Dieta pentru hipertensiune

 
Informatii medicale despre dieta hipertensivilor

Atunci cand se pune diagnosticul de hipertensiune, prima recomandare a medicului este adoptarea unei diete adecvate acestei afectiuni.

Regimul va ajuta la indepartarea kilogramelor in plus si la tinerea sub control a bolii. Regulile unei astfel de cure sunt relativ simple si respecta normele unui stil de viata sanatos.

Inca de la inceput, medicul recomanda limitarea cantitatii de sare si de grasimi rele (care duc la cresterea colesterolului) si includerea in dieta a cat mai multe vitamine, antioxidanti, potasiu si magneziu. Se indica renuntarea la produsele semipreparate, deoarece abunda in sare si grasimi. Este bine sa preparati mancarea acasa, deoarece este singura solutie prin care se poate controla cantitatea de sare. In plus, atunci cand gatiti carne, evitati sa o prajiti in ulei! Cel mai bine e sa o preparati la gratar. Acelasi lucru este indicat in cazul legumelor: se consuma putin inabusite, deoarece astfel isi pastreaza calitatile nutritive.

Printre alimentele interzise in acest regim, se numara branza grasa, legumele congelate sau conservate, chips-urile, popcorn-ul, produsele de patiserie, carnea afumata sau prajita, carnatii si muraturile in saramura. Pentru a evita aparitia complicatiilor, cel mai indicat este sa apelati la un medic nutritionist care sa intocmeasca un meniu personalizat in functie de stadiul bolii.

• La micul dejun, mancati o jumatate de cana cu suc proaspat de portocale, o cana cu fulgi de ovaz, una cu lapte degresat, doua felii de paine integrala, o lingurita cu margarina nesarata sau o banana.

• La masa de pranz, puteti consuma chiar si spaghete cu sos, dar cu un continut cat mai mic de sare, sau 100 de grame de pui la gratar asezonat cu o salata asortata ori cu o portie de cartofi natur sau legume inabusite.

• Ultima masa a zilei trebuie sa fie cat mai usoara. Astfel, se recomanda un borcanel de iaurt sau o salata asortata.

Sanatatea de azi; foto: mananc-inteligent.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa