Micoza la unghiile picioarelor

 
Micoza la unghiile picioarelor

Micoza la unghiile picioarelor este o infectie fungica (provocata de ciuperci microscopice), foarte raspandita printre amatorii de sport, deoarece se ia usor din piscine, dusuri comune, vestiare si sali de sport. Se vindeca foarte greu. Ca preventie, aveti grija sa va stergeti bine picioarele dupa ce iesiti din apa, mai ales intre degete.


Incepeti cu bai de picioare pentru tratarea micozei

• Cumparati o solutie antiseptica din farmacii sau si mai simplu, stati cu picioarele vreme de 15 minute in apa sarata (doua lingurite de sare grunjoasa la 500 ml apa), repetati procedeul in fiecare zi, pana la cicatrizarea totala a leziunilor provocate de ciuperci.

• Taninul continut in ceaiul negru, usor astringent, usuca pielea. Infuzati 5 pliculete de ceai intr-un litru de apa clocotita, vreme de 5 minute. Lasati sa se raceasca, apoi faceti o baie de picioare, cu durata de 30 de minute.

• Puneti un varf de cutit de praf de mustar intr-un lighean cu apa calda. Stati 30 de minute. Mustarul usuca ciupercile.


Tratati micoza la unghiile picioarelor

• Anumite medicamente fungicide se pot cumpara la liber, altele necesita reteta. Printre primele se numara Lamisilul, foarte eficient. Aplicati crema conform prospectului, dupa ce curatati bine zona de sub unghie atacata de ciuperca. Lamisilul exista si sub forma de pastile. Combinarea celor doua produse are un efect mai rapid. Tratamentul trebuie continuat inca doua saptamani dupa instalarea vindecarii.

• Bicarbonatul de sodiu potoleste mancarimile si senzatia de usturime. Faceti o pasta, dintr-o lingura de bicarbonat amestecat cu apa. Aplicati-o, masand, pe locurile bolnave, apoi clatiti si stergeti bine picioarele. Pudrati-le, apoi, cu putina faina fina de porumb.

• Iata alte produse ce aplicate local dau uneori rezultate surprinzatoare: alcool, otet, usturoi, lac de par, miere cu propolis. Incercati-le pe rand, doua-trei zile pe fiecare, pentru a vedea care din ele are efectul scontat.

• Iaurtul, cu conditia sa fie natural, sa contina fermenti lactici, este la fel de eficient contra micozelor. Aplicati putin iaurt (sau kefir) pe zona bolnava, lasati sa se usuce, apoi spalati.

• Pentru a grabi cicatrizarea leziunilor, mergeti cat mai des in picioarele goale.


Remedii cu plante impotriva micozei la unghiile picioarelor

• Uleiul esential de arbore de ceai (se gaseste in toate pravaliile naturiste) este un antiseptic natural, care franeaza dezvoltarea ciupercilor si accelereaza cicatrizarea. Amestecati in parti egale uleiul de arbore de ceai cu ulei de masline si masati-va degetele bolnave, de doua ori pe zi. Uleiul de masline inmoaie pielea intarita de micoza, facilitand patrunderea uleiului de arbore de ceai.

• Gelul si spray-ul cu Aloe Vera sunt extrem de eficiente. Mai intai curatati bine dedesubtul unghiei, aplicati spray-ul, lasati sa se usuce, apoi ungeti locurile cu gel de Aloe.

• Uleiul de lavanda are si el proprietati antifungice. Picurati pe locurile bolnave si masati bine, atat unghiile, cat si spatiul dintre degetele picioarelor.

• Crema de galbenele combinata cu marul-lupului are mare eficienta. Se aplica de trei ori pe zi, sub unghiile bolnave si intre degetele picioarelor.


Metode de prevenire a micozei la unghiile picioarelor

• Dupa baie, stergeti-va picioarele cu grija. Daca aveti tendinta sa transpirati, folositi un foehn pentru spatiile dintre degete.

• Pentru ca picioarele sa va ramana uscate, puneti talc in sosete sau pudrati-va bine picioarele. Va absorbi transpiratia.

• Purtati ciorapi din bumbac. Fibrele naturale absorb mai bine umiditatea. Daca transpirati, schimbati-le de mai multe ori pe zi.

• Evitati purtarea tenisilor si a adidasilor, care nu lasa sa respire pielea picioarelor. Preferati pantofii din panza sau piele.

• Daca este posibil, nu purtati aceiasi pantofi mai mult de doua zile la rand. Daca transpirati, schimbati-i chiar de mai multe ori pe zi.


Nu lasati ciuperca sa prolifereze

Ciuperca prezenta sub unghiile picioarelor si in spatiile dintre degete se poate extinde si pe alte zone ale corpului. Pentru a evita contaminarea, spalati-va bine pe maini, dupa fiecare tratament al picioarelor.


Leac popular pentru a combate micozele la degetele picioarelor

• Ulei de usturoi. Taranii rusi foloseau urmatorul remediu, pentru a combate micozele la degetele picioarelor. Puneti intr-un recipient din sticla 250 ml usturoi curatat si 125 ml ulei de masline. Tineti amestecul la soare, vreme de trei zile. Aplicati preparatul pe zonele bolnave, dupa ce in prealabil curatati zona macerata de sub unghii, o spalati si o uscati bine.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa