Diabetul zaharat tip 1 vs diabetul tip 2

 
Diabetul zaharat tip 1 vs diabetul tip 2
Click pe poza pentru marire

Diferentele dintre cele doua tipuri de diabet se refera la cauzele care le provoaca si la ceea ce se intampla in organismul tau.

Diabetul zaharat de tip I este una dintre cele mai comune boli cronice care afecteaza copiii de orice varsta, chiar si bebelusii. Nedepistata la timp, boala poate fi fatala sau duce la leziuni cerebrale grave. La nivel global, diabetul de tip I (insulinodependent sau juvenil, cauzat de producerea unei cantitati insuficiente de insulina de catre pancreas) este cea mai comuna forma de diabet si afecteaza aproximativ 500.000 de copii sub 15 ani. Cu toate acestea, ca urmare a cresterii obezitatii infantile si a stilului de viata sedentar, diabetul de tip II (noninsulinodependent sau cu debut la maturitate, cauza principala fiind utilizarea ineficienta a insulinei de catre corp, iar instalarea bolii este strans legata de greutatea corporala si lipsa activitatii fizice regulate) este in crestere rapida la copii si la adolescenti.


Stilul de viata aduce diabetul

Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar partial, dar se stie ca aparitia ambelor tipuri de diabet este legata intr-o oarecare masura de factori genetici si, implicit, ereditari. Insa, chiar daca in familia ta exista cazuri de diabet zaharat, unul dintre cei mai importanti factori de risc, stilul de viata, joaca un rol major in declansarea acestei afectiuni. Asta, pentru ca dietele bogate in grasimi, cu putine glucide complexe si fibre, insotite de sedentarism, contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat de tip II. Acest stil de viata este comun in randul americanilor si europenilor - si tocmai de aceea in aceste zone diabetul zaharat de tip II este extrem de des intalnit.

La nivel mondial:
• In fiecare an, 70.000 de copii sub 15 ani dezvolta diabet zaharat de tip I.
• Diabetul de tip I la copii este in crestere, cu o rata de 3% in fiecare an.
• Finlanda, Suedia si Norvegia au cele mai mari rate de incidenta a diabetului de tip I la copii.
• Peste jumatate din copiii cu diabet zaharat dezvolta complicatii pana la implinirea varstei de 15 de ani.
• Diabetul de tip II afecteaza copiii atat din tarile dezvoltate, cat si din cele in curs de dezvoltare.


Ultimele descoperiri

Unul dintre factorii de mediu despre care se crede ca determina, in multe cazuri, aparitia diabetului zaharat de tip I este un virus care infecteaza celulele beta (producatoare de insulina) din pancreas. Aceasta ipoteza este sustinuta de dovezi clinice si experimentale. Aceasta infectie virala poate induce diabetul fie prin distrugerea celulelor producatoare de insulina, fie prin declansarea unei reactii imune.

Un alt factor care pare sa predispuna la diabet autoimun de tip I este consumul de lapte de vaca sau produse din lapte la sugarul mic. Conform cercetarilor, albumina din laptele de vaca duce la aparitia unor anticorpi care, prin reactivitate incrucisata, afecteaza, in cele din urma, celulele beta pancreatice si astfel contribuie la aparitia diabetului zaharat.


E bine sa stii

Dozele si tipul de insulina se ajusteaza in timp, in functie de varsta si de tipul de activitate fizica desfasurata. In perioadele cu stres emotional crescut sau in cazul unei afectiuni supraadaugate, dozele de insulina trebuie crescute.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa