Mituri despre diabet

 
Mituri despre diabet

Iata care sunt cele mai frecvente mituri despre diabet, una dintre cele mai raspandite boli cronice, supranumita si boala secolului!


Am diabet pentru ca-mi plac dulciurile

Fals. Dulciurile nu declanseaza diabetul, ci obezitatea este factorul de risc.


Daca am diabet nu pot sa mananc cartofi

Fals. Cartofii asigura organismului fibrele si potasiul de care are nevoie. Nu cartofii sunt interzisi, ci modul in care sunt preparati: prajiti, chipsuri, cu unt etc. Alege cartofii copti, fiindca sunt cei mai sanatosi! Respecta cantitatea de carbohidrati indicata de medic!


Am voie sa consum zahar, dar in cantitati mici

Fals. Zaharul este interzis cu desavarsire. Ia-ti zaharurile necesare din fructe si legume sau indulcitori indicati de medic!


Cafeaua iti face bine cand ai diabet

Adevarat. Cafeaua contine antioxidanti care ajuta la stabilizarea nivelului glicemiei. Dar nu depasi o ceasca pe zi! Este vorba, desigur, de cafeaua neindulcita si neimbunatatita cu frisca.


Trebuie sa aleg doar produse dietetice

Fals. Trebuie sa fii atent la ce mananci, insa produsele dietetice nu sunt intotdeauna cea mai buna alegere doar pentru ca sunt scumpe (citeste cu atentie eticheta!). Exista si alimente ieftine, naturale si fara conservanti care te ajuta sa ai un regim echilibrat.


Stiai?

Diabetul este o afectiune cu consecinte extrem de grave. In prezent, statisticile arata ca, la nivel mondial, unu din zece oameni este diagnosticat cu diabet zaharat, iar estimarile sunt la fel de sumbre: in zece ani, unu din trei oameni va suferi de aceasta boala.

Alegerea alimentelor potrivite a starnit controverse, iar in mentalul colectiv s-au inradacinat cateva mituri despre diabet. Chiar si cei care sunt bine intentionati va pot furniza informatii false, de aceea este important sa aflati cat mai multe indicatii pentru diabet.

Foto: blog.timesunion.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa