Furunculul - cauze, tratament

 
Informatii despre furuncul

Furunculul se intalneste foarte rar sub varsta pubertatii, incidenta sa crescand dupa aceasta perioada de varsta. Este o foliculita profunda cu perifoliculita necrotizanta si distrugerea foliculului, produsa de stafilococul piogen, provenind, de obicei, din rezervoarele uzuale: vestibulul nazal si perineu. Localizarea furuncului poate fi ubicvitara, dar sunt preferate regiunile unde transpiratia este mai abundenta si traumatismele mecanice mai intense. Localizari particulare le constituie conductele externe ale urechilor, unde infectia stafilococica se dezvolta la nivelul canalelor si glandelor ceruminoase.

Intre cauzele predispozante ale furuncului sunt de retinut: proasta igiena, subnutritia, anemiile, diabetul, hipogamaglobulinemiile, modificari ale echilibrului florei normale de la nivelul pielii prin spalat excesiv cu sapun si transpiratia exagerata cu modificari importante ale pH-ului cutanat, tratamente externe iritante (scabie, pediculoza), mai ales la cei cu atopie.

Adesea, furunculul capata un caracter recidivant.


Tratament

In formele cu leziuni multiple recidivante si cu alterarea starii generale (febra, toxemie), este indicata administrarea de antibiotice adecvate, pe cat posibil dupa testarea sensibilitatii germenului, in doze suficiente, in cazurile rezistente, se poate incerca asocierea a doua antibiotice sinergice sau aditive. Concomitent, se pot administra si gamaglobuline, cate 4—6 ml injectate odata, doza ce se repeta la 2—3 saptamani. In formele recidivante, este indicata si vaccinoterapia cu stock sau autovaccin stafilococic sau Polidin, in ritmul de doua injectii pe saptamana, timp de mai multe luni.

Un vechi tratament impotriva furunculelor consta in administrarea vitaminei F timp de 2—3 saptamani.

Alimentatia va fi mai saraca in hidrocarbonate.

Local, in stadiul incipient al leziunii, se poate incerca un tratament abortiv prin atingeri prelungite cu tinctura de iod sau prin radioterapie antimflamatorie cu doze moderate (cate 50—60 r, repetate la 2—3 zile, 2—3 aplicatii). Dupa abcedare, este indicata deschiderea chirurgicala, dupa care tratamentul va fi acelasi ca in hidrosadenite si abcesele nou-nascutului. Preventiv, se vor aplica, periodic, unguente cu antibiotice in vestibulii nazali si solutii antiseptice (Apa d'Alibour sau Fenosept diluate 1/3) pe pielea regiunilor perineale, axilare si genitocrurale. Unii autori recomanda, curativ si preventiv, iradieri cu ultraviolete.

Foto: divahair.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa