Trichocefaloza: cauze, simptome, tratament

 
Trichocefaloza: cauze, simptome, tratament

Date generale

Trichocefaloza este o parazitoza relativ destul de frecventa atat la copii cat si la adulti. Daca la adulti este aproape asimptomatica, la copii se poate insoti de unele tulburari gastrointestinale.


De cine este determinata?

Agentul etiologic al bolii este Trichocephalus dispar (san. Trichuris trichiura), un parazit din aceeasi clasa a nematodelor. Trichocefalul este mult mai mic decat ascaridul, femela, mai lunga, nu trece de 5 cm, iar masculul nu ajunge decat pana la 3—4 cm. Parazitul se caracterizeaza prin aceea ca jumatatea anterioara a capului este subtire ca un fir de par, in timp ce cea posterioara este mult mai groasa. Trichocefalii se localizeaza in cec si colon si se pot hrani cu sange. Atunci cand sunt in numar mai mare, actiunea lor spoliatoare poate din aceasta cauza sa fie resimtita. Ca si alti paraziti, pe langa aceasta actiune iritativ mecanica sau pe langa actiunea lor bacterifera (infectioasa), parazitii au asupra organismului si o actiune toxico-alergica.

Ouale parazitului au o culoare bruna, sunt ovoidale si masoara in medie 50 microni lungime pe 25 microni largime (latime). Sunt inconjurate de o membrana groasa, iar la cei doi poli prezinta un mamelon albuminos, incat au fost adeseori asemanate cu o lamaie. Ca si ouale de ascarizi, ouale de trichocefali nu sunt infectioase atunci cand sunt eliminate din organism.


Manifestarile clinice

Daca este adevarat ca trichocefaloza poate sa ramana (mai ales la adulti) complet asimptomatica, nu este mai putin adevarat ca exista cazuri in care boala se insoteste de manifestari gastrointestinale, nervoase, alergice si sanguine, care apar de obicei in cazurile de infestare mai intensa.

Cele mai frecvente sunt tulburarile gastrointestinale, reprezentate de dureri abdominale difuze, pofta capricioasa de mancare, senzatii de greata, varsaturi, balonari si tulburari de tranzit intestinal. Scaunele au uneori un caracter mucomembranos si pot contine sange.

In trichocefaloza tulburarile nervoase care se insotesc constau din cefalee, ameteli si mai rar din alte fenomene mai grave. Manifestarile cutanate alergice, sunt prezente uneori si in trichocefaloza, aparand de obicei sub forma unei urticarii. Din punct de vedere hematologic, in cazuri rare, trichocefaloza poate evolua cu o anemie si cu o eozinofilie moderata.


Diagnosticul

Ouale caracteristice ale parazitului pot fi recunoscute cu ocazia unui examen endoscopic (rectoscopie sau colonoscopie).


Tratamentul

Putem pe deplin beneficia de pe urma mebendazolului (Vermox), cu care dupa un tratament de trei zile, se poate obtine vindecarea.


Cum se raspandeste trichocefaloza?

Ouale neembrionate si neinfectioase, asa cum sunt eliminate de omul parazitat (care este sursa de infectie), evolueaza pe sol pana la stadiul de oua infectioase, capabile sa treaca la alt om. Raspandirea lor in mediul extern este asigurata ca si in ascaridioza.


Modalitati de imbolnavire

Omul se infesteaza ingerand ouale infectioase ale parazitului odata cu apa si mai ales cu alimentele (fructe, zarzavaturi) contaminate. Ouale infectioase ale parazitului pot ajunge la gura si prin intermediul mainilor murdare. Boala este mai frecventa in tarile calde, unde conditiile de temperatura si umiditate permit o evolutie mai rapida a parazitului in mediul extern.


Masuri de prevenire si de combatere

Masurile preconizate trebuie sa duca la depistarea si tratarea celor bolnavi. Utilizarea corecta a closetelor poate preveni poluarea mediului extern. In acelasi scop trebuie preconizata tratarea dejectiilor omului inaintea folosirii lor ca ingrasamant. In sfarsit, spalarea insistenta a fructelor si zarzavaturilor, ca si intretinerea igienica a mainilor este intru totul justificata si in prevenirea trichocefalozei.

Foto: aparaturadelaborator.allshops.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa