Monitorizarea hipertensiunii arteriale

 
Monitorizarea hipertensiunii arteriale

Tratamentul hipertensiunii presupune si schimbarea radicala a stilului de viata. Persoanele care au o greutate peste cea normala trebuie sa urmeze un regim alimentar sub stricta supraveghere a medicului. Excesul ponderal suprasolicita inima, iar lipsa de exercitiu fizic agraveaza boala. Un stil de viata activ va va ajuta sa pierdeti kilogramele in exces, in plus, studiile clinice au dovedit ca sportul determina scaderea tensiunii arteriale.

• Fumatul se numara printre factorii care agraveaza starea de sanatate a unui bolnav de hipertensiune. Nicotina este o substanta puternic vasoconstrictoare. Un vas mai mic, care primeste aceeasi cantitate de sange sufera o tensiune a peretelui mult mai mare. Asadar, fiecare tigara fumata este un puternic factor de stres vascular. Renuntarea la acest viciu il va ajuta pe pacient sa duca o viata normala, iar riscurile aparitiei complicatiilor vor fi reduse.

• Sarea determina retinerea apei in organism. O cantitate crescuta de apa inseamna mai mult sange in interiorul vaselor sangvine si, implicit, tensiune arteriala mai mare.

Stresul este considerat un factor ce duce la agravarea acestei boli. Excesul de hormoni care ajung in sange in perioadele de suprasolicitare creste valorile tensiunii arteriale sau determina comportamente de risc, precum fumatul excesiv sau supraalimentatia.


Cum evitam sarea?

Desi pentru buna sa functionare organismul are nevoie de sare, medicii spun ca dieta zilnica abunda in acest mineral. Astfel, consumul zilnic de sare este de 5-6 ori mai mare decat ar avea corpul nevoie. Desi suntem tentati sa credem ca in anumite zile nu punem gram de sare in gura, in realitate, acest condiment este ascuns in mai toate alimentele, de la fructe si legume pana la carne, paine si preparate de tip junk-food, precum chipsuri sau covrigei. Printr-o alimentatie obisnuita, consumam 10-15 g de clorura de sodiu (sare de bucatarie), care este echivalentul a 3.900-5.900 mg de sodiu (1 g clorura de sodiu = 390 mg de sodiu). Dieta hiposodata recomandata persoanelor care sufera de hipertensiune contine mai putin de 1.000 mg de sodiu pe zi, echivalentul a maximum 2-2,5 g de sare de bucatarie pe zi.

Pacientilor care se confrunta cu aceasta afectiune cardiaca le sunt interzise branzeturile grase, fermentate si sarate precum cascavalul, branza topita si telemeaua nesarata. Carnea de porc, de gasca, de rata, vanatul, organele de animale, mezelurile, pestele sarat, pestele afumat si conservele de carne trebuie evitate, deoarece cantitatea de sare din aceste alimente este destul de ridicata. Se recomanda ca painea sa se consume cu moderatie si sa se evite preparatele fainoase care contin bicarbonat de sodiu. Dieta hiposodata impune reducerea cantitatii de produse congelate: file de peste, mazare sau pastai. De asemenea, nu este permis consumul zilnic a mai mult de o portie de sfecla, telina, morcovi, varza sau spanac, deoarece sunt bogate in sodiu. Medicii spun ca, de regula, in produsele din comert exista aditivi alimentari in a caror componenta intra sodiul. Pentru a preveni depasirea dozei zilnice de sare recomandate, cititi cu atentie eticheta produselor si evitati-le pe cele care au un continut crescut de sare!


Monitorizarea hipertensiunii arteriale atenta

Nerespectarea tratamentului medicamentos si mentinerea unui stil de viata dezechilibrat determina aparitia complicatiilor. Insuficienta cardiaca este una dintre problemele care apar in cazul hipertensiunii arteriale. Medicii spun ca inima bolnavului oboseste mai repede pentru ca ea pompeaza sange mai tare. Arterele sufera si ele, mai ales ca presiunea crescuta a sangelui distruge peretii acestora.

Persoanele care sufera de hipertensiune prezinta un risc crescut de a dezvolta afectiuni renale. Presiunea arteriala crescuta este un factor important in aparitia bolilor de rinichi. Cand o persoana sufera de hipertensiune arteriala, vasele sangvine sunt suprasolicitate, ca si rinichii, care nu mai functioneaza normal. Daca tensiunea arteriala este tinuta sub control, rinichii isi vor indeplini functiile, iar riscul ca persoana afectata sa ajunga la dializa este redus. Infarctul, problemele cu vederea sunt boli determinate de hipertensiune.

Masurarea periodica, uneori zilnica, a tensiunii este una dintre cele mai simple si la indemana masuri de prevenire a afectiunile cardiace. De obicei, valorile tensiunii arteriale sunt mai scazute dimineata si ridicate spre seara, mai mici vara si mai ridicate iarna. Tensiunea arteriala trebuie masurata de doua ori: prima data cand persoana este asezata sau intinsa si a doua oara dupa ce a stat in picioare doua minute.

Este indicat ca masurarea sa se faca trei zile consecutive, iar valorile sa fie trecute intr-un tabel. Tensiunea arteriala trebuie masurata dupa cel putin cinci minute de repaus, in diferite momente ale zilei, desi standardele medicale arata ca valoarea corecta este cea obtinuta dimineata, la trezire, dupa perioada de odihna de peste noapte si inainte de a manca. Aceasta se masoara la un singur brat sau la ambele si se vor lua in considerare valorile mai ridicate.

Tensiunea se masoara atat cu aparate de coloana de mercur, considerate de catre specialisti cele mai precise, mai ales ca sunt folosite de medici, cat si cu dispozitive oscilometrice semiautomate, foarte des utilizate in prezent. In cazul acestora, procedura este mult mai simpla. Cand va masurati tensiunea, este esential sa nu va miscati si sa nu vorbiti, deoarece, in caz contrar, valorile indicate vor fi eronate.

Desi cele mai bune masuratori sunt facute de catre un specialist, este important ca bolnavul sa-si ia tensiunea si singur, deoarece boala e mai bine tinuta sub control. Ca valorile sa fie corecte, cereti sfatul medicului pentru a va recomanda un aparat performant!


Stiai?

Medicii recomanda sa nu exagerati in ce priveste masurarea tensiunii, deoarece, pe parcursul zilei, va puteti confrunta cu diverse probleme care sa va agite, iar valorile acesteia sa fie ridicate. Acelasi lucru se intampla in cazul masuratorilor facute seara, pentru ca organismul este obosit, iar inima face eforturi pentru a ne tine treji.

Sanatatea de azi; foto: ro.hartmann.info


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa