Informatii despre colesterol

 
Informatii despre colesterol

„Din pacate, nivelul colesterolului este prea ridicat“. O asemenea sentinta, dupa interpretarea analizelor de sange, baga in sperieti pe oricine, fiindca automat ne gandim la infarct. Si pe buna dreptate, pentru ca circa o treime din populatia Europei este amenintata de acest „monstru“ infricosator. Iar colesterolul peste limita reprezinta - fara nicio indoiala — un risc serios pentru inima si vasele sanguine. Dar nu trebuie sa intram in panica. Valorile colesterolului sunt inregistrari de moment, care oscileaza cu pana la zece procente. Un nivel prea ridicat astazi poate fi in limitele normale, peste cateva saptamani. Daca nu, o analiza a lipidelor stabileste cu exactitate o eventuala situatie critica a grasimilor din sange. In principiu, fiecare adult ar trebui sa-si cunoasca valorile colesterolului, afirma specialistii. Fiindca doar astfel se poate interveni la timp, pentru a evita ce este mai rau. Adeseori este suficienta o schimbare a deprinderilor de viata. Cum s-o faceti si de ce mai depinde eliminarea riscurilor, aflati din raspunsurile la cele mai frecvente intrebari legate de colesterol.






Chiar este colesterolul asa de periculos cum se spune?

Nu. Colesterolul este o componenta vitala a tuturor celulelor. Fiecare om dispune - in propriul lui organism - de aproximativ 150 g de colesterol, din care aproape 10 g dizolvate in sange. Din grasimea existenta in sange, organismul „construieste“ numerosi hormoni (de ex. estrogenii), dar si acidul cholic (component al bilei) sau vitamina D. Daca, insa, cantitatea de colesterol prezenta in sange este prea mare, acesta poate „ataca“ peretii arterelor, care se sclerozeaza. Principalul responsabil este colesterolul „rau“, sau LDL (Low Density Lipoprotein), care trebuie readus la nivelul normal. Spre deosebire de el, colesterolul „bun“ sau HDL (High Density Lipoprotein) protejeaza vasele sanguine de sclerozare si ar trebui sa aiba un nivel cat mai ridicat. Cel putin asa recomanda marea majoritate a specialistilor in probleme vasculare, desi tot mai multe studii arata ca la jumatate din pacientii cu infarct, valorile colesterolului sunt absolut normale. In clipa de fata, acest fenomen este pe cale de a fi elucidat prin studii clinice.


Care sunt valorile normale?

Valorile orientative „batute in cuie“ sunt de domeniul trecutului. In general, pericolul este inexistent sau foarte mic, daca nivelul colesterolului total se afla sub 200 mg/dl. In caz ca depaseste aceasta valoare, ar trebui verificate separat nivelul HDL si al LDL din sange. La femeile trecute de 55 de ani, care nu prezinta un alt factor de risc (de pilda, hipertensiune arteriala), tratamentul se impune doar daca nivelul colesterolului total este mai mare de 250 mg/dl, iar o concentratie a LDL-ului de sub 160 mg/dl este considerata perfecta. Daca factorii de risc sunt mai numerosi (2 sau 3), valoarea LDL-ului ar trebui sa fie sub 130 mg/dl. Un nivel sanatos al HDL-ului atinge minimum 45 mg/dl. Bine de stiut: la femei, un colesterol total prea redus provoaca depresii.


Este nevoie de medicamente, daca LDL-ul si colesterolul total sunt prea mari?

Nu, aceasta nu este o boala, ci deocamdata doar o dereglare a metabolismului grasimilor, spun specialistii. Niciun medic responsabil nu recomanda un tratament, doar din cauza unor valori prea ridicate ale colesterolului. Acesta se impune doar daca exista si alti factori de risc, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, un eventual „colac“ de grasime pe abdomen si talie, stresul sau fumatul etc. Regula empirica: cu cat mai numerosi factorii de risc, cu-atat mai mare riscul de infarct si cu-atat mai necesara terapia.






Si cand devin necesare medicamentele?

Cand riscul ca in urmatorii zece ani sa fie grav afectate vasele sanguine creste peste 20%. Medicul stabileste acest nivel cu ajutorul unei tabele de riscuri. Atunci, se recomanda in primul rand statinele, care stopeaza productia de colesterol la nivelul ficatului. In cazul unui tratament mai lung, trebuie verificate in mod regulat enzimele hepatice. Un efect secundar pozitiv al statinelor: combat aparitia bolii Alzheimer.


Din ce cauze creste nivelul colesterolului?

Valorile ridicate sunt o urmare a consumului de alimente prea grase (mai ales cu multe grasimi animale), dar si a lipsei de miscare, a cortizonului, a hipotiroidiei, a afectiunilor renale si a alcoolului si espresso-ului in cantitati prea mari. Exista, insa, si un numar destul de mare de persoane la care nivelul ridicat al colesterolului este congenital.


Un stil de viata sanatos poate tine in sah grasimile din sange?

Da. Schimband alimentatia, valoarea colesterolului poate fi redusa cu pana la 15 procente. Mai putine grasimi animale saturate in carne si branzeturi franeaza producerea colesterolului si stimuleaza, chiar, descompunerea acestuia. Merele sunt niste adevarate „aspiratoare“ de colesterol. Conform unui studiu efectuat la „Florida State University“: un mar mare pe zi reduce LDL-ul cu 23%, intr-un interval de sase luni. Iar sportul - alergarea si mersul pe bicicleta (zilnic 30 de minute) - face sa creasca HDL-ul cu 20%.


Ce rol joaca trigliceridele?

Aproape toata lumea se teme de colesterol si nimeni de trigliceride. Desi ar trebui s-o faca. Trigliceridele reprezinta circa 90% din grasimea alimentara si organismul le produce, el insusi, din zahar si alcool. Trigliceridele accelereaza sclerozarea vaselor sanguine si ingroasa sangele. Iar ambele sporesc riscul de infarct miocardic, de atac cerebral sau de pancreatita. Nivelul trigliceridelor ar trebui sa fie neaparat sub 150 mg/dl.

Asul verde nr. 87, 2011






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa