Leacuri si retete naturiste

 
Leacuri si retete naturiste

Leac pentru tratarea urciorului

Se aduna 20 de nuci verzi, carora nu li s-a intarit coaja, se taie in sferturi si se pun intr-o sticla cu gatul larg. Se toarna peste ele rachiu de secara de casa, atata cat sa le acopere cam cu doua-trei degete. Se lasa sticla infundata cu dop, la soare, intre doua si patru saptamani. Dupa aceea, se strecoara si se trage lichidul in sticle mici, de culoare inchisa, prevazute cu dopuri. Se iau 15 picaturi de trei ori pe zi, vreme de o luna, se face pauza de doua saptamani, apoi se repeta tratamentul inca o luna. (Mihai I., Ulmi)


Reteta pentru reglarea tensiunii arteriale

Se lasa la infuzat pentru zece minute o lingurita de saschiu, planta uscata si maruntita la o cana de apa clocotita. Se strecoara si se bea ceaiul cald, pe parcursul unei zile. (Dan D., Bucuresti)


Reteta complexa pentru colita

Se fierbe in 300 ml apa, timp de un sfert de ceas, o lingurita dintr-un amestec in parti egale de salvie uscata (Salvia Officinalis), vinetele (Centaurea nigra) si flori de musetel (Matricaria chamomilla). Se strecoara la cateva minute de la indepartarea de pe foc si se ia cate o lingura de ceai la fiecare doua ore. Tratamentul poate fi continuat dupa nevoie, marindu-se eventual intervalele dintre doze.

In cazul meu, colita se facea simtita periodic, mai ales pe fond de stres. Acum, de cand am adoptat acest stil de viata naturist, boala se manifesta mult mai rar, chiar si atunci cand sunt macinata de griji. Ceaiul descris este eficient in combaterea colitei de fermentatie, dar si a celei de putrefactie. (Rozalia B., Tulcea)


Leacuri cu efect sigur pentru negi

Tineti peste noapte pe excrescente comprese cu otet de mere, cumparat de la plafar. Fixati cu un leucoplast. Repetati tratamentul mai multe nopti la rand.

Tamponati verucile, dimineata si seara, cu tinctura de galbenele, timp de trei-patru saptamani la rand.

Faceti un macerat din coaja rasa de la o lamaie, lasata cateva zile intr-o sticluta cu otet de vin. Tamponati apoi negii cu preparatul obtinut. (Ionel I., Dambovita)


Reteta pentru revigorarea organismului

Procurati-va tulpini de orz verde, lungi de 20-30 cm (sa le culegeti inainte de a da in spic). Le spalati bine, apoi le dati prin masina de tocat pana devin o pasta. Pe urma bagati piureul la storcator, sa-si lase sucul. Beti din acest preparat cate trei paharele pe zi. Tot pentru revigorarea organismului, mancati des salate cu leurda. De asemenea, in fiecare dimineata luati 30 de picaturi de tinctura de nuci verzi, cumparata de la plafar, diluata intr-o cana cu ceai de papadie. (Mariana M., Tulcea)


Reteta pentru alinarea crampelor stomacale

Tarhonul nu este numai o planta aromatica, ci si un remediu important contra durerilor de dinti, hipertensiunii, crampelor stomacale. De asemenea, mareste apetitul si ajuta procesul de digestie. Poate ajuta celor care sufera de balonari si indigestie, ajuta la calmarea nervilor si in starile de oboseala.

Pentru obtinerea ceaiului binefacator, turnati 300 ml apa clocotita peste cateva frunze de tarhon (o lingura). Lasati-le sa se infuzeze zece minute, dupa care strecurati si puteti consuma ceaiul. Se recomanda cel putin o cana pe zi. Copiii care sunt predispusi la paraziti intestinali gasesc in acest leac modalitatea cea mai simpla de eliminare a acestora. Doza este de doua cani pe zi, dimineata. (Mihaela J., Braila)


Leac pentru apoplexie

Se prepara din doua linguri de salvie, uscata si maruntita, la 250 ml apa clocotita. Dupa zece minute, se strecoara. Am baut zilnic cate doua cani, cu inghitituri mici si vreau sa va spun ca acest minunat produs si-a facut efectul.

Pe langa asta, am rugat-o pe fiica mea sa-mi faca in fiecare seara frectie cu otet de salvie, pe care l-am preparat in felul urmator:

Intr-o sticla de un litru am pus flori pana aproape de gat si apoi am turnat deasupra otet de mere, cat sa le acopere. Am lasat sa stea doua saptamani intr-un loc calduros, pe urma am strecurat.

Paralizia s-a diminuat considerabil doar la picior mai am o mica jena, mi-a disparut aproape de tot tremurul mainilor care ma deranja foarte mult inainte, cand nu puteam sa fac nici un lucru de migala. (Dora I., Timisoara)


Leac stravechi contra spondilozei cervicale

Se culeg frunze proaspete de brusture, se spala, iar seara, inainte de culcare, se iau doua bucati, se umezesc cu spirt medicinal si se lasa zece minute. Apoi se pun pe o bucata de panza subtire si se aplica in zona cefei. Deasupra se asaza o alta panza. Se leaga cu un batic subtire, pentru fixare. Se pastreaza cataplasma pana dimineata. Se repeta tratamentul mai multe seri la rand. Efectele benefice se constata in general dupa primele aplicari. Daca apar iritatii pe piele, se ung cu alifie de galbenele. (Mioara R., Bucuresti)


Reteta impotriva amigdalitei

Este vorba despre decoctul de iarba-neagra, ce se obtine din 15-20 g planta uscata, maruntita, care se fierbe zece minute la foc domol, in 250 ml apa. Se lasa apoi in vasul acoperit la racit, dupa care se strecoara. Se bea cate o cana pe zi, pana la estomparea simptomelor. (Elena T., Focsani)


Leac pentru distrugerea calculilor renali

Ceaiul se prepara din doua linguri de frunze maruntite de mesteacan, la o cana cu apa clocotita. Se lasa vasul acoperit pentru zece minute, apoi se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, pentru neutralizarea aciditatii. Se lasa inca sase ore, se strecoara si se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. (Alexandru P., Blaj)


Reteta pentru imbunatatirea memoriei

Sursa cea mai buna de lecitina este uleiul de soia, o planta leguminoasa cunoscuta si utilizata in hrana umana inca de acum cinci milenii, mai intai in China, apoi in estul indepartat. Este bogata in proteine vegetale de calitate, fiind o sursa alternativa de baza pentru cei cu un regim vegetarian. Persoanele trecute de prima tinerete ar trebui sa includa soia in dieta deoarece impiedica degenerarea capacitatilor cognitive, reduce incidenta osteoporozei si mentine densitatea osoasa, scade riscul unor forme de cancer masculin, in special a celui de prostata si de colon. (Dr. S.I., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 6 (98); foto: www.woolby.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa