Ametelile - tratamente si remedii naturiste

 
Ametelile - tratamente si remedii naturiste

Vertijurile, cum sunt numite mai pretios ametelile, constituie un simptom destul de comun... Fie ca avem de-a face cu degradarea psihica specifica senectutii, fie cu un sistem nervos dezechilibrat de surmenajul intens, fie cu migrenele cronice, anemiile carentiale, hiper si hipotensiunea arteriala, cu asteniile sezoniere sau chiar cu excesele bahice, senzatia ca obiectele din jur nu vor sa stea la locul lor este aproape nelipsita. Mai grav e ca pot aparea adiacent pierderi de echilibru ori de cunostinta (scurte lesinuri). Pentru a veni de hac acestui neplacut fenomen, functie de cauza care sta la originea lui, solutii exista.

Consumati profilactic miere, marar si patrunjel

Nu e zi sa nu consum macar o lingura de miere, dimineata, pe stomacul gol (ma ajuta si sa am un tranzit intestinal normal), iar patrunjelul si mararul sunt plante aromatice nelipsite din dieta. Macar o data pe saptamana, fac salata de patrunjel, asezonata cu lamaie si putin ulei, pe care o consum ca aperitiv inainte de masa de pranz. (Dorina N., Bucuresti)


Doua ceaiuri pentru un echilibru stabil

  1. Primul se prepara dintr-o lingura de flori, pusa intr-o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat un minut, se strecoara si se bea fierbinte.
  2. Ceaiul de ciubotica-cucului se pregateste in mod asemanator, tot dintr-o lingura de planta la o cana cu apa fierbinte. Infuzati un minut sau doua si beti cat mai cald.
De mai bine de doi ani apelez la aceste remedii, fara sa mai iau macar o data medicamente contra durerilor de cap. Beau cate doua cani pe zi si ca urmare scap si de neplacutele senzatii de vertij. (Mihaela D., Bucuresti)


„Infuzia de coada-soricelului a fost salutara“

Beau ceai de coada-soricelului, cate o ceasca dimineata, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Se face dintr-o lingurita de vegetala la 250 ml apa clocotita; se strecoara dupa zece minute.

Seara, inainte sa ma bag in pat, in fata ferestrei deschise, ca sa-mi oxigenez bine trupul si creierul, faceam exercitii de respiratie, imi umpleam plamanii cu aer, cat puteam de mult, imi retineam pret de cateva secunde suflul, apoi expiram cu putere, ca si cum as fi vrut sa sting lumanarile de pe un tort. Procedam asa de 20 de ori. Bratele se ridica deasupra capului pe inspiratie si se lasa in jos cand se da aerul afara.

Asa am reusit sa ma eliberez de acele neplacute si chiar periculoase stari de slabiciune brusca. (Marinela T., Pitesti)


Cateva sfaturi utile

  • Cand vertijul survine dupa o anestezie, poate fi usor estompat prin consumarea de multe lichide, fireste daca pacientul are voie sa se hidrateze imediat dupa interventia chirurgicala. Sunt de efect in special ceaiurile cu efect depurativ, cum este cel de soc cu lamaie. Se pun doua-trei lingurite de inflorescente uscate la o jumatate de litru de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit zece minute, apoi se strecoara, se adauga cateva feliute de citric si se bea indulcit cu miere.
  • Atunci cand ametelile survin din cauza oboselii psihice, ajuta sa va masati cu degetele aratatoare de la ambele maini tamplele, punctul dintre sprancene si zonele de deasupra ochilor. Aceasta tehnica nu doar ca relaxeaza, dar si mareste puterea de concentrare.
  • Cand simptomul are la origine o intoxicatie alcoolica ori o problema digestiva (supraalimentare dublata de constipatie, fiere lenesa, boli de ficat etc.) este foarte util ceaiul de anason. O lingurita de fructe uscate, zdrobite usor inainte, se oparesc pentru zece minute intr-o cana cu apa clocotita. Se beau una doua cani pe zi. (Jana O., Bucuresti)
Remedii naturiste nr. 9 (101); Foto: csid.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa