Curiozitati despre oase

 
Informatii utile despre oase

Te-ai intrebat vreodata de ce trosnesc oasele? Zgomotul provine de la nivelul articulatiilor si apare ca urmare a reducerii lichidului in zona - a deshidratarii.

Stiai ca articulatiile se hidrateaza in timpul somnului in functie de hidratarea ta zilnica? Iata mai jos alte cateva curiozitati... osoase!

1. Un copil de cinci ani are nevoie de trei saptamani pentru a se vindeca de o luxatie la incheietura mainii, iar un adult - de aproximativ doua luni.

2. Persoanele sedentare au densitatea osoasa mai redusa cu 30% fata de cele active.

3. Bebelusii se nasc fara rotula, osul genunchiului, care se dezvolta ulterior, intre 2 si 5 ani.

4. Chiar daca stai prea mult la soare pe plaja, nu exista riscul de a te intoxica cu vitamina D sintetizata in piele, deoarece ea nu se poate produce niciodata in cantitati exagerate.

5. Persoanele cu muschi neantrenati au densitatea osoasa mai redusa.

6. Oasele cresc cel mai repede pana in jurul varstei de zece ani. De aceea, cand esti copil, ai foarte mare nevoie de calciu.

7. In cazul unui adult sanatos, densitatea osoasa incepe sa scada dupa varsta de 35 de ani, adica atunci cand incepe imbatranirea osului. Cu cat densitatea osoasa dobandita pana la aceasta varsta este mai mare, cu atat osul se demineralizeaza mai tarziu.

8. Scaderea in inaltime a batranilor cu 5-20 cm are la origine pierderea de masa osoasa de-a lungul vietii.

9. Oasele cresc in lungime si latime pana in jurul varstei de 25 de ani.

10. Fiecare os din corp este complet nou la fiecare zece ani.

11. Vegetarienii au densitatea osoasa mai mare decat a consumatorilor de carne.


Sporturi care favorizeaza cresterea in inaltime

• Sporturi de gratie (balet, gimnastica, dans sportiv) - prin deprinderea unei pozitii corecte a corpului, cu efect de inaltare, acestea ridica umerii, indreapta spatele, trag barbia in sus.

• Sporturi blande cu oasele (inot, gimnastica acvatica) - permit dezvoltarea armonioasa a oaselor in perioada de crestere. Este ideal ca inotul sa fie combinat cu oricare dintre celelalte tipuri de sport.

• Sporturi pentru cresterea rapida (volei, baschet) - ca urmare a sariturilor si intinderilor repetate dupa minge, aceste sporturi alungesc oasele, fiind recomandate cu predilectie copiilor mici de statura.

Sanatatea de azi; foto: www.gmtoday.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa