Ridichea neagra de la A la Z

 
Ridichea neagra de la A la Z
Ridichea neagra face parte, alaturi de conopida, broccoli, gulie, varza si hrean, din marea familie a cruciferelor, grup de plante cu proprietati anticancerigene. Iata care-i sunt virtutile!


Cuprins articol
  1. Activitatea stomacului si a tractului digestiv
  2. Bronsita
  3. Constipatia
  4. Diuretic excelent
  5. Ficatul si vezica biliara
  6. Goitrogenii din compozitia sa
  7. Inflamatiile articulare
  8. Mineralele din ridichea neagra
  9. Nervii intinsi la maximum
  10. Pofta de mancare
  11. Reumatismul
  12. Satioasa si cu un continut caloric scazut
  13. Tiamina
  14. Unge incheieturile dureroase
  15. Zincul si vitamina C
  16. Stiati ca?
  17. Autor
  18. Bibliografie


Activitatea stomacului si a tractului digestiv

Activitatea stomacului si a tractului digestiv este imbunatatita de consumul de ridichi negre, fiind un excelent diuretic. E indicat de savurat ca atare sau ca garnitura langa felul principal. Este ideala mai ales dupa mesele copioase, fiindca inlesneste digestia. Se poate pregati in multe forme: cruda (cubulete sau rasa), fiarta, prajita, inabusita.


Bronsita

Bronsita este una dintre afectiunile tinta ale aceste legume. Rafanolul, o substanta din compozitia sa, are actiune puternic bactericida. Astfel, sucul obtinut din ridiche neagra (scobita, umpluta apoi cu o lingurita de zahar sau miere si tinuta la cald) curata caile respiratorii si va scapa de tusea seaca si persistenta, durere in piept, gat iritat, sinusuri infundate.


Constipatia

Constipatia isi gaseste leacul in ridichea neagra, remediu pentru reglarea tranzitului intestinal. Sucul baut dimineata pe stomacul gol si ridichea consumata cruda sunt metode laxative naturale.


Diuretic excelent

Diuretic excelent, ridichea neagra spala rinichii de toxine, prevenind aparitia pietrelor. Daca aveti calculi, beti zilnic un sfert de pahar cu suc timp de doua saptamani. Este una dintre cele mai vechi plante cultivate, inca din Antichitate fiind considerata o delicatesa culinara, dar si un remediu in numeroase boli.


Ficatul si vezica biliara

Ficatul si vezica biliara sunt tratate cu ridiche neagra, leac antiinflamator si descongestionant. Durerile de ficat (date de pietre) sunt alinate cu cataplasme cu ridiche (taiata in felii sau rasa) puse pe partea dreapta a abdomenului. Iar sucul de ridiche neagra, baut inainte de masa, actioneaza ca drenor biliar si renal.


Goitrogenii din compozitia sa

Goitrogenii din compozitia sa sunt substante ce pot perturba functionarea glandei tiroide. Prin urmare, ridichea trebuie consumata cu moderatie de cei cu probleme tiroidiene. Acesti compusi nu au efect negativ daca sunteti sanatos tun si mancati frecvent ridichi negre.


Inflamatiile articulare

Inflamatiile articulare ce cauzeaza artroza sunt atenuate cu macerat de ridiche neagra, pe care il obtineti din leguma rasa si lasata cateva zile intr-un litru de vin alb. Puneti amestecul intr-o sticla, pe care o agitati zilnic. Strecurati si beti 150 ml la trezire, timp de doua saptamani.


Mineralele din ridichea neagra

Mineralele din ridichea neagra, in special sodiul, o fac un aliat de nadejde in lupta cu demineralizarile osoase, spondiloza, lombosciatica.


Nervii intinsi la maximum

Nervii intinsi la maximum sunt detensionati prin consumul de ridiche neagra gratie virtutilor sedative ale acestei radacinoase.


Pofta de mancare

Pofta de mancare este activata de substantele sulfuroase din compozitie, cele care ii dau si iuteala specifica.


Reumatismul

Reumatismul e alinat prin tratament cu suc de ridiche in amestec cu suc de morcov. Beti zilnic un pahar pe stomacul gol. Tineti cura timp de o luna, in special in primavara si toamna.


Satioasa si cu un continut caloric scazut

Satioasa si cu un continut caloric scazut (24 kcal/100 g), ridichea e leguma ideala daca tineti dieta. Vitamina B2 va sprijina in demersul de a scapa de kilogramele in plus prin metabolizarea proteinelor si scaderea glicemiei. Consumati-o alaturi de peste bogat in omega 3, ca efectul de scadere in greutate sa fie maxim.


Tiamina

Tiamina (B1, numita vitamina bunei dispozitii) este prezenta din belsug in ridichea neagra. Rolul ei este important: imbunatateste memoria, creste pofta de mancare, va scapa de insomnie, stres si oboseala si va asigura un tonus psihic bun. Totodata, are efecte benefice asupra sistemului muscular si cardiovascular, imbunatatind circulatia.


Unge incheieturile dureroase

Ungeti incheieturile dureroase cu o tinctura pregatita astfel: amestecati 200 ml de suc de ridiche neagra, o lingura cu miere, o lingura cu alcool si o lingurita cu sare. Mai simplu e sa puneti pe locurile dureroase ridiche rasa amestecata cu alcool. Are efect calmant.


Zincul si vitamina C

Zincul si vitamina C (prezenta in concentratie mare, 100 g de ridiche neagra furnizand 75% din doza zilnica recomandata) sunt doi antioxidanti puternici, care recomanda leguma in preventia si vindecarea racelilor. Vitamina A contribuie, de asemenea, la imunizarea organismului.


Stiati ca?

Pasata langa cartof, ridichea neagra e o masa sanatoasa si revigoranta pentru bebelusii proaspat intarcati.


Autor

Lidia Nastase.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa