Prostatita cronica cu Candida albicans

 
Antibioticele sunt contraindicate in candidoza

Candida albicans este o ciuperca, destul de raspandita azi si nu este un fapt neobisnuit de a o gasi in urina. Infectia prostatei poate fi produsa de aceasta ciuperca si manifestarile sunt cele obisnuite ale unei prostatite cronice.

Diagnosticul este insa mai greu de stabilit. La barbat, uretra este spalata continuu de jetul urinar si sansa de a gasi ciuperca, in urina, este redusa. Se procedeaza la cercetarea secretiei obtinute dupa masaj prostatic, prin cultura acesteia pe medii speciale. La femeie, diagnosticul de candidoza se stabileste mai usor, prin cercetarea secretiei vaginale. Gasirea ciupercii la partenera impune tratamentul ambilor parteneri, chiar daca la barbat ea nu a fost gasita. Banuiala de candidoza este impusa la pacientii cu prostatita cronica, tratati corect, dar care prezinta o rezistenta a infectiei prostatice. Amintim ca antibioticele sunt contraindicate in candidoza, deoarece, ele insele ajuta la dezvoltarea ciupercii.

Tratamentul consta in pastrarea unui regim alimentar care sa alcalinizeze urina (fructe, legume si lapte, mai ales, cu excluderea carnii, oualelor, branzeturilor, iaurtului, cascavalului etc). Ca medicamente se foloseste stamicina si, la partenera i se indica si spalaturi vaginale alcalinizante, cu bicarbonat de sodiu, si ovule cu stamicina. Absenta tratamentului, la unul din parteneri, duce la reinfectie. Repetam, in tot timpul acestui tratament sunt contraindicate antibioticele, care constituie un factor favorizant al dezvoltarii micozelor.

Medicul, care conduce tratamentul, este singurul in masura sa aprecieze conduita tratamentului, pana la deplina vindecare.

Foto: www.pmamed.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa