Lichen scrofulosorum

 
Informatii medicale despre lichen scrofulosorum

Lichen scrofulosorum este o eruptie de mici papule superficiale dermoepidemice.


Etiopatogenie

Se observa cel mai des la copii sau la adolescenti purtatori ai unui focar tuberculos torpid: adenita bacilara, scrofuloderma, lupus sau chiar tuberculoza pulmonara neevolutiva. Intradermoreactia cu tuberculina facuta la bolnavii de tuberculoza poate determina, in unele cazuri, aparitia de lichen scrofulosorum la punctul de inoculare. Acelasi fenomen a fost semnalat si la locul de inoculare a vaccinului BCG (vaccin antituberculos). Lichen scrofulosorum este manifestarea reactiei unui tegument sensibilizat fata de bacilul Koch si toxinele lui. Antigenul ajunge la foliculii pilosebacei sau in dermul papilar pe cale hematogena, pornind de la un focar tuberculos. Numeroase observatii relateaza declansarea eruptiei de lichen scrofulosorum dupa o boala infectioasa acuta (rujeola, scarlatina, gripa).

Se cunosc si cazuri, este drept rare, in care se intalnesc leziuni perfect asemanatoare cu cele observate in lichenul scrofulosorum bacilar, la copii fara semne de tuberculoza si cu reactii negative la tuberculina.


Simptomatologie

Eruptia de lichen scrofulosorum este alcatuita din doua feluri de papule: unele foliculare, altele parafoliculare. Papulele foliculare, situate in jurul unui fir de par, rupt la emergenta, sunt conice, de consistenta ferma, mari de la o gamalie de ac pana la un bob de mei, de culoare rosie-galbena sau roz. Uneori, in centrul papulei apare o mica pustula, alteori o mica scuama sau chiar un dop cornos, care se subtiaza progresiv devenind filiform (spinulosism). Papulele parafoliculare, situate independent de orificiile pilosebacee, sunt de marimea unei gamalii de ac, galbene-rozate, plane, cu suprafata lucioasa sau acoperita de o scuama. Papulele foliculare si papulele plane se pot asocia la acelasi individ. Ele pot ramane izolate sau pot conflua in placarde scuamoase, de forma variabila, dar mai des circinata. Eruptia este localizata pe trunchi, in special flancurile si centura, mult mai rar pc membre. Intradermoreactia la tuberculina este intens pozitiva.

Eruptia se instaleaza lent, fara niciun simptom subiectiv. Poate dura luni sau ani si apoi dispare spontan, fara sa lase nicio urma. La copiii mici, sub 3 ani, prognosticul este mai putin benign, dermatoza putand fi urmata de leziuni bacilare grave ca granulia sau meningita tuberculoasa.


Diagnosticul diferential

Trebuie facut cu lichenul plan, ale carui papule sunt violacee, stralucitoare, pruriginoase si au alt aspect histologic. Lichenul tricofitic insoteste o tricofitie supurata. In pitiriazis rubra pilaris papulele sunt mici si dure, localizate indeosebi pe dosul degetelor si pe genunchi. Eczematidele peripilare sunt mai rosii si pruriginoase. Keratoza pilara se caracterizeaza prin papule peripilare roz sau violacee, localizate pe fata posterioara a membrelor. Sifilidele lichenoide sunt uneori greu de diferentiat clinic de lichen scrofulosorum, dar sunt rare la copil si se insotesc de o serologie pozitiva.

Foto: www.idoj.in


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa