Ceaiuri salvatoare in tratarea diabetului zaharat de tip 2

 
Ceaiuri pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2 (noninsulinodependent)

Pe langa actiunea lor hipoglicemianta si stimularea functiei pancreasului pentru producerea de insulina, aceste plante atenueaza complicatiile generate de diabet (retinopatie diabetica, hipertensiune arteriala, flebita, arterita), sunt de ajutor in regenerarea celulelor pancreasului si in detoxificare.


Infuzie de anghinare

Pui doua lingurite cu varf de planta la 300 ml de apa clocotita; bei cate o cana inainte cu o jumatate de ora de mesele principale, cu inghitituri mici si rare.

Are proprietatea de a diminua zaharul din sange (glicemia) si ajuta la mai buna functionare a pancreasului si reducerea glicozuriei (zaharul din urina).

Contraindicatii: afectiuni acute renale si hepatobiliare.


Infuzie de radacina de brusture

Intr-un litru de apa clocotita, pui 3-4 linguri cu radacini de brusture maruntite. Lasi la infuzat 30-40 de minute. Bei toata cantitatea de-a lungul unei zile. Pe langa actiunea hipoglicemianta, are efect colagog (ajuta secretia bilei).

Contraindicatii: gravidele, fie si cu diabet de sarcina, nu au voie sa bea acest ceai. Este un purgativ puternic.


Infuzie de cicoare

Lasi la infuzat doua linguri cu planta intr-un litru de apa clocotita 10-15 minute. Bei rece, cate o cescuta inainte de fiecare masa. Trateaza diabetul de tip II. In plus, este hepatoprotectoare.


Infuzie combinata de rachitan

Pui la macerat 3-4 linguri cu rachitan maruntit in jumatate de litru de apa si lasi 8-10 ore.

Filtrezi si pui deoparte preparatul rezultat. In alta jumatate de litru de apa, fierbi planta ramasa dupa filtrare timp de cinci minute. Strecori si amesteci cu primul preparat. Obtii aproximativ un litru de infuzie combinata de rachitan. Bei doua cani pe zi, in cure de o luna, cu sapte zile de pauza.

Rachitanul are o actiune benefica in diabet, stimuland pancreasul sa produca mai multa insulina. De aceea, la pacientii insulinodependenti, cantitatea de infuzie combinata trebuie dozata treptat, de la o jumatate de cana la doua cani, masurandu-se totodata glicemia zilnic si, sub indrumarea medicului, redozandu-se cantitatea de insulina.


Infuzie din frunze de nuc

Pui 2-3 linguri cu frunze uscate la o cana cu apa clocotita. Lasi la racit un sfert de ora, strecori si bei 2-3 linguri pe zi. Principiile active din frunzele de nuc scad concentratia de glucoza din sange, ajutand metabolizarea zaharurilor si grasimilor.


Infuzie de salvie

Pui o lingurita cu frunze uscate si maruntite la 200 ml de apa clocotita, lasi 15-20 de minute, strecori si bei peste zi. E recomandata mai ales in faza de declansare a diabetului de tip II, este hipoglicemianta, diminueaza transpiratia, stimuleaza secretia biliara.

Contraindicatii: mamele care alapteaza.


Decoct de teci de fasole

Fierbi doua linguri cu teci uscate, fara boabe, in 500 ml de apa si lasi pana ce scade la jumatate. Bei o ceasca cu 30 de minute inaintea meselor. Este un bun diuretic, reduce cantitatea de zahar din sange, curata organismul de toxine si, mai ales, igienizeaza rinichii si caile urinare. Decoctul de teci de fasole este unul dintre cele mai eficiente tratamente naturale pentru diabet.


Decoct de coada-calului

Fierbi 100 g de planta uscata timp de 30 de minute intr-un litru de apa. Iei de doua ori pe zi cate o lingurita cu decoct diluat intr-un pahar cu apa. Cura dureaza o luna si poate fi reluata dupa minimum doua saptamani de pauza.


Infuzie de urzica

Pui doua linguri cu planta maruntita la un litru de apa clocotita. Bei 1-2 cani pe zi. Urzica este detoxifianta, dar si hipoglicemianta, fiind recomandata in dieta obezilor si diabeticilor.


Infuzie mixta

O combinatie din mai multe plante cu efect hipoglicemiant e de ajutor pentru buna functionare a organismului, regland schimburile metabolice si activand digestia.

Amesteci sase parti frunze de afin, doua parti frunze de mesteacan, o parte frunze de urzica, o parte teci de fasole. Infuzia se prepara dintr-o lingura cu amestec la o cana cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.

Foto: openclipart.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa