Rinita vestibulara - caracteristici, tratament

 
Fara imagine

Rinita vestibulara se caracterizeaza prin eroziuni sau fisuri acoperite de cruste galbui-brune, ce se detaseaza usor, pentru a se reface din nou.

Rinita vestibulara se instaleaza in cursul unui impetigo, sau consecutiv unei corize banale prelungite, continuand adesea sa persiste si dupa vindecarea acestora. Exista si eventualitatea inversa, ca o rinita temporizata si intretinuta de micile traumatisme prin indepartarea continua cu unghia a crustisoarelor sau de tratamente inadecvate, sa constituie punctul de plecare al unui impetigo si, mai rar al unui erizipel al fetei.

O rinita evoluand un timp mai indelungat poate sa constituie si „focarul“ care sa genereze o eruptie secunda de „eczematide“ in vecinatatea sau la distanta de sediul acestuia.


Tratament

Acesta este mai ales local si consta in stergerea blanda cu o solutie de fenilborat de mercur (Fenosept) diluata 1/3, sau de acid boric 1%, urmate de aplicarea bi- sau tricotidiana a unui unguent continand un antibiotic (tetraciclina 2—3% sau neomicina 0,5—1%) si hidrocortizon 1%.

In cazul unor eruptii „secunde“, se va putea recurge chiar la o corticoterapie generala.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa