Spondiloza cervicala: simptome, preventie si tratament

 
Spondiloza cervicala: simptome, preventie si tratament


I se spune si „boala ciocurilor pe coloana”, iar cel mai des predispuse la ea sunt persoanele trecute de varsta a doua. In procesul firesc de degenerare, oasele, vertebrele si discurile de la nivelul gatului cedeaza si intepenesc.

Dupa o viata intreaga de solicitari asupra muschilor, a ligamentelor si a discurilor intervertebrale, e normal sa apara uzura.

Spondiloza este o forma de reumatism degenerativ, in urma caruia apar formatiuni denumite osteofite sau ciocuri (asta pentru ca intr-o radiografie toate aceste productii osoase, legate de procesul de degenerare si uzura a coloanei vertebrale, arata exact ca niste ciocuri de papagal). Pot fi mici, mari si foarte mari (peste 1 cm).

Insa osteofitul este un proces de reparatie osoasa care apare in jurul discurilor ori cartilajelor si nu sta intotdeauna la baza suferintei dureroase din spondiloza! De fapt, durerea pe care o resimte persoana afectata de spondiloza este provocata de degradarea cartilajului articulatiei si de afectarea discurilor intervertebrale.


Simptomele spondilozei cervicale

Presiunea cauzata de inflamatie si exercitata in zona cefei genereaza o serie de simptome specifice:
  • Migrene recurente. Apar dureri de cap sacaitoare, dar si in jurul ochilor.
  • Amorteli. Din coloana cervicala (zona gatului) ies nervii care se ramifica in membrele superioare, iar din coloana lombara (zona salelor) ies nervii corespondenti membrelor inferioare. Acesta e motivul pentru care apar amorteli si furnicaturi in maini si picioare!
  • Ameteli. Artera care iriga partea posterioara a creierului trece prin coloana cervicala. Cand artera este comprimata din cauza procesului degenerativ, nu mai ajunge suficient sange pentru oxigenarea creierului. In consecinta, apar ametelile, vajaiala in ureche (tinitus), caderile din picioare.

Metode de diagnostic pentru spondiloza cervicala

  • radiografie cu raze X la nivelul gatului;
  • tomografie computerizata - foloseste raze X si ofera imagini detaliate ale structurii gatului;
  • rezonanta magnetica - reda imagini transversale detaliate ale tesuturilor osoase si moi.

Preventia si tratamentul spondilozei cervicale

Gimnastica zilnica, corectarea precoce a pozitiilor vicioase ale coloanei si evitarea pozitiei indelungate cu capul flexat sunt principalele metode de preventie. Tratamentele medicamentoase ajuta doar in combaterea simptomelor neplacute, in fazele evolutive ale bolii.
  • Sfat: persoanele cu spondiloza cervicala trebuie sa se odihneasca fara a-si sprijini capul pe perne inalte, folosind doar un sul introdus sub ceafa.
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: bestfarma.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa