Parodontoza - regim alimentar, retete naturiste, automasaj

 
Parodontoza - regim alimentar, retete naturiste, automasaj
Parodontoza - daca nu este observata la timp, in cele mai multe cazuri, este prea tarziu. Gingiile dvs. sunt umflate? Sangereaza cand va spalati pe dinti? Suferiti probabil de o gingivita, o inflamatie provocata de resturile de alimente si de bacteriile care se depun pe radacinile dintilor sau pe placa dentara. Daca nu actionati printr-o igiena puternica, periaj si ata dentara, depunerile se transforma in tartru dentar, care duce la parodontoza: abcese dureroase, halena, caderea dintilor. Iata cateva masuri de prim ajutor in caz de paradontoza:


Regim alimentar pentru parodontoza

Alimente permise in parodontoza: orez, grau, orz, mei, porumb, supa de fasole, produse lactate (exceptand iaurtul), supa de iepure sau de fazan, dovlecel, dovleac, sparanghel, castravete, spanac, laptuca, miere, pepene verde, cantalup, banana, struguri si alte fructe dulci.

Alimente interzise in parodontoza: porc, peste, vita, pui, berbec, bivol, alcool, sare, fructe acre, lamaie, rosie, condimente picante, soia, ulei de susan, bauturi fierbinti, cartofi, ridichi, legume verzi, iaurt, otet, mancaruri grase, alimente fripte sau prajite.
  • Veti consuma cu predilectie grau incoltit cu branza de vaci si miere, orez cu condimente carminative, grau fiert si amestecat cu miere, dovleac copt si alte preparate pregatite din alimentele recomandate.
  • Se recomanda ca intre orele 18.00 si 11.00 dimineata, a doua zi, sa nu mancati.
Terapia cu ulei pentru parodontoza: dupa trezire, primul gest sa fie scuiparea salivei adunata in gura. O lingura de ulei de floarea-soarelui se mesteca 20 de minute, stand in fotoliu, apoi se scuipa. Se clateste gura cu apa sarata (o lingurita de sare la o cana) si se racleaza suprafata limbii cu coada unei linguri de lemn. Apoi se perie de cateva ori limba cu o periuta de dinti, destinata anume acestui scop.


Retete naturiste pentru parodontoza

  • Se maseaza gingiile de 3 ori pe zi cu ulei de masline presat la rece.
  • Se iau de 3 ori pe zi cate 40 de picaturi (o lingurita) de tinctura de propolis. Se tin in gura 5-10 minute, apoi se inghit.
  • Se vor mesteca zilnic 4-5 grame de propolis solid, care apoi se va inghiti. (Se administreaza pana la vindecare.)
  • Se mesteca zilnic radacina de hrean.
Retetele se practica alternativ.


Automasaj pentru parodontoza

Foarte eficient este automasajul zonelor reflexogene corespunzatoare maxilarelor superior si inferior. Veti masa talpile picioarelor folosind procedeul „prin calcare”, redat in continuare:

Luati o lada de carton sau din lemn, fara capac, de 60-100 cm x 40-60 cm x 15 cm, pe fundul careia puneti boabe de fasole intregi sau pietris margaritar, in strat de 1-2 cm. Masarea zonelor se realizeaza in acest caz prin calcarea pe fasole sau pietris, alternativ, cu picioarele desculte. Timpul de masaj este de maximum 3 minute, deoarece patru zone corespunzatoare a patru organe nu suporta masajul a carui durata depaseste 3 minute.

Faceti acest tratament cu cea mai mare incredere. Va doresc succes!

Autor: Ing. BOGDAN VICTOR, specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie, tel. 0723/74.23.98, intre orele 20-22. Sursa: As verde, nr. 119, iunie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa