Complicatii in hipertensiunea arteriala

 
Informatii medicale despre complicatiile hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea este boala ce poate fi asemanata cu un „ucigas tacut“, intrucat, un lung interval de timp, nu prezinta nici un simptom exterior detectabil, nu provoaca dureri cu localizare bine definita, ci doar actioneaza in tacere.

Cardiologii sustin ca mai putin de jumatate din conationalii hipertensivi stiu ca sufera de aceasta boala si doar 13 la suta din ei respecta tratamentul prescris de medic. In aceste conditii, medicii recomanda sa ne monitorizam in permanenta tensiunea, mai ales dupa ce trecem de varsta de 30 de ani si avem o slujba stresanta. Din copilarie la pubertate si la maturitate, tensiunea trebuie sa fie relativ constanta, cu exceptia persoanelor obeze, la care apar valori de 2-6 ori peste limita normala, mai des decat la persoanele cu greutate normala. Persoanele cu diabet au valori normale cu 5 mmHg mai mari. Luarea tensiunii este singura modalitate de a depista din timp aceasta afectiune cardiovasculara. Odata identificata, medicii recomanda sa urmam tratamentul corespunzator, deoarece, din pacate, aceasta afectiune se agraveaza si riscul aparitiei accidentului vascular cerebral este destul de crescut. Din pacate, tot mai multi romani sub 40 de ani nici nu mai au timp sa observe ca pot sa se afle in pragul unui infarct.


Complicatii

O crestere a tensiunii arteriale sistolice si diastolice predispune la aparitia bolilor cardiovasculare, renale, duce la intarirea arterelor, la afectiuni oculare si accidente vasculare cerebrale. Aceste complicatii sunt cunoscute drept afectiuni de organ terminal, deoarece sunt cauzate de o presiune arteriala cronica marita. Diagnosticarea hipertensiunii arteriale este foarte importanta, iar eforturile de a normaliza tensiunea arteriala si eventualele complicatii pot fi prevenite.

Sanatatea de azi; foto: www.healthtap.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa