Hiperlordoza: tipuri, depistare, tratament

 
Tipuri, modul de depistare si tratamentul hiperlordozei

Curbarea prea mare a S-ului coloanei duce la aparitia hiperlordozei.

Dansul sportiv, baletul, gimnastica si gimnastica ritmica solicita mult spatele prin curbarea excesiva, sub forma unui „pod“ poate duce, in timp, la modificari grave de curbura ale coloanei vertebrale. La fel, in cazul dormitului pe burta, cand abdomenul se afunda in saltea, tragand coloana. Buna functionare a coloanei vertebrale consta in forma arcuita pe care o dobandeste prin aceste curburi naturale pe care le formeaza, insa, cand una sau ambele curburi ale coloanei se accentueaza, apare hiperlordoza, care poate fi lombara sau cervicala.


Tipuri de hiperlordoza

Hiperlordoza cervicala poate fi consecinta slabirii muschilor gatului, greutatii marite a cutiei craniene, meseriilor care impun mentinerea timp indelungat a capului adus pe spate (zugravi, constructori, sportivi). Poate da dureri de cap sau la ceafa.

O deformare usoara in hiperlordoza lombara provoaca dureri surde sau jena, o deformare severa duce la complicatii precum:

• caderea (coborarea) anumitor organe interne abdominale (ovar, uter);

• artroza prematura a discurilor intervertebrale la varste foarte tinere;

• sarcini dificile, cu imposibilitatea dezvoltarii complete a fetusului;

• dureri lombare intense, accentuate odata cu fluxul menstrual.


Cum se depisteaza hiperlordoza?

Radiografia este cea mai simpla forma de investigatie, de multe ori singura necesara.


Cum se trateaza hiperlordoza?

Tratamentul consta in incercarea de redresare a coloanei lombare cu ajutorul unui model de exercitii fizice alcatuit de kinetoterapeut, necesare pentru: intarirea muschilor care sustin coloana, respectiv ai spatelui, abdominali si fesieri; corectarea posturii. Putem preveni accentuarea lordozei prin practicarea sportului (inot, volei, dans) incepand de la varste fragede, pozitia corecta la masa de scris in timpul scolarizarii sau al serviciului sedentar.


Stiai?

Tinerele fete si femeile sub 35 de ani sunt cele mai afectate din pricina musculaturii abdominale neantrenate (uneori aproape atrofiata) si a rezistentei scazute a ligamentelor.

Sanatatea de azi; foto: www.doctor.info.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa