Lordoza: cauze frecvente, tratament

 
Lordoza: cauze frecvente, tratament


Lordoza este curbura accentuata a coloanei vertebrale inspre interior si apare frecvent la persoanele cu un stil de viata sedentar.

Trebuie stabilit de la inceput ca termenul lordoza, ca si cifoza sau scolioza, nu desemneaza neaparat o afectiune. Coloana vertebrala prezinta patru curburi fiziologice: doua lordoze (in regiunea cervicala si lombara) si doua cifoze (in regiunea toracica si sacrala). Curburile normale dau coloanei o mare elasticitate. Astfel, in cadere, coloana actioneaza ca un resort si amortizeaza impactul, spre deosebire de spatele plat. Tot curburile pastreaza echilibrul centrului de greutate.


Cand lordoza se transforma in patologie

Asadar, lordoza este normala doar in regiunea cervicala (a gatului) si dorsolombara (zona inferioara a coloanei, in apropierea coccisului), dar devine anormala cand afecteaza o alta parte a coloanei vertebrale sau cand este foarte accentuata (hiperlordoza). Cauzele principale ale aparitiei lordozei sunt pozitia incorecta a torsului si slabirea muschilor abdominali.


Alte cauze frecvente ale lordozei

  • Sedentarism. Pozitia in sezut mentinuta de-a lungul unei zile (profesiile care necesita munca de birou sau deplasare in autoturism) duce in timp la contracturi ale unor muschi care astfel se scurteaza, in schimb, alti muschi se atrofiaza pentru ca nu sunt folositi si tind sa se alungeasca. Pe acest fond, apare un dezechilibru de forte si de tonus la nivelul musculaturii spatelui.
  • Lauzie. La unele femei, muschii abdominali se subtiaza dupa sarcina, pentru ca au fost supusi timp indelungat unei greutati prea mari, dar si fiindca s-au alungit pe masura ce sarcina a avansat.
  • Afectiuni congenitale. In acondroplazie, o boala congenitala caracterizata prin stoparea cresterii oaselor membrelor inferioare, deformarile vertebrale sunt frecvente din cauza asimetriei scheletului osos.

Tratamentul lordozei

In cele mai multe cazuri, lordoza nu e dureroasa, insa, daca s-a instalat hiperlordoza si curbura spatelui este foarte pronuntata, se prescriu antiinflamatoare cu efect pe termen scurt sau fizioterapie.


Stiai?

Prin terapie fizica, se trateaza 70% din cazurile de lordoza si postura anormala a corpului.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: antrenorulmeupersonal.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa