Crizele de sciatica: cauze, tratamente si remedii naturiste

 
Exemplu de criza sciatica
Ati incercat sa ridicati un obiect greu ori ati executat o miscare brusca si instantaneu ati simtit un fel de soc electric in picioare! Durerea pare a porni din fesa si se propaga de-a lungul piciorului, in mod cert, nervul sciatic este in suferinta.

Criza de sciatica apare instantaneu, ca urmare a unui efort fizic intens, a unei pozitii incorecte a corpului sau a unei miscari bruste. Durerea este resimtita ca o crampa foarte dureroasa, care incepe din fesa si iradiaza pe partea dorsala a piciorului, uneori pana la degete, in unele cazuri, ea ajunge pe partea din fata a coapsei si descinde pe partea laterala a gambei.


Care sunt cauzele?

Durerea sciatica este legata de diverse leziuni ale coloanei vertebrale, in majoritatea situatiilor fiind vorba de hernie de disc (un disc intervertebral apasa radacinile nervoase sau maduva spinarii din canalul spinal). La originea sciaticii pot sta si alte cauze, dar ele sunt mai rare (mai putin de 10%) si sunt intalnite mai ales la persoanele de peste 50 de ani: osteoporoza, tumori, infectii etc.


Ce este de facut?

- Caldura relaxeaza muschii contractati si alina durerea. Puteti face o baie calda ori sa aplicati pe zona dureroasa o perna electrica sau un prosop incalzit cu fierul de calcat.

- Pentru calmarea durerii, sunt eficiente analgezicele si antiinflamatoarele nesteroidiene (in tratament de scurta durata). Daca este nevoie, medicul recomanda injectii cu corticosteroizi (medicamente din familia cortizonului).

- Uneori, in faza acuta, sunt prescrise relaxante musculare pentru calmarea durerilor legate de tensiunile musculare create de sciatica.

- Sedintele de kinetoterapie, masajul si fizioterapia dau rezultate bune. Pana la disparitia sau macar atenuarea durerii, este recomandat repausul fizic (nu faceti sport, nu va suprasolicitati coloana).

- Interventia chirurgicala este indicata doar in caz de paralizie, pierderea sensibilitatii coapsei, probleme cu urinarea sau durere insuportabila.

- O activitate fizica moderata (de exemplu, inotul) imbunatateste tonusul muschilor spatelui si al celor abdominali si previne recidivele.


Cum evitam sciatica?

- Evitati eforturile intense, miscarile bruste si pe cele de rasucire a trunchiului. Nu ridicati obiecte prea grele. Ca sa ridicati ceva, lasati-va in jos indoind genunchii, apucati obiectul si apoi ridicati-va mentinand spatele drept.

- Stati corect la computer. Alegeti un scaun care va sustine bine spatele si in care va simtiti confortabil. Puneti o perna sau un prosop rulat in dreptul salelor, ca spatele sa fie bine sprijinit.

- Daca petreceti mult timp stand asezati, faceti o pauza de cinci minute la fiecare ora pentru a va relaxa muschii spatelui si ai picioarelor!


Tratamente, remedii naturiste:

Alifia de untul-pamantului are efect dovedit

Se scot cateva radacini, se spala bine sub jet de apa rece, se lasa putin sa zvante, apoi se toaca marunt si se centrifugheaza, ca sa se obtina sucul. Acesta se combina cu o cantitate egala de lanolina si astfel se obtine o alifie cu care se pot unge de mai multe ori pe zi locurile bolnave. Preparatul incalzeste rapid articulatiile, stimuleaza circulatia sangvina locala, iar dupa maximum doua saptamani de tratament durerile se diminueaza si creste totodata mobilitatea. (R. I., Medias)


„Un preparat cu ardei iute a fost excelent“

Intr-o sticla cu gura mai larga, puneti 20 de ardei iuti, rosii, maruntiti in prealabil. Peste ei turnati palinca de 40-50°. Lasati la macerat vreme de zece zile, langa o sursa de caldura, apoi strecurati si trageti licoarea in sticlute mai mici, de culoare inchisa. Aplicati putina solutie pe un tampon de vata si ungeti zona dureroasa seara. Daca apar iritatii pe piele, ungeti-va inainte cu alifie de galbenele. (R. I., Bucuresti)


Baile cu decoct de nuc alina suferinta

In zece litri de apa care clocoteste se pun cat cuprinde coji de la nuci verzi si frunze ale pomului. Se mai lasa vasul pe foc domol o jumatate de ceas, apoi se strecoara. Se adauga decoctul fierbinte in apa din cada. Se fac saptamanal doua-trei astfel de bai, pana cand durerile cedeaza definitiv. (M. T., Prahova)


Tinctura de lemn-dulce poate inlocui analgezicele

Se obtine din 100 g radacina uscata si macinata cu rasnita electrica de cafea (sau zdrobita in piua), la care se adauga o jumatate de litru de alcool alimentar. Se lasa la macerat, intr-o sticla inchisa, vreme de zece zile, apoi se filtreaza, iar din preparatul obtinut se ia cate o lingurita de patru-cinci ori pe zi, in functie de cat de severa este durerea. Tratamentul dureaza cam doua saptamani si se poate relua dupa o pauza de zece zile. (M. S., Orastie)

Remedii naturiste nr. 9 (101). Foto: www.webmd.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa