Afectiuni ORL

 
Afectiuni ORL

Nasul, gatul si urechile comunica intre ele. Adesea, in situatia infectiilor repetate la nivelul acestor structuri, pediatrii recomanda ablatia amigdalelor ori a vegetatiilor adenoide retronazale. In ce masura preintampina interventia chirurgicala recidivele si in ce conditii se impune o astfel de procedura aflati parcurgand materialul urmator.


Cand trebuie sa ne operam copilul de polipi nazali?

Pentru unii copii care se confrunta sistematic cu rinofaringite, otite sau angine, vizitele la doctorul de familie, la pediatru ori chiar la specialistul in afectiuni ORL se soldeaza indeobste cu prescrierea de medicamente din clasa antibioticelor. Si asta in ciuda faptului dovedit ca terapiile succesive cu asemenea produse farmaceutice pot conduce la dezvoltarea asa-zisei rezistente la tratament. Ca urmare, infectii minore nu se mai vindeca, indiferent de cat de puternic este agentul curativ folosit. Intr-o atare situatie, singura posibilitate de a opri procesul infectios pare a fi operatia, prin care se extirpa amigdalele sau vegetatiile adenoide retronazale. Interventiile moderne nu sunt, dificile, dureaza putin si, cel mai important, au drept consecinta o schimbare in bine a starii globale de sanatate a copiilor chinuiti ani de-a randul de procese inflamatorii ale cailor respiratorii superioare.


Pentru o convalescenta fara complicatii

Dupa polipectomia nazala. Copilul nu iese 48 de ore din casa si nu merge la scoala sau la gradinita trei-patru zile. Alimentatia poate reveni la normal chiar de a doua zi.

Dupa amigdalectomie. Perioada de evitare a comunitatilor de minori este de minimum o saptamana. Cat despre meniu, acesta trebuie adaptat in functie de toleranta copilului. In prima zi se recomanda alimente reci, de consistenta moale (lapte, iaurt, inghetata). A doua zi, preparate mixate, la temperatura camerei (supe-crema, lactate, piureuri, compoturi). Abia dupa aceea dieta revine incetul cu incetul la normal (jambon si carne fiarta de pui maruntita, pilaf, paste, piureuri). Sunt de evitat pentru cel putin zece zile produsele care irita gatul: biscuiti uscati, grisine, dulceata, peste, cartofi prajiti, chipsuri, sucuri de fructe acide, condimente etc.


Remedii homeopatice utile pentru...

Copiii infricosati la gandul ca urmeaza sa fie operati: Gelsemium 15CH, cate cinci granule de doua ori pe zi, in zilele premergatoare interventiei.

Accelerarea procesului de cicatrizare: Arnica montana 9CH, cate trei granule pe zi dupa operatie.


Vegetatii adenoide: ablatia endoscopica nu este traumatizanta

Vegetatiile situate in spatele nasului, numite si amigdala faringiana Luschka sau polipi, reprezinta o aglomerare de tesut limfatic. Adenoidita cronica traduce hipertrofia acestui conglomerat fiziologic bogat intr-un tip de leucocite cu rol imunitar major. Daca procesul de crestere a polipilor este absolut normal pana cand copilul implineste sase-sapte ani, apoi, daca aceste structuri raman inflamate, nu isi mai indeplinesc rolul de sursa de anticorpi. Ba, mai mult, devin cauza de imbolnavire, un loc in care bacteriile si virusurile gasesc conditii excelente de dezvoltare.

Cand e oportuna interventia?
Daca minorul face des „rosu in gat“, daca tuseste, rasufla greu in somn si chiar sforaie, sau daca da semne ca nu aude bine (polipii pot obstructiona caile comunicante dintre nas si urechi) ori mai ales daca prezinta frecvent un gen de otita, denumita seroasa, cel mai probabil are adenoidita cronica. Initial, se va incerca reducerea volumului vegetatiilor locale cu antiinflamatorii orale sau picaturi nazale. Medicul este cel care decide care este tratamentul potrivit. Operatia nu este indicata decat cand marirea tesutului limfatic este insotita de infectie si nu inainte de varsta de un an si jumatate, cel tarziu la sase ani, pentru a evita modificarile fizionomice. Mai exista cazuri de rinofaringite recurente, care s-au dovedit insensibile la tratamentele imunostimulatoare.

Cum se deruleaza procedura?
Operatia nu necesita internare mai mult de o zi. Pacientul se prezinta la spital dimineata, neaparat cu stomacul gol. Interventia clasica consta in chiuretarea zonei din spatele nasului, cu ajutorul unui instrument special. Chirurgul actioneaza mai mult „pe pipaite“, fara a vedea unde se afla exact polipii. De aceea, pot ramane urme de astfel de vegetatii, care se pot regenera. Folosirea endoscopului elimina acest risc, permitand urmarirea ablatiei pe un monitor, tehnica fiind totodata mai putin traumatizanta. Desi, in ambele situatii, externarea se face dupa cateva ore, dupa operatia clasica, cel mic se recupereaza dupa aproape o saptamana si resimte un disconfort cateva zile. Cand polipii sunt indepartati cu endoscopul, copilul nu va simti durere nici in timpul, nici dupa interventie.

Rezultatul: Polipectomia nazala este eficienta in peste 80% din cazuri. Postoperator, se observa o neta diminuare a frecventei infectiilor bacteriene sau virale la nivel oto-rino-laringologic.


Amigdale: anginele severe reclama extirparea

Starea si culoarea mucoaselor partii medii a faringelui si a amigdalelor distinge intre angina rosie si angina alba. De cele mai multe ori, problema este cauzata de virusuri. In toate cazurile, gatul este iritat si „inteapa“. Febra, frisoanele, durerile de cap si cele musculare pot intregi simptomatologia. Amigdalita streptococica trebuie luata in serios, fiind de suspectat cand roseata gatului este difuza si se intinde pana la limba, aparand temperatura mare si, uneori, vomismentele. Netratata corespunzator, poate conduce la tulburari cardiace sau renale. Abcesul amigdalian este o alta complicatie destul de severa.

Cand e oportuna interventia?
In prezent, se constata o scadere importanta a numarului amigdalectomiilor, datorita medicamentelor noi, tot mai eficiente. Cel mai des, tratamentul clasic al anginei consta in administrarea de antipiretice, antiinflamatorii si antalgice. Daca responsabila este o bacterie, de pilda un stafilococ sau un streptococ, se impun antibiotice. Dar, cand amigdalele au crescut prea mult in volum si cand aceasta stare persista, sau daca se inflameaza cu usurinta si nu mai reprezinta o bariera contra agentilor patogeni, interventia chirurgicala este oportuna. Desi nu exista limita de varsta pentru o astfel de operatie, indeobste se efectueaza la copiii cu varste cuprinse intre trei si sase ani, ideal dupa un an si jumatate.

Cum se deruleaza procedura?
In general, copilul este spitalizat cu o zi inainte de operatie sau doar cu cateva ore inainte. I se face anestezie generala mixta (cu masca si pe cale venoasa) si este intubat. Chirurgul decupeaza aderentele dintre amigdale si muschii de care sunt prinse, apoi le indeparteaza.

Rezultatul: Gradul de reusita este de aproape 100%. La patru-cinci zile dupa ablatie, se constata o neta imbunatatire a capacitatii respiratorii, dispar oboseala, tulburarile de somn, apneea, pofta de mancare sporeste.


Ultimele articole din categoria: Afectiuni ORL





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa