Omfalita: etiopatogenie, debutul, prognosticul

 
Informatii despre omfalita

Se caracterizeaza printr-un proces inflamator si supurativ al ombilicului, fiind intalnit mai frecvent la nou-nascut, mai rar la copilul de varste urmatoare.


Etiopatogenie

Ombilicul este unul din sediile obisnuite ale stafilococilor si streptococilor; alti germeni il pot coloniza intr-o mai redusa masura, intre care bacilii difteric si tetanic. Spatiul inchis si umed favorizeaza dezvoltarea germenilor amintiti, care pot determina omfalita la nou-nascut, in particular la copiii cu proasta igiena corporala si subnutriti. La copilul mic in continuarea perioadei neonatale, omfalita are ca germen cauzal principal bacilul piocianic, tradat printr-o secretie cu reflex albastru-verzui.


Debutul

Se face precoce, incepand cu primele ore de la nastere si pana catre luna a doua, cu frecventa maxima in primele zece zile, printr-o roseata cu caracter inflamator urmata de exulcerare si supuratie. La suprafata, se pot forma cruste galbui-brune, iar in jur se observa un eritem difuz. In rare cazuri, se pot produce complicatii: ulceratii, gangrena, erizipel, tesut do granulatie, tromboza venei porte, peritonita, septicopioemie si chiar moartea.


Prognosticul

Este sumbru in absenta unui tratament precoce cu antibiotice (mortalitate in peste 50% din cazuri), de unde necesitatea unei antibioterapii energice si precoce.

Foto: adevarul.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa