Frumoasa si rapitoare chiar si la zero grade

 
Informatii despre tratamentul pielii, parului, mainilor si picioarelor la frig.

Alternanta gerului si umezelii de afara cu caldura uscata din casa, dieta axata in special pe carne, aportul mai scazut de lichide accentueaza in aceasta perioada sensibilitatea la nivelul fetei, palmelor si podoabei capilare. Asadar, tenul se ofileste, ridurile se adancesc si cosurile se inmultesc, mainile si buzele se deshidrateaza, parul devine tern, friabil. Faceti un mic efort si aplicati, macar o data pe saptamana, un tratament cosmetic naturist si va veti conserva frumusetea in ciuda vitregiilor atmosferice.

Retete utile pentru a va apara fata de ger

Decoct de sunatoare. Puneti doua lingurite de flori de sunatoare la 200 ml apa clocotita. Lasati vasul pe foc moale pentru cinci minute. Strecurati ceaiul si, dupa ce se raceste, imbibati in el un tampon de vata cu care va stergeti fata; repetati dimineata si seara.

Decoct de nalba mare. Puneti trei linguri de pulbere de radacina de nalba mare la 300 ml apa. Lasati amestecul sa fiarba, la foc moale, zece minute. Strecurati si adaugati in ceaiul caldut o lingurita de miere de salcam. Puneti comprese cu acest decoct pe fata, pe care le mentineti un sfert de ora.

Infuzie de musetel. Puneti trei linguri de flori de musetel intr-o cana de apa clocotita. Acoperiti vasul si lasati sa se infuzeze o jumatate de ora. Strecurati si aplicati comprese caldute pe fata demachiata in prealabil. Se mentin un sfert de ora.

Infuzie de galbenele. Peste patru linguri de galbenele, parti aeriene, turnati 300 ml de apa clocotita. Acoperiti vasul pentru 20 de minute, dupa care strecurati. Faceti spalaturi ale fetei sau aplicati comprese calde, pe care le mentineti un sfert de ora. (Ana-Maria I., Galati)


Masca de efect in caz de pori dilatati

Aveti nevoie de trei linguri de faina de ovaz, doua linguri de patrunjel verde maruntit, o jumatate dintr-un grepfrut mare si o lingura de ulei de masline.

Amestecati faina cu verdeata, dupa care adaugati zeama de grepfrut. Omogenizati bine preparatul, astfel incat sa obtineti o pasta subtire. Acoperiti vasul si lasati cam cinci minute. Turnati si uleiul de masline, amestecati din nou si intindeti pasta obtinuta pe fata curata. Dupa un sfert de ora, puteti sa indepartati masca, folosind apa calduta din belsug. La final, dati-va cu o lotiune tonica. Cu ajutorul acestui tratament, pe care mi l-a recomandat o colega de serviciu, am reusit sa scap de problema tenului gras, sa combat porii dilatati, punctele negre si cosurile, care dadeau fetei un aspect foarte inestetic. (Mihaela G., Medgidia)


Masca pe baza de argila verde, pentru un ten de diva

Amestecati energic patru linguri de argila verde (cumparati-o de la farmacie, ca sa fiti sigure ca e de buna calitate) cu doua-trei linguri de suc de struguri (nu conteaza soiul, pot fi albi sau rosii, acrii sau dulci). Incorporati un pic de ulei din germeni de grau. Aplicati masca uniform pe toata fata, exceptand zona gurii si ochilor si lasati-o sa actioneze timp de 15 minute. Clatiti-va la final cu apa calduta, pana simtiti pielea foarte curata. Argila verde contine in special siliciu, dar si alte minerale esentiale (calciu, magneziu, fier, potasiu etc), avand o remarcabila putere de absortie a toxinelor din epiderma, de asemenea certe proprietati cicatrizante. (Cerasela R., Bucuresti)


Hidratarea epidermei, indispensabila pe timpul iernii

Multe doamne si domnisoare au tendinta de a o lasa mai moale, cum se spune, cu ingrijirea tenului, in special cu hidratarea, pe timpul iernii, fiind convinse ca doar caldura soarelui duce la deshidratare, ceea ce este complet gresit. Frigul si in special viscolul sunt doi factori cel putin la fel de agresivi cu pielea. Asadar, pastrati-va obiceiurile sanatoase si pe parcursul sezonului rece, daca vreti ca pielea dumneavoastra sa-si pastreze tineretea si prospetimea. Incepeti prin a bea suficiente lichide pe parcursul zilei: minimum doi litri de apa minerala carbogazoasa, plus sucuri de legume si/sau fructe obtinute in casa. Pentru a preveni uscarea tenului, apelati la urmatoarele doua preparate, pe care le puteti obtine cat se poate de usor in casa din ingrediente de sezon:

• Luati miezul bine copt de la o banana (poate fi chiar usor innegrit) si zdrobiti-l cu ajutorul unei furculite sau al unui mixer electric. Turnati peste piureul astfel obtinut, amestecand ca la maioneza, un pahar cu lapte dulce si o lingurita de ulei de masline (sau de migdale dulci). Folositi aceasta crema pentru a va demachia seara, dar si dimineata, la trezire, pentru intretinere.

• O alta masca cu un efect hidratant dovedit obtineti astfel: dati pe razatoarea fina un mar mare, curatat de coaja si fara cotor, amestecati-l cu o lingurita de smantana proaspata si o lingurita de miere poliflora. Cand produsul este perfect omogen, intindeti-l pe fata, in strat gros. Lasati sa actioneze 20 de minute, apoi clatiti cu apa calda. (Mihaela M., Bucuresti)


Formule de ingrijire cu citrice

Vedete de necontestat in sezonul rece, apreciate de toata lumea pentru gustul racoritor si bogatia extraordinara de vitamine si minerale, citricele reprezinta deopotriva ingredientele perfecte ale formulelor destinate pielii sanatoase. Lamaile, kiwiurile si portocalele mai ales se bucura de o larga intrebuintare in cosmetica, datorita acizilor pe care-i contin si care au efecte astringente asupra epidermei, dar si a parului.

Pentru revitalizarea podoabei capilare, amestecati doua linguri de suc de lamaie cu un litru de apa. Clatiti-va parul dupa ce l-ati samponat cu aceasta „limonada“. Firul va deveni astfel mai tonic, mai usor de coafat.

Daca aveti tenul gras, apelati la tratamentul urmator. Omogenizati ulei de masline cu suc de kiwi, stors proaspat, pana ce obtineti o emulsie. Puneti cateva picaturi intr-un bol cu apa calda, amestecati bine. Dupa aceea inmuiati un prosop mai mic, stoarceti-l si asezati-l pe fata. Kiwiul contine foarte multa vitamina C, vitaminele E, B2, B3, A, acizi organici si fibre, gasindu-si multe utilizari in cosmetica.

In cazul porilor dilatati este ideala masca cu suc de portocala. Amestecati o lingurita de zeama cu o lingurita de iaurt sau de branza de vaci. Intindeti masca pe fata cu varful degetelor, lasati-o sa actioneze zece minute, apoi clatiti-va bine cu apa.

Pentru intretinerea pielii de pe intregul corp, faceti din cand in cand o baie cu zeama de lamai verzi: stoarceti sase-sapte fructe, amestecati sucul cu doi litri de zer si turnati amalgamul in apa din cada. Baia trebuie sa dureze un sfert de ceas. Incheiati cu un dus racoritor si ungeti-va trupul cu o crema nutritiva. (Cosmina T., Piatra-Neamt)


Lamaia face minuni pentru piele

Iarna, cand vegetalele proaspete aproape lipsesc din dieta, un aliat foarte pretios al tenului sanatos, mereu la indemana si la un pret acceptabil in acest sezon, este lamaia. Aceasta constituie o buna sursa de vitamina C si minerale, asigurand necesarul de elemente hranitoare indispensabile frumusetii epidermei.

Stoarceti o lamaie intr-un castronas. Adaugati un pahar de lapte integral, fiert in prealabil, o lingura de glicerina si una de miere poliflora. Amestecati bine si lasati compozitia deoparte, la rece. Seara, inainte de culcare, aplicati solutia pe ten si pe maini. Are ca efect intinerirea pielii.

Tot pentru ingrijirea tenului, stoarceti o lamaie verde intr-un castron, adaugati putina apa foarte rece si putin suc de mandarina. Umeziti-va fata cu solutia aceasta, masand timp de cinci minute, apoi clatiti cu apa calduta. (Mioara T., Constanta)


Estompati petele rosii de la ger

Se curata bine, cu peria aspra, sub jet de apa rece, un morcov mare, sanatos. Se da pe razatoarea marunta, apoi se amesteca cu o lingura-doua de smantana proaspata. Preparatul se aplica pe fata curata, se sta la orizontala o jumatate de ora, apoi se inlatura cu un tampon de vata si se spala fata cu apa rece. Se repeta procedura saptamanal. (Dorina T., Galati)


Retete pentru un par fara cusur

Parul este un important atu al frumusetii, de aceea trebuie sa-i acordati atentia cuvenita pentru a arata perfect, mai ales pe timp de iarna cand, din pricina gerului, a faptului ca este acoperit cu fesuri, se usuca si devine foarte dificil de aranjat.

Pentru revitaminizarea si intarirea firelor. Luati cateva fructe coapte de kiwi, curatati-le de coji, apoi zdrobiti-le cu furculita. Intindeti piureul obtinut pe toata lungimea firelor de par si acoperiti-va pentru 30 de minute cu o folie din plastic.

Pentru a reda stralucirea naturala a podoabei capilare, cafeaua este foarte buna. Preparati un espresso tare, lasati-l sa se raceasca pana ajunge la o temperatura suportabila. Aplicati cafeaua pe parul uscat si lasati-o sa actioneze 20 de minute. La final clatiti-va cu apa calduta. Tratamentul se adreseaza doar femeilor brunete sau satene.

Daca aveti parul blond si daca are reflexe verzui din pricina apei suprasaturate de clor, apelati la urmatoarea solutie: amestecati in parti egale suc de rosii (neutralizeaza oxizii) si vodca (combate matreata). Masati bine produsul in par, iar dupa 15 minute spalati-va cu samponul obisnuit. (Maria N., Deva)


Solutiile cosmetice ale bunicii

Ca sa indepartati celulele moarte de la suprafata epidermei si sa optimizati regenerarea ei, inmuiati putina sare de mare cu apa calduta si un dram de ulei de masline, apoi frecati-va fata, extrem de usor, pornind de la gat catre frunte. Nu apasati tare, ca sa nu va zgariati. La final clatiti-va cu infuzie calduta de musetel.

Dupa ce v-ati curatat bine fata cu un demachiant, intindeti pe piele un strat de miere poliflora lichida, combinata cu suc de grepfrut. Masati cu degetele, ca sa permiteti patrunderea in piele. Repetati tratamentul macar de doua ori pe saptamana.

Daca vi se crapa pielea mainilor. Topiti cinci-sase bucati de parafina (se gaseste in farmacie) pe baia de aburi, apoi turnati-o intr-un castron si inglobati cativa stropi de ulei esential de trandafiri. Masati-va palmele cu o crema puternic hidratanta, dupa aceea inmuiati-le pe rand in parafina calda. Repetati operatiunea de trei ori, lasand de fiecare data timp sa se usuce solutia pe palme, infasurati-va la final cu folie de plastic, astfel incat sa nu poata patrunde aer. Lasati sa actioneze 20 de minute, apoi spalati-va. Repetati tratamentul o data pe saptamana, cat tine sezonul rece.

• Usor de preparat in casa, apele de flori pot inlocui cu succes lotiunile tonice din comert. Nu e nevoie decat sa puneti o cana de apa la fiert si, cand clocoteste, sa aruncati in ibric un pumn de planta (proaspata ori uscata), in functie de tipul de piele. Lasati sa se infuzeze 15 minute, strecurati. Isi pastreaza termenul de valabilitate doua saptamani. Pentru ten normal, alegeti intre infuzia de petale de trandafir, patrunjel verde, flori de tei. Pentru ten sensibil, optati pentru apa de nalba, de nu-ma-uita sau de violete. Pentru tenul gras, excelente sunt apele de lavanda, de rozmarin, de salvie ori de cimbru. Pentru ten uscat se indica apa de menta, de musetel sau de petale de crin alb. (Madalina N., lasi)


Trucuri pentru relaxarea si tratarea picioarelor

Faceti o infuzie tare de menta; cam din zece pliculete de planta uscata la doi litri de apa clocotita. Adaugati si cateva felii de lamaie si scufundati-va talpile in acest amestec extrem de racoritor si reconfortant. Dupa vreun sfert de ora, masati-va cu un amestec din doua linguri de miere de salcam si 200 ml lapte cald, de la glezne pana la coapse. La final, clatiti-va cu infuzie de musetel (se obtine ca si cea de menta).

Pentru rehidratarea pielii, puteti utiliza o crema usor de obtinut in casa. Se iau miezurile de la doua banane foarte bine coapte, se zdrobesc cu o furculita pana devin ca un piureu fin, apoi se omogenizeaza cu doua linguri de smantana. Se aplica in strat subtire pe toata suprafata membrelor inferioare. Se lasa sa actioneze cam un sfert de ora, iar la final se clateste cu apa calduta. Efectul este extraordinar: pielea devine moale, catifelata ca de bebelus. Incercati si nu veti regreta! (Violeta G., Suceava)

Remedii naturiste nr. 1 (105) foto: clicksanatate.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa