Suplimente bune pentru problemele parului

 
Suplimente bune pentru problemele parului
Daca ai observat ca parul este mai subtire, fragil, se rupe cu usurinta si creste lent, e foarte posibil sa-i lipseasca substante nutritive importante.

O dieta saraca in vitamine si minerale afecteaza scalpul si sanatatea parului. De multe ori, degeaba investesti in produse scumpe pentru a remedia diverse probleme ale podoabei capilare, fiindca nu faci decat sa tratezi efectul, nicidecum cauza.

Uneori, administrarea unui simplu supliment rezolva situatia. Vitaminele antioxidante si mineralele joaca un rol important in mentinerea sanatoasa a parului si a scalpului; prin urmare, vezi mai intai ce-ti lipseste din organism si abia apoi completeaza cu un tratament cosmetic!


Cuprins articol


Cuprul

Este deosebit de important in mentinerea culorii naturale, dar si a structurii parului. O carenta a acestui element duce la albire prematura, la subtierea si caderea parului.

Bun pentru: pastrarea culorii naturale.


Iodul

Mentine functionarea tiroidei, implicit textura sanatoasa a parului. Previne uscarea firului de par in aceeasi masura ca zincul.

Bun pentru: parul uscat sau cu tendinta de cadere.


Seleniul

Este important pentru mentinerea unui scalp elastic, flexibil si are actiune antiseboreica.

Bun pentru: parul care se ingrasa repede.


Complexul vitaminic B

Vitaminele B ajuta foliculii sa se hraneasca mai bine si confera stralucire si grosime firului, impiedicand caderea parului. Vitamina B12 este importanta si in mentinerea culorii naturale. Carenta acestei vitamine duce la aparitia multor fire albe in scurt timp.

Bun pentru: parul lipsit de vitalitate, degradat, cu tendinta de cadere.


Fierul

Este cel care transporta oxigenul in radacina si fibra capilara si ii promoveaza cresterea. Cand apare anemia cauzata de lipsa fierului, parul devine subtire si cade alarmant de mult. Suplimentele de fier pot fi inlocuite cu galbenus sau carne.

Bun pentru: parul subtire, fragil si cu tendinta de cadere.


Vitamina D

Este un element important pentru foliculul de par, mai ales in perioadele fara soare. Un supliment cu vitamina D poate fi recomandat si ca tratament pentru dermatita atopica sau eczeme la nivelul scalpului.

Buna pentru: scalpul care se irita foarte repede.


Zincul

Cei care fac efort fizic intens pierd destul de mult zinc, iar lipsa acestui element determina caderea parului. Daca faci sport de multe ori pe saptamana si transpiri foarte tare, e posibil ca transpiratia sa fie una din cauzele caderii parului problema cu care se confrunta foarte des femeile. Pentru a reechilibra nivelul zincului, ia 15-30 mg zilnic timp de doua saptamani.

Bun pentru: matreata si parul cu tendinta de cadere.


Vitamina A

Este un antioxidant care contribuie la mentinerea echilibrata a sebumului la nivelul scalpului. O carenta a acestei vitamine duce la uscarea parului, dar in exces contribuie la caderea lui. Alimente bogate in vitamina A sunt broccoli, ficatul si morcovii.

Buna pentru: parul gras sau foarte uscat.


Vitamina C

Este un alt antioxidant care mentine sanatatea firului de par. Organismul foloseste vitamina C, printre altele, pentru secretia de colagen, o proteina care da rezistenta vaselor de sange. Acest nutrient pastreaza scalpul sanatos, cu o buna circulatie si contribuie la oxigenarea radacinii. Adauga o tableta de vitamina C pe zi sau consuma o cana de capsune, o portocala sau o legatura de patrunjel. O deficienta de vitamina C duce si la incalcirea parului.

Buna pentru: parul fragil si tern.


Vitamina E

Imbunatateste circulatia la nivelul scalpului.

Buna pentru: parul deteriorat.


Calciul

Este esential pentru cresterea normala a parului, dar in doze mari inhiba absorbtia de zinc si fier si poate avea efect contrar.

Bun pentru: parul rar si cu tendinta de cadere.


Potasiul

Dinamizeaza circulatia la nivelul scalpului, incurajand cresterea sanatoasa a parului. In combinatie cu calciul, magneziul si manganul, parul creste sanatos si viguros.

Bun pentru: parul fragil si degradat.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa