Tratamentul natural al infectiilor gripale

 
Tratamentul natural al infectiilor gripale

In medicina naturala, indiferent de tipul de virus care o produce, gripa se trateaza si se vindeca prin aceleasi terapii care vizeaza in principal mobilizarea organismului pacientului pentru lupta cu boala. Iar principala arma pentru combaterea acestei afectiuni atat de raspandite este stimularea imunitara, pe care niciun medicament de sinteza nu o face cu atata eficienta ca imunostimulentele naturale. In afara de aceasta stimulare imunitara, remediile naturale folosite in tratamentul infectiei gripale au efecte antivirale directe, dar si de ameliorare a unor simptome cum ar fi febra, tusea, durerile de cap etc. Sa cunoastem in continuare, pe rand, cele mai eficiente remedii contra infectiilor gripale.


Plantele medicinale

Dintre persoanele infectate cu o tulpina de virus care produce gripa, mai putin de 30% dezvolta boala propriu zisa, restul de 70% neavand nici un simptom al bolii, desi virusul gripal este prezent. De fapt, ceea ce permite racelii sa apara ca boala este o deficienta imunitara, ce poate fi foarte bine corectata cu ajutorul tratamentelor cu plante:

• Frunzele de maslin (Olea europaea) - actiunea sa conjugata imunostimulenta si antivirala are efectul cel mai puternic impotriva gripei. Extractul de frunze de maslin, administrat de la debutul afectiunii, conduce la diminuarea drastica sau chiar disparitia completa a simptomelor gripei in 24-48 de ore. Cum e posibila o asemenea performanta? Studiile de laborator au aratat ca unele principii active din maslin penetreaza celulele deja infectate si blocheaza replicarea virusilor. Cea mai activa este oleuropeina, o substanta care odata ingerata se transforma in organismul uman intr-un antiinfectios redutabil, cu atat mai puternic, cu cat doza este mai mare. Pe urma, studiile au aratat ca administrarea de extract de maslin stimuleaza producerea intr-un ritm fenomenal a anumitor celule ale sistemului imunitar (limfocitele T), specializate in lupta cu virusii. In tratarea unei infectii gripale, de regula, se administreaza zilnic 800-1500 mg de extract de masline, pentru perioade de timp care variaza de la 7 la 14 zile.

• Astragalus (Astragalus membranaceus) - studii facute in spitale din China, in anul 2001, arata ca tratamentul intern cu radacina acestei plante creste foarte mult imunitatea in fata infectiilor virale si bacteriene, atat la copii, cat si la adulti. Se administreaza capsulele cu extract de astragalus (a cate 150 mg fiecare) astfel: adultii vor lua cate opt capsule pe zi, in cure de patru saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza. La copiii peste 3 ani, se administreaza 1-2 capsule de astragalus pe zi, in cure de trei saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza.

• Lichen de Islanda (Cetraria islandica) - se foloseste mai ales pentru tratarea acceselor de tuse (este un adevarat antidot pentru tusea persistenta), pentru favorizarea eliminarii secretiilor suplimentare de pe caile respiratorii si pentru efectul antiviral si antibiotic al acestei plante. Se ia sub forma de pulbere, cate o lingurita, de patru ori pe zi, in cure de 2 luni, urmate de doua-trei saptamani de pauza.


Aspirina organica

Este un remediu pe baza de extract de scoarta de salcie, bogat in salicilati in stare naturala, la care se adauga de multe ori zeolitul, un mineral menit sa-i potenteze si corecteze actiunea. Indiferent daca vorbim de un guturai usor sau de o gripa severa, capsulele cu aspirina organica va pot ajuta din plin sa treceti cu bine peste perioada bolii. Tinta acestui medicament natural sunt in primul rand simptomele neplacute ale afectiunii: salicilatii scad sau elimina durerile de cap si musculare, diminueaza senzatia de ameteala (vertij) specifica gripei. De asemenea, aceste substante ajuta la tinerea febrei sub control. Apoi, combinatia dintre extractul de salcie si zeolit mareste imunitatea si ajuta organismul sa lupte singur contra infectiei. Nu in ultimul rand, acest remediu elimina starile de confuzie mentala, de slabiciune fizica, de apatie si de somnolenta, care adesea insotesc racelile severe. Se administreaza, de regula, cate 4-6 capsule de aspirina organica zilnic, pana la disparitia completa a simptomelor. Pe timpul tratamentului cu acest remediu, se recomanda, in mod special, consumul masiv de lichide alcaline (apa plata cu pH-ul mai mare de 7), cate doi litri si jumatate pe zi. Spre deosebire de aspirina de sinteza, cea organica nu produce gastrita, nu fragilizeaza vasele de sange si, cel mai important, nu diminueaza capacitatea naturala de aparare a organismului. La foarte multi bolnavi de gripa care iau aspirina, paracetamol, ibuprofen sau alte medicamente chimice in timpul bolii, imunitatea scade, facandu-i mai vulnerabili. Aspirina organica, din contra, ajuta organismul sa se apere in fata infectiilor.


Ceaiurile fierbinti

Administrate la debutul infectiei gripale, ajuta la eliminarea rapida a bolii sau la manifestarea sa intr-o forma mult mai usoara. Daca afectiunea deja este instalata, atunci ceaiurile fierbinti sunt un excelent remediu antitusiv, iar prin hipertermia pe care o produc ajuta organismul sa lupte mai eficient cu infectia. Nu in ultimul rand, infuziile fierbinti de plante reduc unele simptome neplacute, cum ar fi durerile musculare, durerile articulare, cefaleea. Iata cateva ceaiuri recomandate contra infectiei gripale:

• Maghiranul (majoran sau magheran) - infuzia bauta cat de calda puteti suporta, rapid si in mari cantitati, este un hipertermiant extrem de puternic. Se face o infuzie dintr-o lingura de planta maruntita (o gasiti in alimentare, vanduta drept condiment) care se pune intr-o cana de apa clocotita, se lasa acoperita vreme de un sfert de ora, dupa care se filtreaza. Se beau intr-un interval de una, maxim doua ore, 2-3 cani din aceasta infuzie cat mai calda posibil. Efectul este impresionant: corpul se incalzeste puternic si transpira, senzatia de congestie din zona gatului si a sinusurilor dispare, apare o stare de relaxare si buna dispozitie (planta este usor euforizanta). Acest tratament facut in fazele incipiente ale gripei are adesea efecte miraculoase.

• Ceaiul verde - se administreaza cat de cald putem suporta, indulcit cu miere, adaugandu-se in el si suc de lamaie proaspat stors. Ceaiul verde combate starile de astenie, de apatie, si este foarte activ in combaterea durerilor de cap asociate cu gripa.

• Florile de soc - studii facute in Germania au aratat ca infuzia de flori de soc are un efect exceptional de reducere a febrei si de calmare a acceselor de tuse productiva. Mai mult, anumite principii active ale plantei ajuta la inactivarea unor virusi gripali, grabind vindecarea. Se administreaza infuzia obtinuta din doua lingurite de planta maruntita (o gasiti in plafaruri), care se pun intr-o cana de apa clocotita, ce se lasa acoperita vreme de un sfert de ora, dupa care se filtreaza.


Cinci alimente-medicament

• Ardeiul iute - are o actiune antiseptica extrem de puternica asupra zonei gatului. Consumati cand simtiti ca va incearca gripa un ardei iute, impreuna cu o farfurie de ciorba sau de supa calda. Efectul sau terapeutic extrem de prompt va va surprinde.

• Usturoiul - nenumarate studii au confirmat faptul ca usturoiul confera un gen de invulnerabilitate la gripa. Secretul sau este seleniul organic, dar si substantele volatile pe care le contine si care au darul de a distruge virusii si bacteriile, tinand la distanta infectiile respiratorii. Se consuma in scop profilactic doi catei de usturoi pe zi (minimum), mai ales in timpul epidemiilor.

• Mierea - este cea mai buna sursa de energie atunci cand suntem raciti, deoarece zaharurile naturale pe care le contine sunt foarte usor asimilate de organism, fara a necesita un proces complicat de digestie, care sa afecteze imunitatea. Se administreaza minimum 6 lingurite de miere lichida pe zi, care este si un excelent remediu contra tusei uscate si a durerilor de gat.

• Hreanul - compusii sai, care-i dau gustul iute, inconfundabil, sunt un adevarat inamic al microorganismelor care produc infectii respiratorii de tot felul. Se amesteca patru lingurite de hrean ras cu doua linguri de miere si se consuma pe parcursul zilei, pentru prevenirea imbolnavirii in timpul epidemiilor. Daca boala s-a instalat, consumati hrean simplu sau cu sfecla rosie, atat pentru efectul sau antiseptic respirator, cat si pentru actiunea sa de desfundare a cailor respiratorii superioare.

• Lamaia - niste substante numite flavone, continute de sucul si mai ales de coaja de lamaie, sunt un stimulent imunitar si un febrifug excelent, fiind un ajutor nepretuit atunci cand gripa s-a instalat. Se prepara sucul: se stoarce o lamaie, se pune intr-o jumatate de litru de apa, in care se adauga coaja sa taiata cat mai fin si doua linguri de miere. Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa apoi sa macereze doua ore la temperatura camerei. Se consuma pe stomacul gol, in mai multe reprize.


Uleiurile volatile

Sunt principiile active din plante care le dau mirosul specific, aromat. Sunt substante care se evapora foarte rapid la temperaturi obisnuite (de unde si atributul de „volatil“) si care au in organismul vegetal rolul de arma de aparare impotriva diverselor agresiuni externe. Aceste principii active secretate de plante au proprietati antiinfectioase extrem de puternice, fiind excelente pentru ameliorarea simptomelor gripei, pentru usurarea respiratiei si, cel mai important, pentru prevenirea complicatiilor bacteriene ale virozelor. Iata cateva uleiuri volatile eficiente in acest sens:

• Uleiul de menta - se iau de patru ori pe zi cate 1-2 picaturi, amestecate cu o lingurita de miere. Este un foarte puternic stimulent respirator, dilatand si ajutand la curatarea arborelui bronsic de secretii, desfundand caile respiratorii superioare.

• Uleiul de cimbru - este un puternic antibiotic si un antiviral destul de bun. Impiedica aparitia suprainfectiilor bacteriene care produc pneumonia si alte complicatii severe ale gripei. Se administreaza 2-3 picaturi de doua ori pe zi, in cure de 7-14 zile.

• Uleiul de busuioc - tempereaza accesele de tuse, desfunda si favorizeaza curatarea cailor respiratorii. Se administreaza 3 picaturi dizolvate in putina miere, de 2-3 ori pe zi. Tratamentul dureaza minimum 5 zile. (Evident, se opteaza pentru un singur produs.)


Trei remedii contra tusei

• Ceaiul de ceapa - se fierb la foc mic doua cepe cu tot cu coaja, vreme de cinci minute, intr-o cana de apa, dupa care lichidul se lasa sa se raceasca acoperit, vreme de 10 minute. Se strecoara si se administreaza cat de cald posibil, cu miere. Are un gust mai mult decat neplacut, dar efectul sau terapeutic merita „chinul“ de a-l bea. Ceaiul de ceapa, mai ales administrat repetat, degajeaza arborele bronsic de secretii, opreste tusea (inclusiv cea convulsiva), grabeste procesul de vindecare.

• Cataplasma cu hrean - se pune pe piept, pe zona de proiectie a arborelui bronsic, o cataplasma obtinuta prin invelirea intr-un tifon subtire a doua-trei lingurite de hrean ras. Cataplasma se tine vreme de 5-20 de minute. Cei cu o piele foarte sensibila se vor unge in prealabil cu o alifie de galbenele si vor tine mai putin cataplasma, altfel pot aparea inflamatii serioase. In timp ce tinem cataplasma pe piept, se va declansa si un proces extrem de puternic de lacrimare si de eliminare pe cale nazala a secretiilor. Trebuie sa lasam acest proces sa se desfasoare cat mai mult timp, el fiind extrem de benefic si ajutand la o vindecare rapida. Inhalarea principiilor active din hrean, combinata cu absorbtia lor directa prin piele, ajuta la decongestionarea arborelui bronsic, calmeaza accesele de tuse, previne suprainfectiile bacteriene.

• Inhalatia cu ulei de menta - se pun trei-patru picaturi de ulei de menta intr-o cana cu apa clocotita, apoi se inhaleaza tinand narile cat mai aproape de cana si acoperindu-ne capul cu un prosop. Aceasta inhalatie calmeaza accesele de tuse rebele, desfunda rapid caile respiratorii, stimuleaza pe moment eliminarea secretiilor bronsice si nazale in exces.

Asul verde nr. 103, 2013; foto: zumi.md


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa