Gimnastica intima, ajutor in perioada pre/postnatala

 
Informatii medicale despre gimnastica intima in perioada pre/postnatala

Un subiect delicat, destul de rar abordat in articolele de specialitate, dar deosebit de util pentru mamici si viitoare mamici. Orice femeie insarcinata trebuie sa stie cat de importanta este gimnastica intima in perioada sarcinii, dar si dupa nastere si sa o practice cu perseverenta.

Perineul este muschiul care inconjoara si sustine organele genitale externe feminine, de la vulva pana la anus. In timpul sarcinii, el duce greul — pe el apasa abdomenul. Si tot el este cel mai solicitat la nastere: se deschide la maximul pentru a trece bebelusul. Exercitiile pentru planseul pelvian practicate in timpul sarcinii si dupa nastere intaresc si tonifica muschii si ajuta la prevenirea incontinentei urinare. Daca le practici regulat, vei putea controla viteza si usurinta cu care copilul coboara in vagin in a doua etapa a travaliului.


Cum pregatim perineul inainte de nastere?

Potrivit moasei independente, Vania Limban pregatirea perineului inainte de nastere se face in trei pasi: exercitii ale planseului pelvin (pentru tonifierea musculaturii perineale in perioada de sarcina), exercitii de dilatare (a vaginului, a perineului si a musculaturii vaginale inainte de nastere) si exercitii de simulare (pentru exersarea perioadei de impingere din timpul nasterii) (sursa: www.activecenter.ro).


Ce exercitii sunt recomandate dupa nastere?

La trei-sase saptamani dupa nastere, dupa oprirea secretiilor postnatale si vindecarea eventualelor leziuni ale zonei intime se poate incepe retonifierea perineului. Regenerarea dureaza, dupa spusele specialistei Vania Limban, circa sase luni, iar exercitiile care se fac sunt de contractie a muschilor planseului pelvin care antreneaza musculatura perineala externa, cat si cea profunda. Exista, de asemenea, si la noi in tara, dispozitive care ajuta la intarirea musculaturii perineale (mai multe informatii gasesti la Active Center).


Exercitii pentru muschii pelvieni

Pentru a identifica muschii pelvieni trebuie sa incerci sa opresti jetul de urina. Dupa aceea, de cinci ori pe zi stai intinsa sau in pozitia sezand, cu genunchii putin departati si strange acesti muschi cate doua secunde, apoi relaxeaza-i alte doua secunde. Repeta. Va trebui sa ajungi la sedinte de zece secunde de incordare a muschilor.


Exercitiu cu mingea de fitness

Cumpara-ti o minge de fitness pentru ca sunt multe exercitii pe care le poti realiza cu ajutorul ei. Poti chiar s-o inlocuiesti cu scaunul. Intinde-te pe spate, cu bratele pe langa corp si prinde mingea de fitness intre glezne. Ridica apoi mingea de la sol si misc-o in stanga si dreapta cu miscari lente, fara sa indoi genunchii. Exerseaza trei-cinci minute zilnic.

Blu; foto: 121.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa