Boli infectioase

 
Informatii despre bolile infectioase

Bolile infectioase sunt boli cauzate de un agent biologic (virus, bacterie, parazit mono sau multicelular, ciuperca, insecta, sau prion - un peptid, o fractiune de proteina). Bolile infectioase afecteaza omul, animalele, plantele, insectele, chiar si bacteriile (virusi bacterieni). Ele patrund in corp prin transmitere, direct, de la persoana la persoana, sau prin vectori.

In aceasta categorie, un rol important il vor ocupa bolile parazitare.

Imbolnavirile cu paraziti pot ridica in viata de toate zilele aspecte variate, destul de importante. In primul rand, un asemenea aspect rezulta din faptul ca prezenta parazitilor in organismul omului este de cele mai multe ori insotita de tulburari mai grave sau mai putin grave, care obliga de obicei pe bolnav sa ceara asistenta medicului. Nu de putine ori insa, tulburarile determinate de paraziti sunt puse pe seama a cu totul altor cauze. In cele din urma, un examen medical insotit — eventual — de analize de laborator, lamureste adevarata cauza a tulburarilor. Acest lucru isi gaseste explicatie, printre altele si in faptul ca recunoasterea bolilor produse de paraziti, pe cat de usoara poate fi in unele cazuri, pe atat de grea poate fi in altele. Este adevarat ca, nu de putine ori, diagnosticul in unele din aceste imbolnaviri il pune insusi bolnavul. Diagnosticul de oxiuriaza, de exemplu, poate fi pus cu usurinta daca persoana in cauza (sau apartinatorii acesteia in cazul copiilor) sustine ca a vazut oxiuri (viermisori) in materiile fecale. La fel de usor se poate pune si diagnosticul de ascaridioza.

Alte aspecte, nu mai putin importante din punct de vedere practic, se ivesc si in cadrul masurilor ce privesc combaterea bolilor parazitare, in general si a celor parazitare intestinale, in special. Aceste boli avand un caracter transmisibil (direct sau indirect), combaterea lor eficienta nu se poate opri nici intr-un caz numai la tratarea individuala a celor parazitati. Acest lucru se impune cu atat mai mult cu cat, in primul rand, descoperirea, de exemplu, a tuturor celor care au paraziti, nu este un lucru atat de usor. Dupa examinari parazitologice repetate (de doua si de trei ori) facute la aceleasi grupuri de copii sau de adulti, am avut ocazia sa constatam si noi ca si altii, ca o parte din paraziti scapa nedescoperiti. Pe de alta parte, la un numar mai mic sau mai mare din cei parazitati, tratamentele instituite nu duc intotdeauna la indepartarea tuturor parazitilor din organism. Ori, asemenea cazuri sunt acelea care vor continua sa formeze surse de imbolnavire in mijlocul colectivitatii din care fac parte, contribuind astfel la raspandirea pe mai departe a bolii. Asemenea situatii au o semnificatie deosebita atat in mediul familial cat, mai ales, in colectivitatile de copii (crese, gradinite, camine, scoli etc.) unde parazitozele se pot mai usor transmite si unde pentru a se preveni contaminarea se cer eforturi sporite.

Avand in vedere in acelasi timp si influenta cu totul nefavorabila pe care o exercita parazitii asupra dezvoltarii fizice si intelectuale a copiilor, vom cauta sa prezentam aici, pe scurt, masurile mai importante de combatere a parazitozelor in unitatile de copii. In acest scop, conditiile materiale asigurate in unitatile noastre de copii, vor trebui valorificate in cadrul masurilor ce pot sa impiedice raspandirea in masa a parazitozelor. Pe langa folosirea de olite individuale si dezinfectia regulata a lor, masurile generale de igiena, ca acelea care privesc justa utilizare a incaperilor, curatenia, ventilatia si lupta impotriva prafului vor fi peste tot avute in vedere. Praful, pe langa microbi, contine adeseori si formele infectioase ale unor paraziti. Pe langa intretinerea in stare de perfecta curatenie a pardoselii, care atunci cand este posibil se va spala cat mai des cu apa fierbinte, este recomandabil ca mobilierul sa fie sters zilnic cu carpe usor umezite, care sa nu permita ridicarea din nou a prafului.

Rolul pe care l-ar putea detine ca sursa de infectie unele rozatoare, obliga la instituirea periodica a unor masuri judicioase de deratizare in unitatile de copii. De asemenea, avand in vedere, in acelasi timp, rolul care revine diferitelor insecte (muste, gandaci, purici) in vehicularea (transportul) formelor infectioase ale unor paraziti, este tot asa de important ca in unitatile de copii sa se duca si o lupta sistematica impotriva acestora. Pe langa utilizarea in acest scop a insecticidelor remanente de contact, se va da toata atentia si acelor masuri importante care privesc indepartarea regulata a resturilor de mancare si a gunoaielor si amplasarea, in timpul verii, de site la ferestre.

Transportul, pastrarea si prepararea alimentelor vor fi date in sarcina unor persoane sanatoase, care au fost controlate la incadrare si periodic. Lenjeria de corp si de pat a copiilor va fi spalata prin fierbere si calcata cu fierul bine incins. Paturile, covoarele, stergatoarele etc. vor fi expuse la aer si scuturate in acelasi loc, mai izolat, in care nu au acces copiii. Praful din acestea nu va trebui nici intr-un caz sa ajunga pe calea curentilor de aer sau a scurgerilor rezultate din apele de ploaie sau zapada, in restul terenului din curtea prin care circula si se joaca copiii. De altfel, solariile sau terenurile de joaca sau de sport pentru copii, acoperite cu nisip primenit periodic, vor fi amplasate in locurile mai ridicate din curte si cat mai expuse luminii solare, care poate in sezonul de vara sa distruga eventualele oua ajunse aici.

In cadrul acelorasi masuri, tot atat de importanta este si grija cu care trebuie, ca printr-un regim rational de viata si alimentatie, sa se obtina o crestere a rezistentei generale a copiilor.

Deoarece in special parazitozele digestive sunt considerate, asa cum am mentionat, ca boli ale „mainilor murdare“ se intelege ca in combaterea lor, intretinerea igienica a mainilor joaca un rol esential. In acest scop, trebuie facute toate eforturile pentru insusirea de catre copii a unor deprinderi din cele mai sanatoase. Este, fara indoiala, ca la acest lucru pot colabora, cu bune rezultate, pe langa parinti, personalul sanitar si cel didactic care au in grija diferite unitati de copii.

Aspecte la fel de importante ridica si combaterea parazitozelor in mediul rural, unde anumite imprejurari contribuie la o raspandire mai mare a lor. Printre acestea, un loc principal il ocupa lipsa de latrine sau utilizarea lor incorecta, folosirea materiilor fecale netratate ca ingrasamant in gradinile de zarzavaturi, consumarea fructelor si zarzavaturilor inainte de a fi bine spalate (eventual sub un jet de apa), neintretinerea igienica a mainilor etc. De aceea, in combaterea parazitozelor intestinale din mediul rural, pe langa tratamentul celor parazitati si degradarea dejectiilor eliminate de catre acestia, o serie intreaga de masuri vor trebui sa tina seama de toate acele conditii care duc la raspandirea lor. In acest scop se va urmari cu deosebire construirea de latrine bine amplasate, imprejmuite si corect utilizate. De asemenea, dejectiile din acestea care urmeaza a fi folosite ca ingrasamant in gradinile de zarzavaturi vor fi mai intai inactivate.

In sfarsit, spalarea fructelor si zarzavaturilor si intretinerea igienica a mainilor sunt la fel de indicate.

Extinderea controlului sanitar veterinar asupra tuturor sacrificarilor de animale din mediul rural si consumarea carnii dupa o suficienta tratare prin caldura, pot duce si la scaderea bolilor parazitare (sarcocistoza, teniaze, trichinoza) care se transmite prin carne.

Pentru a preveni si combate imbolnavirile pe care le dau parazitii vor trebui respectate de catre toti, cu aceeasi grija, si masurile de igiena individuala si colectiva. In familie, in colectivitatile de adulti, pe santierele de constructii etc, in mediul rural ca si in mediul urban, nicio masura de igiena nu poate fi neglijata. Eficienta tratamentelor individuale si cu atat mai mult actiunile de combatere a tututuror parazitozelor isi gasesc o baza solida in primul rand in toate aceste masuri de igiena.

Foto: tatterhood.com


Ultimele articole din categoria: Boli infectioase





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa