri parfumuri de casa, nu doar ca veti avea satisfactia muncii, dar si certitudinea ca ati creat ceva original, personalizat. Totodata, veti fi siguri ca nu ati poluat atmosfera cu odorizantele clasice de interior, care se bazeaza pe compusi artificiali, provenind din melanjul unor substante chimice precum formaldehidele sau benzenul. Amalgamurile pe care va propunem sa le faceti au la origine ingrediente naturale, se bazeaza pe rasini si uleiuri volatile, ce nu se gasesc in comert.


Aduceti aromele vegetale in casa

Trandafiri, levantica, cuisoare, cimbru, rozmarin, salvie... Proaspete, florile si ierburile aromatice isi etaleaza cu mandrie moleculele lor parfumate. Totusi si uscate pastreaza mare parte din mirosurile imbatatoare. Le puteti cumpara sau, si mai economic, le puteti culege pe timp frumos, in sezonul lor, dupa-amiaza, cand principiile active sunt la apogeu si, in general, materia prima este deshidratata. Dupa aceea, cand ajungeti acasa, puneti-le la uscat intr-un loc lipsit de umezeala si umbros, pe coli de hartie curate. Vor servi drept ingrediente pentru parfumurile de interior.

Pentru a le feri de mucegaire, respectati cateva reguli generale:
  • Alegeti inflorescente pe cale sa se deschida si ierburi proaspete, puternic mirositoare. Indepartati frunzele vegetalelor inflorite. Stergeti bine tulpinile, ca sa indepartati orice urma de umezeala.
  • Creati buchetele mici, in care sa puneti maximum patru sau cinci flori si o mana de verdeata, legati-le cu un elastic si suspendati-le cu inflorescentele in jos, intr-un loc uscat, bine aerisit si cu putina lumina, unde le lasati cam zece zile. Daca faceti mai multe buchete, nu le lipiti unele de altele, pentru a permite aerului sa circule printre ele. Pentru a accelera procesul de uscare, le puteti introduce si intr-un cuptor reglat la temperatura mica.
  • Culegeti sau cumparati trandafiri de diverse varietati (un ingredient de baza!), infloriti si parfumati. Rupeti-le petalele si asezati-le pe un gratar, ca sa se deshidrateze, intorcandu-le de pe o parte pe alta la fiecare doua zile, pana cand devin casante. In acelasi fel puteti pune la uscat coji de lamaie sau de portocala.

Creati amestecuri imbatatoare

Combinatii fericite de petale, frunze, scoarta si ierburi, potpuriurile vegetale sunt originare din Anglia, unde erau in voga in secolul VIII. Sunt usor de realizat, si parfumurile dureaza mult timp, daca aveti grija sa le adaugati din cand in cand cateva picaturi de uleiuri esentiale (la fiecare doua saptamani). Puneti ingredientele intr-o cupa sau bol din sticla sau de ceramica. Intoarceti plantele in fiecare zi. Le puteti pastra astfel vreme de cinci ani, fara sa se altereze.
  • Amestec provensal: seminte de levantica, rozmarin, cimbru, roinita, busuioc, flori de tei, coaja de portocala si de lamaie.
  • Amestec de condimente: ghimbir, nucsoara (cate un gram din fiecare), un baton de scortisoara, coaja de lamaie, frunze de menta, trei cuisoare, un bat de vanilie rupt in bucatele mici.
  • Amestec floral: pudra de iris (20 g), petale de trandafiri uscate, levantica. Decorati cu trandafiri intregi, uscati.

Efluviu solid pentru haine

Iata un exemplu de parfum de interior absolut sublim:

Ingrediente: o ceasca si jumatate de faina, un sfert de ceasca de sare fina, un sfert de lingurita de amidon de porumb, doua treimi de ceasca de apa fierbinte, 20 de picaturi de ulei esential (la alegere dintre plantele citate in paginile de fata, caci altele pot fi iritante pentru bronhii).

Mod de preparare: Combinati faina, sarea si amidonul. Adaugati apa clocotita, amestecand incontinuu, pana se formeaza o pasta omogena, incorporati uleiul esential. Amestecati din nou. Intindeti coca obtinuta cu ajutorul unui sucitor, ca sa obtineti o foaie cu grosimea de un centimetru. Decupati bucatele in forma de inima, floare sau orice alt aspect doriti. Lasati-le sa se usuce la aer. Cand au devenit casante, puneti-le in cutiute cu capac transparent, gaurit, sau in saculeti din panza si asezati-le in dulapul cu haine.


Arome care redau sanatatea

  • Spray natural. Combinati 10 picaturi de esenta de menta, 20 de picaturi de ulei de lamaie si 30 de picaturi de esenta de levantica. Adaugati 100 ml apa si vaporizati-l cu un pulverizator pentru udat florile.
  • Regasiti-va somnul. Sfaramati buchetelele de levantica uscate in palma, apoi puneti-le in saculeti de panza, pe care ii asezati in sertarul cu lenjerie de pat. Aceste cearsafuri si fete de perna vor avea un efect sedativ garantat.
  • Saculeti antiacarieni. Amestecati seminte de levantica, piper alb si pudra camforata. Impregnati amalgamul cu ulei esential de patchouli sau de santal si introduceti-l in saculeti mici, din bumbac.
  • Lumanari parfumate. Cumparati batoane de ceara de albine si topiti-le la bainmarie. O data lichefiate, adaugati cateva picaturi dintr-un ulei esential, dupa care scurgeti amestecul intr-un vas frumos de sticla, pe care l-ati uns in prealabil cu ulei vegetal si unde ati pus un fitil (o bucatica de sfoara care arde usor; se gaseste la magazinele de bricolaj). Lasati sa se solidifice, apoi puteti sa-i dati foc.
Medicina naturista nr. 7 (167); foto: tigrepelvar2.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa