Ce nu stiai despre grasimi

 
Ce nu stiai despre grasimi

Ai tot auzit ca grasimile sunt cel mai mare dusman al epocii moderne, dar ca exista si grasimi bune. Care sunt acelea si unde le gasim? De ce unii specialisti ne recomanda totusi grasimi asa-zise rele? Am ajuns sa ne ferim numai si la auzul cuvantului si il asociem doar cu efectele rele. E bine sa cunoastem cum agreseaza organismul si ar fi ideal sa le evitam, dar, pana atunci, sa nu facem confuzii.


Unele grasimi sunt bune, altele nu

De fapt, doar o mica parte din grasimi sunt rele (e drept, acea parte e foarte gustoasa, dar extrem de nociva), restul aflandu-se la polul opus: fac atat de bine organismului si dezvoltarii creierului, incat nutritionistii le recomanda in toate curele de slabire. Pe de alta parte, grasimile rele au efecte atat de dezastruoase incat declanseaza boli care duc la multiple complicatii. Diabetul este una dintre ele! Grasimile (favorizate de un stil de viata sedentar si de o alimentatie dezechilibrata) care se depun pe artere sub forma colesterolului ridicat, dar si cele din sange, sub forma trigliceridelor crescute, sunt printre primele semne ale diabetului. Dar nu grasimile in sine provoaca diabet, ci faptul ca ele determina cresterea in greutate, la fel de periculoasa si pentru inima.


Unele grasimi sunt mai rele decat altele

Daca, inainte de 1900, grasimile alimentare insemnau uleiul, untul (obtinut din lapte), seul si untura, inceputul secolului al XX-lea ne-a adus margarina, obtinuta pentru prima data la mijlocul veacului al XlX-lea si devenita cunoscuta abia in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand a fost vazuta ca un inlocuitor al untului, care nu se gasea ori era prea scump. In plus, se conserva bine si facea parte din hrana soldatilor pe campul de lupta. Desi este ieftina, spornica (se intinde bine pe paine) si promovata ca avand la baza produse vegetale margarina continua sa starneasca reactii negative din cauza procedeului prin care este obtinuta, respectiv hidrogenarea, operatiune care transforma grasimea vegetala in toxine, ceea ce o incadreaza in categoria produselor de evitat. Cu alte cuvinte, desi este mai gras, untul ii ia locul in recomandarile nutritionistilor pentru ca nu este supus procedeului de hidrogenare si, astfel, rezulta ca este mai sanatos (evident, cand este consumat cu moderatie!). La fel se poate spune si despre carnea de porc - este de preferat tuturor alimentelor procesate, care sunt cele mai periculoase (vezi diferentele dintre tipurile de grasimi).


Indicatii in diabet

Este important ca in dieta diabeticilor sa nu existe multe grasimi saturate (animale). In timp ce, in mod normal, consumam 15 g de astfel de grasimi, cei care sufera de diabet trebuie sa reduca aceasta cantitate la jumatate. Cei care sunt sedentari au nevoie chiar de mai putin. Asadar, respecta cu sfintenie recomandarile medicului!


Tipuri de grasimi

Polinesaturate:

• Sunt benefice: li se mai spune acizi esentiali pentru ca nu pot fi produse de organism. Sunt surse de colesterol bun.

• Le gasesti in: cereale, peste gras (somon, macrou, hering) si fructe de mare, floarea-soarelui, porumb, ulei vegetal.

• Sfat: consuma-le zilnic, sunt recomandate inclusiv in curele de slabire!


Mononesaturate:

• Sunt benefice: imbunatatesc nivelul colesterolului bun, stimuleaza memoria, reduc tensiunea arteriala, echilibreaza nivelul de insulina.

• Le gasesti in: nuci si seminte, ulei de masline, carne de pasare.

• Sfat: profita de ele cat poti de mult!


Saturate:

• Sunt nocive: cresc colesterolul rau. Se obtin prin hidrogenarea partiala a grasimilor nesaturate.

• Le gasesti in: prajituri, biscuiti, ciocolata, alimente procesate, margarina.

• Sfat: sa nu depaseasca 7% din totalul caloriilor consumate zilnic!


Stiai?

Esti in mai mare pericol daca ai grasimi pe burta decat daca esti obez si grasimea este distribuita uniform, arata un studiu recent. Iar asta, pentru ca in special excesul de greutate abdominala poate determina diabet si grave afectiuni cardiovasculare.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa