Fizioterapie pentru coloana vertebrala

 
Fizioterapie pentru coloana vertebrala


Fizioterapia este folositoare pentru persoanele aflate in recuperare, dupa ce au suferit anumite traumatisme. Ea foloseste puterea mecanica, fizica, dar si undele magnetice sau electrice pentru tratarea afectiunilor si pentru recuperarea posttraumatica.

Fizioterapia are numeroase beneficii asupra organismului: calmeaza durerile musculare sau de articulatii, are proprietati antiinflamatoare si relaxeaza musculatura corpului. Se prescrie cu succes in probleme ortopedice, fie ele motorii sau neuroscheletale, reumatice, geriatrice, podologice sau chiar oncologice.


Proceduri eficiente

Statiunile balneoclimaterice din Romania au fost modernizate, iar turismul medical capata tot mai mult teren. Iata de ce tip de tratamente poate beneficia un bolnav:
  • Hidroterapia se foloseste de proprietatile curative ale apei asupra sanatatii, cunoscute inca din epoca antica. Undele blande ale apei maseaza usor zonele lombare sau cervicale afectate si alina durerea. Hidrotermoterapia, cu actiune benefica pentru cei care sufera de spondiloza, cuprinde impachetari cu parafina, bai kinetoterapeutice, bai cu iod sau cu abur.
  • Electroterapia foloseste curentii electrici (atat curentul continuu, galvanic, cat si curenti variabili). Cele mai multe afectiuni ale coloanei (lumbago, hernie de disc, spondiloza) dau dureri greu de suportat. Curentii speciali numiti diadinamici produc vibratii care actioneaza ca un masaj profund si stimuleaza musculatura, inlaturand astfel durerile. In plus, electricitatea stimuleaza eliberarea de endorfine, calmante naturale produse de organism.
  • Aerohelioterapia este un tratament cu ajutorul aerului si soarelui, in cadrul natural sau amenajat in statiuni de tratament.
  • Ultrasunetele au efecte benefice in cazul entorselor, luxatiilor si al fracturilor, grabind vindecarea. Acestea actioneaza asupra receptorilor nervosi din muschi si din tendoane, avand efect relaxant si calmant.

Scurt tratat istoric de fizioterapie

Hipocrate este primul fizioterapeut din lume - el invoca beneficiile hidroterapiei si ale masajului inca din secolul V i.H. Insa institutionalizarea fizioterapiei apare abia in secolul al XIX-lea, in Suedia, unde Per Henrik Ling fondeaza un institut specializat in gimnastica. Aici, practicile de recuperare erau ale masajului si exercitiului fizic. Ulterior, statele dezvoltate au recunoscut beneficiile fizioterapiei, iar in Marea Britanie ia nastere Chartered Institute of Physiotherapy (1894). In SUA, in 2010, erau inregistrati aproximativ 200.000 de fizioterapeuti. Acestia au cunostinte de anatomie, fiziologie si neurologie pentru diagnosticarea si tratatea bolilor pacientilor, iar universitatile de medicina ofera astfel de diplome care certifica abilitatile fizioterapeutului.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.sancos.md


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa