Remedii cu tarhon

 
Tratamente si remedii cu tarhon

Tarhonul se prezinta sub forma unei tufe, cu o tulpina bine ramificata, pe care se gasesc frunze lungi, lanceolate. Florile sunt galbene spre violaceu, dispuse in formatiuni globuloase. Uzual, tarhonul se inmulteste prin butasi. Pentru obtinerea acestora, vara, cand tufa este bine dezvoltata, se taie fragmente ramificate de tulpina si se pun intr-o ladita care contine un amestec format din pamant de padure, mranita si nisip, in proportie de 4:4:2.

Se tine la loc umbros si se uda periodic, fara insa sa balteasca. Dupa inradacinare, toamna, butasii se muta in gradina. Alegeti un loc insorit si ferit de vant, cu sol nisipos dar bine legat, cu adaus de ingrasamant organic. Se planteaza pe siruri, la 20 cm distanta intre rasaduri si 50 cm intre randuri. Cultura astfel initiata dureaza sapte-opt ani.

Frunzele se pot recolta, dupa necesitati, pana toamna tarziu. Este o vegetala care trebuie udata destul de des, sistemul sau radicular nefiind foarte bine dezvoltat in profunzime. Frunzele de tarhon se pot pastra uscate si maruntite, dar cel mai bine puse in otet, caci isi pastreaza aroma, iar zeama scursa se poate folosi pentru salate.

Remediu contra balonarii

Peste doua lingurite de planta uscata si maruntita se toarna o jumatate de litru de apa clocotita. Se acopera vasul pentru zece minute, dupa care se strecoara lichidul. Se beau doua cani de ceai pe zi, intre mese. De asemenea, am inceput sa mananc, aproape la fiecare masa, tarhon uscat, presarat pe felurile de mancare. In felul acesta, am scapat de toxinele acumulate in organism, mi-am impulsionat firea, iar regimul si-a facut mai repede efectul si am scapat de balonare. (Florica C., Bucuresti)


Remediu pentru dureri de dinti

Se toaca o mana de tarhon (cu tot cu radacini) si se pune intr-un borcan. Se acopera cu otet, se astupa si se agita bine (30 de minute). Se scoate apoi tarhonul, se mesteca putin in gura si se tine in locul dureros. (Daniela F., Cluj)


Regim pentru colita de putrefactie

Trei zile la rand nu se mananca decat fructe si legume proaspete (eventual foarte putina paine) si se beau supe condimentate din belsug cu tarhon. De asemenea, inainte si dupa fiecare masa, se mesteca doua-trei frunze de tarhon proaspat. (Sandu P., Suceava)


Tarhonul ajuta la prevenirea cariilor

Cateva frunze proaspete, mestecate dimineata, pe stomacul gol, va protejeaza dintii impotriva cariilor, va intaresc gingiile, inghitite apoi, stimuleaza pofta de mancare. (Marcel N., Botosani)


Tarhonul, un pretios aliat in lupta anticancer

Trei maini de tarhon proaspat se dau prin masina de tocat (sau se zdrobesc in mixerul electric, dupa ce s-a adaugat putina apa), dupa care se storc bine printr-un tifon. Sucul astfel obtinut se bea imediat, de preferat dimineata, pe stomacul gol. Cura dureaza minimum o luna. Sucul poate fi conservat vreme de 12 ore la frigider. (Dr. Viorel S., Timisoara)


Tarhonul, de ajutor in tratamentul arteritei

Trei maini de frunze de tarhon se taie marunt, se pun intr-un borcan si se acopera cu o jumatate de litru de otet de mere, lasandu-se sa stea astupate vreme de sapte zile. In tot acest timp, se recomanda agitarea zilnica a recipientului, pentru uniformizarea preparatului. Se filtreaza si se bea cate un paharel inainte de fiecare masa. Se pot urma cateva cure de doua-trei saptamani anual.

Am inceput totodata sa beau ceai de sulfina galbena, despre care am citit ca ajuta la dilatarea vaselor de sange periferice si mareste permeabilitatea arterelor, inlaturand vasoconstrictia. De asemenea, am facut unele modificari in dieta, in sensul ca am redus drastic grasimile de origine animala, sarea, alcoolul, cafeaua si dulciurile. (Dorin M., Bucuresti)


Scapati-va copilul de oxiuri!

Trei maini de tarhon se lasa, cu o jumatate de litru de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Lichidul se pune deoparte, iar planta ramasa se opareste cu inca o jumatate de litru de apa, dupa care se lasa la racit si se strecoara. Se combina cele doua extracte, obtinandu-se un ceai, care se bea in doua reprize: jumatate din cantitate dimineata, jumatate seara. Tratamentul se repeta zilnic, vreme de doua saptamani. Este valabil pentru ascarizi, oxiuri si tenie. (Cristina R., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 9 (101); foto: gradina.acasa.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa