Transpiratie: alege-ti antiperspirantul in cunostinta de cauza

 
 Transpiratie: alege-ti antiperspirantul in cunostinta de cauza

Geluri de dus revitalizante, sapunuri antibacteriene, deodorante solide, colonii de toate soiurile, spray-uri cu formule care mai de care mai performante, pernute absorbante fixate la subrat pe partea interioara a bluzelor sau rochitelor, chiar injectii axilare cu botox... Toate sunt menite a limita problema transpiratiei in exces, implicit a izurilor aferente. Cum sa alegeti corect dintr-o gama atat de variata, dar si cum puteti pune capat calvarului hipersudoratiei apeland la ajutorul plantelor, aflati parcurgand articolul de fata.


De ce apare?

Transpiratia excesiva pe timp de vara poate deveni o sursa de disconfort daca ramane pe piele o perioada prea indelungata, suficienta ca bacteriile sa se inmulteasca. Cu toate acestea, exista si cauze de ordin psihologic care accentueaza problema: nervozitatea, anxietatea, stresul. De asemenea, atunci cand organismul nu reuseste sa scape in mod eficient de toxine (prin actiunea rinichilor, ficatului sau a sistemului digestiv), ele se vor elimina prin epiderma, iar consecinta este usor de imaginat. Acelasi lucru se intampla si cand consumam bauturi alcoolice, mancaruri cu aroma puternica sau chiar anumite vegetale: usturoi, ceapa sau unele condimente. Daca abuzam de ele, nu ne vor incarca doar respiratia... La originea hiperhidrozei pot sta si dereglari hormonale, afectiuni infectioase sau inflamatorii, precum si o deficienta a hipotalamusului, glanda care controleaza, printre altele, temperatura corpului si setea. In sfarsit, fumul tigarilor impregneaza o buna perioada pielea, cavitatea bucala.


Adaptati-va dieta

In fapt, transpiratia nu are un miros deranjant. Contactul cu bacteriile de pe suprafata pielii, care, fireste, prolifereaza in situatia unei igiene corporale nesatisfacatoare, dar si consumul anumitor alimente si medicamente sunt principalii factori care transforma sudoarea intr-o problema sociala. Dintre produsele farmaceutice, vitaminele din gama B-urilor, barbituricele, amfetaminele sunt cel mai frecvent incriminate. Din clasa alimentelor, in special proteinele de origine animala pot fi puse pe lista neagra, intrucat stimuleaza activitatea glandelor sudoripare, modifica structura transpiratiei si ii accentueaza mirosul. Alimentatia, mai ales pe timp de vara, trebuie sa asigure o digestie completa si o eliminare prompta a reziduurilor toxice. Consumati des suc natural de mere si prune uscate inmuiate in apa, pentru a curata intestinele de impuritati, o mare varietate de legume crude si fructe, pentru favorizarea digestiei. Magneziul si zincul elimina pe cale metabolica resturile alimentare care pot provoca un miros neplacut al transpiratiei. Aceste elemente se gasesc din belsug in cerealele si pastele integrale, care procura si o importanta cantitate de fibre. Mancati si patrunjel, broccoli si varza de Bruxelles, pentru aportul de clorofila, ce amplifica functia de dezintoxicare hepatica. Evitati micii, carnea rosie, prajelile, mezelurile, preparatele prea condimentate, alcoolul, cafeaua si prajiturile. Beti suficienta apa, pentru a stimula activitatea renala.


Ce deodorante sunt optime?

Mirosul neplacut al transpiratiei a constituit dintotdeauna o problema, oamenii incercand in fel si chip sa-l combata. Prima solutie de „camuflaj“ a aparut in antichitate si consta in frictionarea axilelor cu uleiuri aromatice. Romanii obisnuiau sa se pudreze la subsuori cu praf din secara, care absorbea sudoarea, sau chiar sa poarte la subrat pliculete cu plante parfumate.

Deodorantele de astazi sunt, sa recunoastem, mult mai simplu de aplicat si certamente mai eficiente. Majoritatea contin substante cu efect antiseptic, care stopeaza degradarea lichidului eliminat prin piele, si antibacterian, totodata componente care capteaza mirosurile si diverse arome. Pentru a evita iritatiile locale, e bine sa folositi produsele pe pielea curata si foarte uscata, niciodata dupa epilare. Deodorantele fara alcool sunt recomandate in special persoanelor cu epiderma sensibila, uscata. In caz de transpiratie excesiva, sunt mai eficiente cele sub forma solida (stick), avand mai multe principii active, printre care si binecunoscuta clorura de aluminiu, care strange porii si orificiile glandelor sudoripare (prin care se scurge transpiratia).


Trucuri infailibile

  • Faceti mai multe dusuri pe zi, folosind un sapun antibacterian, schimbati-va frecvent lenjeria de corp si sosetele, alternati la purtare mai multe perechi de incaltaminte, din materiale naturale si care permit aerisirea.
  • Expunerea moderata la soare ucide bacteriile de pe suprafata corpului si ii confera un miros sanatos si placut. Apa marii este si ea benefica.
  • Utilizati deodorante cu ingrediente naturale, care inhiba dezvoltarea bacteriilor.
  • Bicarbonatul de sodiu poate fi pulverizat in zonele „sensibile“, pentru a elimina mirosul neplacut, fara a produce iritare locala, ca unele produse chimice.
  • Eliminati pilozitatile din zona axilelor, deoarece favorizeaza proliferarea bacteriilor.
  • Purtati haine largi, usoare, confectionate din materiale naturale. Ideal este bumbacul, care absoarbe sudoarea. Imbracati-va in culori pastelate, care atrag mai putin caldura decat negrul.

Tratamente antiperspirante din plante

  • Peste zece frunze de busuioc turnati 200 ml apa clocotita, lasati vasul acoperit un sfert de ceas, apoi strecurati. Beti una-doua doze de ceai pe zi, timp de o luna.
  • Puneti zece lingurite de pulbere de scoarta de stejar la un litru de apa calda, lasati vasul acoperit cateva ore, apoi folositi maceratul pentru spalaturi la maini si picioare.
  • Puneti laolalta salvie (20 g), cretisoara (10 g), coada-calului (30 g) si lavanda (10 g). Peste o lingurita din acest amestec turnati 250 ml apa clocotita, lasati trei minute, strecurati. Beti o cana dimineata, inainte de masa.
  • Puneti in sase litri de apa calda trei picaturi de ulei esential de cimbru sau de levantica si stati cu talpile in lighean un sfert de ora. Se pot adauga si in gelul de dus cu care va spalati in mod regulat.
  • Turnati 100 ml otet de mere in doi litri de apa calda si tineti picioarele un sfert de ora. Repetati tratamentul de doua ori pe saptamana.
Medicina naturista nr. 7 (167); Foto: trialx.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa