Helicobacter, un microb periculos

 
Helicobacter, un microb periculos


Pana nu de mult, se credea ca ulcerul gastric este cauzat de stilul de viata nesanatos ori de stres si favorizat de temperamentul de tip A (ambitios, organizat, competitiv). Helicobacter pylori, adevaratul vinovat, nu fusese inca demascat. Germenul cu pricina are o forma spiralata, ce-i permite nu doar sa se deplaseze foarte usor, ci si sa penetreze rapid mucoasa stomacala (facand loc acidului gastric, extrem de coroziv), iar cu timpul, sa provoace adevarate rani. Aceeasi bacterie este vinovata de excesul de acid gastric, dar si de aparitia gastritei, o inflamatie a stomacului care le da de furca multor persoane cu mult inainte de aparitia adevaratei probleme, ulcerul.


Ce simptome anunta infectia?

Nu toti cei care sunt infectati cu Helicobacter pylori au simptome specifice ori vor suferi la un moment dat de ulcer peptic. Din nefericire, aceleasi persoane, tocmai fiindca nu stiu ca sunt purtatoarele acestui germen, il vor transmite cu mare usurinta. Nu se stie de ce unii sunt mai sensibili la prezenta bacteriei fata de altii, se banuieste doar ca anumite persoane au genetic o rezistenta crescuta in fata acestor simptome. Primele semne care te pot duce cu gandul la o infectare sunt:
  • dureri abdominale care se acutizeaza cand stomacul e gol si se atenueaza dupa ce mananci;
  • balonari frecvente;
  • eructatii;
  • pierderea poftei de mancare;
  • senzatie de greata.

Cum se pune diagnosticul?

In cazul in care durerile stomacale (localizate sub stern) nu se raresc, ai scaune inchise la culoare sau apare sange in fecale, e vremea sa te adresezi unui medic gastroenterolog. Acesta iti va face o anamneza si va recomanda un set de analize. Helicobacter pylori poate fi depistat atat in probele de sange, cat si in cele din scaun. Totusi, acestea din urma sunt mai concludente, deoarece spun cu certitudine daca infectia este prezenta la momentul recoltarii, nu doar ca ea a fost candva in organism, iar anticorpii care au aparut pentru a o elimina sunt inca vizibili. Endoscopia si testul respiratiei (pacientul inghite o pilula cu molecule de carbon radioactive care sunt liberate in prezenta bacteriei si depistate apoi cu ajutorul unui dispozitiv special) sunt alte doua teste ce ajuta la stabilirea unui diagnostic.


Tratamentul este dificil

Odata ce s-a stabilit ca in stomacul tau exista acest microb, se va intocmi o schema de tratament. Aceasta include cel mai probabil doua antibiotice care se administreaza concomitent, dar si medicamente care sa limiteze productia de acid clorhidric in stomac. Tratamentul este de durata, iar dupa finalizarea lui, va trebui sa repeti testele de depistare a bacteriei pentru a te asigura ca medicatia a fost eficienta.


Atentie la igiena!

Helicobacter pylori se transmite foarte usor de la o persoana la alta prin saliva sau fecale, dar si prin mancare ori apa contaminate. Tocmai de aceea, in cazul in care unul dintre membrii familiei este infectat, cu siguranta ceilalti locatari ai casei sufera de aceeasi problema. Pentru evitarea infectarii, se recomanda ca, dupa ce avem scaun si folosim hartia igienica, sa apasam butonul rezervorului de la toaleta si sa deschidem robinetul de apa cu cealalta mana. Igiena este extrem de importanta pentru prevenirea imbolnavirii.


Care sunt complicatiile infectiei cu Helicobacter pylori?

Infectia cu Helicobacter pylori este foarte frecventa, cuprinzand aproximativ jumatate din populatia globului. Determina ulcer gastric si duodenal, in proportie de jumatate, respectiv aproximativ trei sferturi din cazuri. Gastritele antrale reprezinta aproape totalitatea acestora (95%), iar de aici se poate declansa succesiunea gastrita, atrofie gastrica, metaplazie intestinala, displazie si carcinom. Bacteria determina si limfom de tip MALT (al celulelor de tip B) in trei sferturi din cazuri. Pacientul care urmeaza un tratament trebuie sa-l duca la bun sfarsit, sa nu-l intrerupa. Este bine sa nu consume antiinflamatoare nesteroidiene pe parcursul tratamentului, pentru a nu agrava leziunile ulceroase sau gastrice (de regula, in cazul consumului de antiinflamatoare steroidiene, pacientul are deja un diagnostic de boala cronica, ce impune mentinerea tratamentului cu corticosteroizi). Este obligatoriu sa se verifice eradicarea infectiei la finalul tratamentului.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72) - Dr. Paul Dragomir; foto: www.frunza-verde.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa