De ce facem tensiune mare?

 
De ce facem tensiune arteriala mare?

In mod frecvent, hipertensiunea apare ca o cauza secundara a altei afectiuni.

Hipertensiunea arteriala are patru stadii: stadiul I - forma usoara: tensiunea sistolica de 140-159 mmHg si/sau tensiunea diastolica de 90-99 mmHg; stadiul II - forma moderata: tensiunea sistolica de 160-179 mmHg si/sau tensiunea diastolica de 100-109 mmHg; stadiul III - forma severa: tensiunea sistolica este de 180-209 mmHg si/sau tensiunea diastolica de 110-119 mmHg; stadiul IV - foarte sever: tensiunea sistolica este peste 210 mmHg si/sau tensiunea diastolica peste 120 mmHg.


Fara simptome

Desi printre simptomele hipertensiunii arteriale se numara dureri de cap, oboseala, tiuit in ureche si ameteli, medicii cardiologi avertizeaza ca, de cele mai multe ori, aceasta boala este asimptomatica (pacientul nu prezinta niciun simptom), iar masurarea regulata a tensiunii este singura metoda de a depista din timp aceasta afectiune a inimii. Specialistii atrag atentia si asupra faptului ca hipertensiunea arteriala (denumita ucigasul tacut) nu prezinta nici un simptom exterior detectabil, nu provoaca dureri cu localizare bine definita, aceasta actionand in tacere vreme de multi ani.

In mod normal, tensiunea arteriala creste in diverse situatii, cum ar fi efortul fizic, emotiile puternice, altitudinea crescuta, consumul exagerat de lichide - cand bem in jur de 5-6 litri de apa pe zi si dupa ingerarea unor substante precum adrenalina si efedrina.

Medicii spun ca la unele persoane tensiunea arteriala creste spontan si se mentine la valori ridicate si in afara situatiilor mentionate mai sus, iar in acest caz, se recomanda o monitorizare permanenta a acesteia si sub stricta supraveghere a specialistului.


Factorii care duc la aparitia bolii

Statisticile de specialitate arata ca hipertensiunea arteriala ocupa primul loc pe lista cauzelor de deces pe plan mondial, fiind cea mai raspandita boala a omenirii, care ucide circa 20% din populatia adulta. In Romania, aproape jumatate din romani sufera de hipertensiune arteriala. Potrivit datelor Societatii Romane de Cardiologie, patru din zece persoane adulte au aceasta boala, in plus, medicii cardiologi spun ca mai putin de jumatate din romanii hipertensivi stiu ca au aceasta afectiune si doar 13 la suta din ei respecta tratamentul prescris de medic. Printre factorii care duc la aparitia bolii, se numara stilul de viata sedentar si alimentatia dezechilibrata si bogata in grasimi rele. De asemenea, consumul excesiv de alcool si fumatul duc la aparitia acestei probleme. Stresul este si el o cauza importanta a acestei boli, dar medicii spun ca, din pacate, nu putem preveni sau diminua aceasta stare de nervozitate. Sarea, desi este un aliment necesar organismului, consumata in exces, duce la aparitia sau agravarea bolii. Cardiologii afirma ca, deseori, doza de sare pe care o includem in dieta zilnica este de 5-6 ori mai mare decat ar avea corpul nevoie. Conservele, painea, diferite sosuri si produsele de tip fast-food sunt alimente care abunda in sare.

Sanatatea de azi; foto: mountaintophealth.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa