Sportul ideal pentru hipertensivi

 
Sportul ideal pentru hipertensivi

Activitatea fizica are capacitatea de a reduce tensiunea arteriala atat timp cat se urmeaza un program adecvat afectiunii.

In timpul efortului, muschii primesc mai mult sange, fapt ce determina, in acele momente, cresterea tensiunii. Desi efectul este temporar, daca tensiunea este mare, va fi nevoie ca medicul curant sa prescrie medicamente pentru a o reduce, inainte de a face miscare. De obicei, persoanelor cu hipertensiune usoara sau medie, activitatea fizica nu le pune sanatatea in pericol.


Mai degraba plimbare

Daca mergeti la un medic sportiv, acesta va indica exact ce fel de exercitii aveti voie sa faceti. Daca nu aveti posibilitatea sa ajungeti la un astfel de specialist, alegeti mersul pe jos, pentru ca nu da gres. Studiile de specialitate au demonstrat ca efortul fizic aerob de intensitate moderata, cum este mersul in ritm alert, este mai eficient decat efortul fizic intens, precum este alergarea.

In functie de rezistenta pe care organismul o are la efortul fizic, se incepe cu mersul pe jos in ritmul pe care corpul il suporta, fara a face efort, deoarece riscati sa va inrautatiti starea de sanatate. Pe masura ce organismul capata rezistenta, puteti intensifica efortul.


30 de minute pe zi

Pare putin, dar, pentru o persoana bolnava de hipertensiune arteriala, 30 de minute de mers pe jos zilnic sunt esentiale pentru imbunatatirea functiei cardiace. Puteti alege jogging, pedalare pe bicicleta stationara sau mobila, inot, canotaj si stepper, in functie de nivelul conditiei fizice. Dupa ce organismul a capatat rezistenta necesara, cursurile de aerobic pot fi si ele incluse in programul de sport.

Pentru persoanele cu venituri peste medie, cea mai buna solutie este sa apeleze la serviciile unui antrenor personal, care sa vina acasa la persoana interesata sau sa ocupe de pacient la fel de bine intr-o sala speciala, unde sunt mai multe persoane. Rolul unui antrenor personal este acela de a intocmi pentru fiecare persoana o fisa individuala, in care se mentioneaza starea de sanatate a cursantului, analizele medicale si tipul de exercitii adecvate.

Daca alegeti sa mergeti la o sala de fitness, cel mai indicat ar fi ca, inainte de a incepe antrenamentele, sa discutati cu medicul de familie sau cu un cardiolog, despre starea dumneavoastra de sanatate. In functie de gravitatea bolii, medicul va decide ce trebuie sa schimbati in stilul de viata.

Sanatatea de azi; foto: www.clicksanatate.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa