Raceala? Sau gripa?

 
Informatii medicale despre raceala si gripa

Pentru prevenirea si tratarea corecta a afectiunilor specifice sezonului rece, este esential sa se faca distinctia dintre manifestarile tipice gripei si cele ale racelii. Desi de cele mai multe ori este confundata gresit cu raceala, gripa cauzeaza simptome a caror gravitate este mult mai mare, unul dintre ele fiind febra crescuta.


Gripa

Este o afectiune virala in care incubatia este relativ scurta, in medie doua zile. Aceasta debuteaza brusc cu febra ridicata (39-39,5°C) si stare generala alterata. Este insotita de frisoane, dureri musculare generalizate, cefalee intensa, dureri oculare, somnolenta. Tusea este, de cele mai multe ori, uscata si epuizanta si poate uneori sa persiste si cateva saptamani dupa ce celelalte simptome au disparut. Exista situatii in care virusul coboara la plamani si gripa degenereaza in pneumonii, bronsite sau chiar insuficiente respiratorii.


Simptomele gripei:

• febra mare, peste 39 de grade, care survine rapid si brusc;

• frisoane;

• dureri de cap puternice;

• dureri de gat;

• stare generala alterata;

• lipsa poftei de mancare;

• dureri musculare si articulare.


Tratamentul antiviral specific:

Se bazeaza pe administrarea de antivirale si poate fi recomandat doar de catre medic, in termen de 24-48 de ore de la debutul bolii. Tratamentul medicamentos, pentru ameliorarea simptomelor, in cazul gripei cu forme usoare poate fi alcatuit din: antipiretice si analgezice (de tip paracetamol, ibuprofen) pentru reducerea febrei si pentru calmarea durerilor, antitusive, decongestionante nazale si suplimente alimentare pe baza de . Insa cea mai simpla si eficienta metoda de lupta impotriva gripei, este aplicarea tratamentului preventiv de vaccinare antigripala. Vaccinarea trebuie facuta anual, preferabil in lunile octombrie-noiembrie, deoarece din momentul vaccinarii imunitatea se dezvolta in aproximativ doua saptamani.


Raceala

Este o boala comuna, care poate fi cauzata de peste 200 tipuri de virusi si cu care se confrunta majoritatea oamenilor, mai ales in perioada sezonului rece. Racelile implica de cele mai multe ori congestie nazala, stranut si scurgeri ale nasului. In functie de virusul care provoaca simptomele, pot aparea: dureri de gat, dureri de cap, respiratie dificila, tuse, dureri musculare, uneori febra. Aceste simptome apar la doua-trei zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, in majoritatea cazurilor peste jumatate din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana. Complicatiile pot sa apara si in cazul unei simple raceli, daca aceasta este asociata cu infectii bacteriene ale gatului (amigdale) sau a sinusurilor.


Tratamentul racelii:

Una dintre cele mai frecvente greseli este utilizarea de antibiotice in tratamentul racelilor. Este important de stiut ca administrarea de antibiotice ajuta in infectiile antivirale numai in cazul in care exista o suprainfectie bacteriana. Tratamentul trebuie sa fie individualizat in functie de simptomele asociate care pot sa apara. De cele mai multe ori se recomanda antipiretice, decongestionante nazale si un aport suplimentar de vitamine si minerale.


Masuri profilactice. Atat in cazul gripei cat si al racelii, pe langa tratamentul simptomatic, se recomanda respectarea unor masuri igieno-dietetice:

• evitarea contactului cu persoanele infectate;

• spalarea mainilor inainte de fiecare masa si dupa contactul cu persoanele contaminate;

• odihna;

• hidratare adecvata (minimum doi litri de lichide pe zi — apa, ceai, supe);

• alimentatie sanatoasa (consum de fructe si legume, bogate in vitamine);

• miscare fizica regulata;

• evitarea stresului;

• evitarea aglomeratiei si a colectivitatilor mari de oameni;

• mentinerea unei umiditati corespunzatoare si aerisirea camerei/biroului in care iti desfasori activitatea.

Prin ameliorarea simptomelor cu remediul potrivit, pacientul se va simti mai bine si va fi capabil sa-si continue activitatile cotidiene, lasand gripa sau raceala sa-si urmeze cursul firesc.


Vaccinurile

Se schimba si nu pot folosite decat pentru un singur sezon, pentru ca tipurile de tulpini care compun vaccinul sufera mutatii anual. In fiecare an, Organizatia Mondiala a Sanatatii stabileste tulpinile de virusi care au probabilitatea cea mai mare de a circula in sezonul rece al anului urmator. Indicatiile pentru vaccinare ale OMS si Ministerului Sanatatii (potential crescut in a contamina cu virusul gripal): persoanele peste 65 de ani a caror imunitate este mai scazuta, bolnavii cronici cu afectiuni cardiace sau respiratorii, cu diabet zaharat, sindroame de imunodeficienta, bolnavii de cancer, gravidele, copiii intre 6 si 24 de luni si personalul medical. Vaccinarea poate fi facuta la cerere de orice persoana interesata sa previna aparitia gripei.

Blu; Oana Vulpe, farmacist manager Sensiblu; foto: ghiduldesanatate.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa