Boli cauzate de transportul in comun

 
Boli cauzate de transportul in comun


Frigul si zapada te obliga adesea sa renunti la plimbarile pe jos si la masina personala si sa te urci intr-un mijloc de transport in comun. Aglomeratia din autobuz insa vine cu dezavantajele ei, cum ar fi bolile cu transmitere pe cale aeriana.

Cand te urci in tramvai, metrou ori autobuz, iti asumi un risc la care poate nu te-ai gandit. Oricat de profesionist ar fi soferul si oricat de mica e distanta pe care o ai de strabatut, te pandesc unele pericole. E suficient ca un pasager sa fie infectat cu un virus, sa stranute, sa tuseasca sau chiar numai sa vorbeasca iar infectiile de orice fel sa se cuibareasca in organismul tau.


Rubeola, varicela si scarlatina

Daca ai scapat de bolile copilariei cand erai mic, nu prea ai motive de bucurie. Mersul in aglomeratia din mijloacele de transport in comun te expune riscului de a te pricopsi nu doar cu raceala ori gripa, dar si cu bubite, pete pe fata si dureri de cap, semn ca ai luat una din bolile eruptive atat de nesuferite la varsta maturitatii.
  • Rubeola isi face simtita prezenta prin febra usoara, tuse, faringita, durere de cap, stare de indispozitie si nelipsita eruptie cutanata sub forma de pete roz.
  • Varicela se insinueaza in viata ta initial pe nesimtite. Nu prea mai ai pofta de mancare, te simti obosit, ti se inflameaza gatul. Abia cand apare eruptia pruriginoasa vei intelege ca nu-i de glumit.
  • Scarlatina aduce cu ea simptome clare. Ritmul cardiac creste, incepi sa ai febra si frisoane, se inflameaza ganglionii si nici sa inghiti nu mai poti. Ca si in cazul bolilor de mai sus, eruptiile cutanate nu intarzie sa apara.

Gripa, tuberculoza si meningita

Simpla insiruire a acestor boli iti da fiori. Gandeste-te ca e suficient un drum in autobuz alaturi de o persoana infectata care stranuta ca epidemia sa-i afecteze pe toti cei expusi, deci si pe tine.
  • Gripa aduce cu ea cunoscutele simptome de epuizare, tuse seaca, febra, dureri musculare si stranutul care s-o imprastie celor din jur.
  • Tuberculoza, desi pare o boala din alte secol, despre care citeam in romane, poate fi raspandita si ea in mijloacele de transport in comun. Semnele bolii sunt oboseala, tusea iritanta si apoi productiva, precum si o stare subfebrila prelungita.
  • Meningita vine cu dureri de cap mai ales in zona cefei. Daca ai luat boala, vei incepe sa ai fotofobie si nici varsaturile nu te vor ocoli.
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: citynews.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa