Fasolea boabe, buline pentru diabet

 
Fasolea boabe, buline pentru diabet

Originara din Peru, fasolea a ajuns in Europa asemenea cartofului, porumbului si rosiilor, pe vapoarele conchistadorilor, dar mult mai tarziu s-au descoperit beneficiile pentru diabet.

Este un anorexigen natural (taie pofta de mancare), recomandandu-se in tratamentul naturist al mai multor . Fasolea, ca si mazarea, lintea, nautul, este o leguminoasa, un fruct cu caracteristici nutritionale foarte asemanatoare cu ale legumelor.


Pe vremuri, interzisa

Exista convingerea ca nu le face bine diabeticilor pentru ca ar avea prea multe glucide, in tabelele Societatii Romane de Nutritie, la rubrica glucide, inca apare, in dreptul boabelor de fasole, o cantitate foarte mare: 40-50%. De aceea, multi medici diabetologi recomanda in continuare evitarea acestui aliment. Aceasta valoare este insa valabila pentru alimentul in stare uscata. Cum nimeni nu mananca fasolea asa, ar fi mai bine sa ne uitam cum stam in cazul boabelor fierte.






Totusi, cu masura

Prin fierbere, cantitatea de glucide per suta de grame de aliment scade, dar ramane inca destul de mare pentru un diabetic: 15-20%. Cantitatea mare de fibre (aproximativ 15-20% din necesarul zilnic de fibre) continuta de boabele face ca indicele glicemic sa scada considerabil si sa recomande fasolea in dietele amintite. Cu conditia sa fie cantarita. Tocmai datorita calitatilor ei nutritive exceptionale, fasolea uscata este recomandata atat pentru prevenirea diabetului de tip II, cat si in dieta diabeticilor de tip I si II, insa trebuie sa fie consumata cu masura - maximum 200 g (cantarita fiarta) intr-o zi.


Fara calorii si colesterol

Care sunt acele calitati nutritive exceptionale? E bogata in proteine, carbohidrati complecsi si fibre solubile, care fac ca glicemia sa creasca foarte lent. Este saraca in calorii, grasimi si sodiu (ceea ce o face ideala pentru persoanele predispuse la ) si are foarte putin colesterol. Este, prin urmare, recomandata in dieta obezilor, in tratamentul bulimiei, dar si in regimul diabeticilor.






Neagra si mai buna

Fasolea neagra este una dintre cele mai bune surse de molibden si magneziu. Molibdenul este un mineral care stimuleaza metabolizarea glucidelor si a grasimilor. Magneziul ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, precum si la stabilizarea fierului in organism, ceea ce asigura sanatatea globulelor rosii.


„Icre“ de fasole

0 reteta tocmai buna, chiar si intr-o cura de slabire. E nevoie de doua cani cu fasole fiarta, 50 ml de ulei, ½ lamaie, ½ ceapa (ceapa verde e si mai buna), sare, piper negru. Zdrobeste fasolea fiarta cu telul pentru piureul de cartofi. Daca e nevoie, adauga un pic de apa, ca sa iasa ca un piure pufos. Adauga uleiul in fir, amestecand continuu, ca la maioneza. Pune zeama de lamaie, amesteca, sareaza si pipereaza dupa gust. La final, adauga ceapa tocata bob de orez si amesteca din nou. Lasa o jumatate de ora la rece si serveste cu lipie.

Foto: www.dietopedia.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa