Machiajul in situatii problematice

 
Machiajul in situatii problematice
Imperfectiunile tenului sunt usor de camuflat daca ai la indemana produse cu putere mare de acoperire, dar, in unele cazuri, machiajul ales la intamplare inrautateste situatia.

Cand ai acnee nu-i ca atunci cand trebuie sa ascunzi un simplu cos aparut peste noapte. Ochii se pot irita si ei cu usurinta in orice sezon, iar o conjunctivita sau o blefarita nu sunt sinonime cu o iritatie trecatoare, ci se cere adoptat un program aparte.

Nici cand buzele incep sa sufere, sa se usuce sau chiar sa se crape nu incape vorba de un machiaj in sensul clasic! Pentru fiecare situatie, se impun ingrijiri speciale.


Machiaj pentru acnee

Acneea impune un anumit ritual de ingrijire si produse cosmetice speciale. In primul rand, ustensilele trebuie curatate si dezinfectate la fiecare folosire - pentru asta exista solutii speciale, care nu sunt foarte scumpe.

Trebuie sa fii foarte atenta la ingredientele produselor: sa nu contina parabeni, sulfat, izopropilat, lanolina, unt de cocos, acid lauric - toate acestea blocheaza porii si agraveaza acneea, producand mai multa inflamatie. Ideal e sa fie noncomedogene, hipoalergene si fara ulei.

Pasii corecti ai machiajului si cele mai bune produse:

In primul rand, pielea trebuie curatata si hidratata cu o crema matifianta. Poate fi folosita si o crema BB pentru tenul cu probleme. Cand tenul a absorbit toate aceste tratamente, e randul fondului de ten, care se aplica de preferat cu buretul sau cu degetele bine curatate, prin tamponare, dupa care excesul se indeparteaza cu un servetel uscat.

Daca nazdravaniile de cosuri inca sunt vizibile, aplica fard corector fluid (doar unde este cazul), fiindca e mai simplu de aplicat.

Pentru a tine sub control secretia de sebum, aplica un strat fin de pudra.

Daca acneea este mai agresiva spre maxilar, fardeaza ochii mai proeminent, pentru a distrage atentia de la imperfectiunile tenului. In schimb, daca ti-a afectat fruntea sau obrajii, alege rujul intr-o nuanta puternica. Cand acneea este distribuita aproape uniform pe toata fata, se impune un machiaj discret, aproape natural, cu gene lungi si buze lucioase.

Daca vezi ca un ruj, balsam sau gloss iti usuca dureros de tare buzele e clar ca formula lui s-a deteriorat si e timpul sa-l elimini din trusa ta de frumusete.


Machiajul ochilor iritati

Pleoapele se irita usor de la praf, un fard vechi sau din pricina unei infectii bacteriene. Oricum, fiind destul de delicate, imediat dupa ce s-au iritat, inrosit sau umflat, chiar daca nu apar senzatii de mancarime sau durere, trebuie sa limitam sau chiar sa evitam machiajul ochilor.

In mod evident, atunci cand ochii sunt in suferinta, machiajul trebuie evitat, iar dupa ce scapi de probleme, e bine sa ocolesti culorile intense, care de obicei contin mult oxid de zinc si titan, ingrediente iritante. Si fardurile rezistente la transfer ar trebui sa le faci uitate o perioada.

Curata foarte bine ochii si aplica tratamentele indicate de medic. Chiar si de patru ori pe zi. Poti folosi ser fiziologic sau ceai de albastrele.

Daca ai scuame, indeparteaza-le cu ajutorul compreselor calde aplicate pe ochi (evident, daca medicul nu interzice asta). Nu folosi nici macar crema de ochi, ci doar tratamentul, atat cat medicul ti-l recomanda.

Evita chiar si mascara pentru volum si alungire, intrucat formulele lor contin substante iritante. Daca alegi o mascara, foloseste-o doar pe varfurile genelor - ideala ar fi una incolora. E foarte bun si uleiul de ricin, atat pentru definirea genelor, cat si pentru tratarea iritatiei, reducerea rosetii si inflamatiei.


Machiajul buzelor crapate

Esti tentata sa le umezesti tot timpul, dar nu face asta cu saliva pentru ca le-ai agrava suferinta, ci foloseste un balsam reparator. Cojitele inestetice sunt sursa de durere, iar indepartarea lor devine obligatorie. Umezeste bine buzele cu apa si freaca-le cu putina miere sau zahar. Daca suporti o periuta de dinti, foloseste-te de ea. Daca nu, e bun si degetul. Indepartand pielea uscata, vei grabi vindecarea. E bine sa le aplici acest tratament de doua ori pe zi.

Dupa curatare, urmeaza hidratarea cu balsamuri de calitate. Mentalul ajuta, dar nu in toate cazurile. E de preferat sa alegi unul cat mai natural sau medicinal, fara parfum sau culoare. Dupa ce buzele s-au refacut, schimba balsamul cu unul pigmentat si abia dupa o saptamana intoarce-te la ruj, dar nu la cele rezistente la transfer, intrucat sunt o sursa sigura de deshidratare.


Sfaturi

  • Curata tenul in fiecare dimineata si seara cu produse speciale pentru tenul cu probleme, insa sub nicio forma nu freca fata cu ele, ca sa nu intinzi infectia. Alege doar formulele lichide si matifiante.
  • Foloseste creme matifiante si tratament de preferat din farmacii.
  • Abtine-te de la stors cosuri. Ele pot fi tratate cu creioane speciale, care reduc inflamatia si in acelasi timp au grad bun de acoperire. Exista si plasturi tratament, care sunt foarte usor de cosmetizat.

De incercat

  • Exista game speciale pentru ochi sensibili. Daca ai avut probleme cu ochii de cel putin trei ori, e bine sa alegi astfel de produse. Cremele si demachiantele din aceasta gama au formule blande, nu agreseaza pielea iritata, ci chiar contribuie la calmarea ei.
  • Daca ai apucat sa-ti conturezi ochii cu un creion, e bine sa-l ascuti data viitoare pentru a indeparta eventualele bacterii.
Autor: Luminita Tabaran. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa