Rahitismul, lipsa vitaminei D

 
Informatii medicale despre rahitism

Rahitismul este o afectiune osoasa care presupune imposibilitatea fixarii calciului si a fosforului la nivelul scheletului in perioada de crestere, din cauza deficitului de vitamina D.

Vitamina D ajuta la absorbtia corespunzatoare a calciului si fosforului, diminueaza pierderea de fosfor din organism prin urina si ajuta la dezvoltarea normala a oaselor. Ea se intalneste sub doua forme: vitamina D care ajunge in organism prin intermediul alimentatiei si vitamina D sintetizata in piele sub influenta radiatiilor solare. Pentru a fi de folos organismului, aceasta vitamina, odata formata in piele, trece prin mai multe etape atat la nivelul ficatului, cat si la nivelul rinichilor.

De aici se deduc foarte usor cauzele rahitismului:

• Expunerea insuficienta la lumina soarelui - sunt afectati cu precadere copiii care petrec mult timp in casa sau persoanele din mediul urban.

Dieta vegetariana sau subnutritia - majoritatea surselor de vitamina D sunt de origine animala: peste, oua, ficat, lactate nedegresate, in special unt. In prezent, rahitismul de origine alimentara este rar intalnit, majoritatea alimentelor fiind imbogatite cu vitamina D si calciu.

• Fondul genetic - membri ai aceleasi familii prezinta o incapacitate a rinichiului de a pastra in organism fosforul si calciul, acestea fiind eliminate din corp in cantitati masive.

• Afectiuni hepatice - ficatul nu mai poate transforma corespunzator vitamina D.


Cum recunosti rahitismul?

Simptomele sunt diverse, de la durere si sensibilitate osoasa pana la deformari severe ale scheletului: cifoza, scolioza, tasari vertebrale, cutie craniana cu aspect deformat, oase fragile care se fractureaza usor, malformatii dentare.


Cum se depisteaza rahitismul?

Poate fi diagnosticat prin examen fizic, analize medicale si radiografie a membrelor inferioare.


Cum se trateaza rahitismul?

Tratamentul presupune corectarea cauzelor rahitismului si atenuarea simptomelor. Se bazeaza pe suplimentarea cu vitamina D, calciu si fosfor, iar intaile semne de vindecare apar chiar din prima saptamana.

Expunerea solara este cea mai eficienta metoda de terapie, avand bune rezultate in timp.

Sanatatea de azi; foto: www.mami.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa