Kinetoterapie pentru coloana vertebrala

 
Kinetoterapie pentru coloana vertebrala


In recuperarile din bolile de coloana, terapia cu ajutorul miscarii fizice este prima recomandare a medicilor specialisti. Rezultatele sunt spectaculoase de fiecare data si te scapa de cutit.

Un stil de viata sedentar nu ramane fara urmari. Apar dureri in zona lombara, care persista pana in momentul cand te decizi sa-ti schimbi pozitia vicioasa si sa te apuci de sport.

Atentie insa: in afectiunile coloanei vertebrale, nu-i permis orice tip de exercitiu fizic. Apeleaza la sfatul unui kinetoterapeut, care te va invata cum sa-ti mentii spatele drept si sa-ti intaresti muschii ce sustin sira spinarii. Gasesti mai jos cateva sugestii.


Exercitii cu trunchiul

  1. Asaza mainile de o parte si de alta a taliei, departeaza picioarele, tine coloana dreapta si incearca sa te apleci cat mai in fata, privind inainte. Apoi, apleaca-te cat mai pe spate. Executa miscarile lent, pentru a nu-ti pierde echilibrul si a nu forta coloana.
  2. Apleaca-te in lateral cu o mana deasupra capului si cealalta in sold, in timp ce arcuiesti cat mai mult coloana. Alterneaza 20 de balansari fata/spate cu 20 de balansari in lateral.

Aplecari pana la podea

  1. Indeparteaza picioarele, indreapta coloana, prinde palmele si ridica-le deasupra capului si spre inapoi, apoi coboara pana ce atingi podeaua cu palma. Te ridici si repeti exercitiul de 20 de ori.
  2. Fa o pauza scurta ca sa te odihnesti si reia miscarile, doar ca de aceasta data te apleci cand spre varful unul picior, cand spre celalalt, alternand tot de 20 de ori.

Ridicarea pelviana

  1. Stai pe o suprafata perfect plata, asezata pe spate. Tine genunchii indoiti, iar talpile sprijinite pe sol. Mentine picioarele apropiate si incruciseaza bratele pe piept.
  2. Ridica sezutul de pe podea cat poti de sus, fara sa simti durere. Mentine aceasta pozitie timp de cinci secunde si revino la pozitia initiala. Dozeaza-ti corect respiratia: inspira cand ridici fesierii si expira cand revii pe sol, ca sa eviti aparitia oboselii.

Miscari de cap

  1. Stai in picioare, cu calcaiele departate si bratele sprijinite pe trunchi. Fa miscari cu capul: in fata si in spate, laterale, cat mai aproape de umeri, apoi incearca sa privesti in spate, peste umar.
  2. Roteste capul cu miscari ample, in sensul acelor de ceasornic si invers. Aceste exercitii mentin sanatatea coloanei vertebrale si dezmortesc articulatiile.

De retinut!

Nu te forta! Intrerupe imediat exercitiile daca simti durere, furnicaturi sau intepaturi.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.kinetoterapieladomiciliu.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa